Ivan Rakitić

 BURAK AKBULUT Anadolu Via Afp
SPREMA SE DOČEK

Ovaj čovjek imao je ključnu ulogu u transferu Rakitića. Prije deset godina dobio je obećanje

Kao igrač je itekako uščuvan i sposoban ispuniti očekivanja goleme armije navijača splitskog kluba
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 19. srpanj 2024. 13:18

Ipak se to, doslovno čudo, dogodilo: Ivan Rakitić, slavni nogometaš, hrvatski reprezentativac (106 utakmica, 15 golova), prvotimac Basela, Schalkea, Seville, Barcelone i Al Shababa, osvajač 17 grandioznih klupskih trofeja i srebrne medalje s "vatrenima" na mundijalu u Rusiji 2018., održao je svoju riječ danu Marku Braliću Keti, vjenčanom kumu, danu još prije desetak godina - pojačat će Hajduk u novoj sezoni.

Istina, Rakitić je službeno objasnio da se odlučio za nastavak karijere u splitskom klubu zbog tri osobe: Ivana Perišića, Nikole Kalinića i Gennara Gattusa, koji su - po Raketinom uvjerenju - garancija jednog moćnijeg kluba. No, ipak je u tom transferu ključna bila uloga njegova kuma, kao i brojnih splitskih prijatelja s kojima je Rakitić, tijekom prošlih desetak godina, imao priliku upoznati se s neodoljivim hajdučkim ambijentom.

image

Marko Bralić Keto i Ivan Rakitić snimljeni u Splitu 2011.

Vladimir Dugandžić/Cropix

Hajduk je tako dobio najveće, najpoznatije, u ovom trenutku i najpotrebnije pojačanje, Rakitić će s Perišićem i Markom Livajom, moguće je i s još nekom značajnom prinovom, u novoj sezoni, u najmanju ruku biti ravnopravni rival Dinamu u borbi za naslov prvaka HNL-a. Rakitić dolazi na Poljud, reklo bi se u poznim nogometnim godinama, s navršenih 36, ali je kao igrač itekako uščuvan i sposoban ispuniti očekivanja goleme armije navijača splitskog kluba.

U ovom trenutku, čim se saznalo da je postignut definitivni dogovor s klupskim rukovodstvom, po kojem će Rakitić igrati za Hajduka do ljeta 2026., najvažnije pitanje je kad će Raketa aterirati na splitski aerodrom "Sveti Jeronim", gdje će mu navijači Hajduka, sasvim sigurno, prirediti nezapamćeni doček.

Takav svjetski as u krajnjoj liniji je i dokaz sposobnosti sportskog direktora Nikole Kalinića

Bilo je do sada takvih uzbuđenja među navijačima, jer su kako na Stari plac, tako na Poljud znale stizati igračke veličine. U vrijeme predsjednika Tita Kirigina senzacionalni odjek su imali angažmani Džemaludina Mušovića (1966.), Dragana Holcera (1967.), Brane Oblaka (1973.), Blaža Sliškovića (1981.), pa kasnije, u novije doba, Stjepana Deverića (1984.), Nenada Gračana (1986.) do ipak epohalnog transfera Nike Kranjčara (2005.). Svi oni su izazivali silne pozitivne emocije s obzirom na to da su "bijeli" u takvim prilikama pokazivali snagu i sposobnost angažiranja najpoželjnijih asova i to u nadmetanjima s drugim klupskim rivalima.

Ipak, angažman Rakitića nadmašio je sva očekivanja, takav svjetski as, očaran u prvom redu na račun nevjerojatne pripadnosti navijača bijelom dresu, u krajnjoj liniji je i dokaz sposobnosti sportskog direktora Nikole Kalinića. Koji je najavio i održao riječ da Hajduk neće angažirati igrače za popunu kadra nego će nastojati treneru Gennaru Gattusu osigurati prava pojačanja.

Hajduk je jedno vrijeme igrao na kartu odanosti svoje djece, to jest igrača odgajanih u inkubatoru "bijelih", pa su se tako iz inozemstva vraćali velikani kao što su Luka Peruzović, Zoran Vulić, Slaven Bilić, Igor Štimac, Aljoša Asanović, Goran Vučević, Tonći Gabrić, Igor Tudor..., te posljednjeg vala u režiji detroniziranog predsjednika Lukše Jakobušića: Marko Livaja, Lovre i Nikola Kalinić, Ivan Perišić... No, u međuvremenu je bilo vrijeme prave pošasti angažiranja brojnih igrača sumnjive vrijednosti da ih se ne nabraja...

Velika stvar za HNL

Onda, što trener Gattuso dobiva s Rakitićem? Svi vjeruju pravog playmakera, ali i igrača koji je u stanju ugroziti vrata protivnika. Moguće je da će uz Rakitića bolje igrati Filip Krovinović, svakako da će Perišić i Livaja također, s obzirom na svoju klasu i iskustvo, valjda i pripremljenost, predstavljati opasnost u napadu, pa kad se doda kvaliteta Melnjaka uz podršku mlađih komandosa (Pukštas, Sigur), svakako sposobnost obrambenih igrača, u prvom redu vratara Lučića i stopera Uremovića (posebno kad se vrati Mihael Žaper), onda bi to zaista mogla biti momčad za prvaka.

U svakom slučaju, dolazak Rakitića u Hajduk, u Split, konačno u HNL velika je stvar. Za promociju, vidljivost, kvalitetu našeg natjecanja. Je li dovoljno doista i za tu toliko sanjanu titulu prvaka, koja je apsolutni "sveti gral" svakog navijača? Živi bili pa vidjeli...

Linker
07. rujan 2024 09:32