Moreno Živković

 RONALD GORSIC Cropix
JAKIROVIĆEV POTPIS

Ovo je neki drugi Dinamo: Brodić je pun pogodak, stigao je i ‘najbolji stoper‘, a mladi Mikić pokazao potencijal

Dinamo koji smo vidjeli protiv Rogaške definitivno trebao biti drukčiji od jesenskog...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. siječanj 2024. 23:28

Iako je nemoguće nakon samo jedne, i to prve, pripremne utakmice donositi konkretne zaključke, ipak se nešto moglo “pročitati” nakon Dinamova test-ogleda sa slovenskom Rogaškom. Minimalna 1:0 pobjeda, ostvarena u 90-minutnom nadmetanju podijeljenom u tri polusatne dionice (na zahtjev Plavih), pokazala je neke naznake kakav bismo Dinamo mogli gledati u proljetnom dijelu sezone. A taj bi Dinamo definitivno trebao biti drukčiji od jesenskog...

Očita je, naime, nakana trenera Sergeja Jakirovića da ubrza igru svoje momčadi, inzistira na okomitom napadu i traženju dubine. Za razliku od jesenskog “žuljanja” lopte i igranja “okolo” unedogled, bez konkretnih ubacivanja u prazni prostor.

Neefikasnost traje

Traži se igra sa što manje dodira lopte (osim ispred suparničkog kaznenog prostora, u situacijama “jedan na jednoga”) i to će biti temeljni postulati proljetnoga Dinama, u kojem bi se trebao osjetiti i Jakirovićev potpis, trener želi uzbudljivi, a ne “dosadni”, jesenski Dinamo...

Isprobao je Dinamov strateg protiv slovenskog prvoligaškog “fenjeraša” 29 igrača, no zanemarimo li posljednju trećinu u kojoj su, uz pomoć iskusnih Theophilea i Bernauera, nastupili juniori, dojam je definitivno bio pozitivan. Istina, mreža gostiju samo se jednom zatresla, opet je neefikasnost popratila igru Plavih (stvoreno je desetak lijepih prilika u prvih sat vremena igre, bile su uzdrmane i greda i vratnica), ali sad je to izgledalo nešto drukčije jer su te prilike bile plod tečne i brže igre. A i noge su još “teške”, što svakako utječe i na koncentraciju u izglednim situacijama za pogodak.

Prijelazni rok još praktički nije ni počeo, no Plavi su definitivno već sad napravili dobar posao povratkom Živkovića i Brodića s posudbi iz Lokomotive i Varaždina. Napisali smo još prije dva mjeseca da “Dinamov najbolji stoper igra u Lokomotivi” i to će se na proljeće zacijelo i potvrditi. Iako utakmica protiv skromnog slovenskog prvoligaš sigurno nije bila pravo mjerilo, valja istaknuti da je Živković opet odigrao dobro, kao i na 11 jesenskih utakmica u Lokomotivinu dresu. Racionalan i odgovoran, bez težnji komplikacijama, svakako će učvrstiti posljednji obrambeni red, koji je u prvom dijelu sezone bio strahovito propustan. Dokazao je Živković jesenas da je bez teškoća ušao u seniorski nogomet i ovaj je tinejdžer definitivno Dinamova lijepa budućnost.

Ugodno iznenađenje

A ugodno je iznenađenje, naglasio je to i Jakirović, neprijeporno bio desni branič Noa Mikić. Mlađahni je talent (27. siječnja navršit će 17 godina) zatvorio svoju stranu, nerijetko je pravodobno i hrabro kretao prema naprijed, pokazao je da ima osjećaj za igru. Bude li se normalno razvijao, Dinamo će napokon dobiti desnoga braniča iz svoje omladinske škole.

image

Noa Mikić (desno)

NIKOLA VILIC Cropix

No, vidjet ćemo hoće li u proljetnoj utrci za naslov mladac dobiti i adekvatnu minutažu - tu su, naime, Ristovski i Moharrami, a proda li se Moharrami, Plavi će pokušati dovesti Gazibegovića, stoga ne bi bilo loše razmisliti o Mikićevu odlasku na posudbu. Kad već Dinamo više nema drugu momčad, u kojoj su se donedavno, u drugoligaškoj konkurenciji, brusili plavi talenti. Uglavnom, Mikić je pokazao da može kvalitetno igrati seniorski nogomet. A i Jakirović o njemu govori samo lijepim riječima...

Opcija koja je manjkala

Dolazak Frana Brodića s posudbe iz Varaždina također bi trebao biti pun pogodak. Dinamovo se (nestrpljivo) dijete, eto, nakon deset godina vratilo doma, nakon prebrzog odlaska i neuspjelih putešestvija po Europi (Brugge, Antwerpen, Roeselare, Catania, Reggiana), pa povratka u Hrvatsku (Kustošija, Gorica), na svoje je došao tek u Varaždinu. Ljetos je potpisao ugovor s Plavima i ostao je na posudbi, tijekom koje je postigao sedam pogodaka u prvom dijelu prvenstva. Došao je u Maksimir prošloga tjedna, u ponedjeljak slavi 27. rođendan (čestitke!), sazrio je kao igrač, u najboljim je godinama i pred njim je definitivno prilika karijere!

Jer, Dinamo takvoga napadača jesenas nije imao. Petković i Kulenović ipak su drukčiji tipovi igrača i Jakirović je u Brodiću dobio još jednu opciju, koja je još kako nedostajala Plavima.

Brodić je, naime, igrač 16-erca, prepredeni centarfor, koji se u suparničkom kaznenom prostoru snalazi kao “lisica u kokošinjcu”, najmanju zgodu koristi za prijetnju vrataru. Pa je tako i protiv Rogaške bio u četiri prigode, nije zatresao mrežu, ali svaka je njegova reakcija bila dobra i pravodobna.

I ne treba uopće sumnjati da će mu “procuriti” – u Varaždinu je prošle sezone zabio na 34 utakmice 12 prvenstvenih pogodaka (i jedan u Kupu), jesenas je na 12 ligaških ogleda svoj golgeterski konto obogatio s još sedam golova. Sve su to reference koje su ga i dovele (vratile) u Maksimir, u kojem bi zgodicima trebao okruniti dosad “šarenu” karijeru...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 10:13