Ivan Perišić

 Cropix
VATRENI NA METI

Ovo je preduvjet za sportsku senzaciju godine: Jakobušića od Perišića dijeli samo jedan veliki posao?

Predvođeni tandemom Livaja - Perišić, Bijeli bi se preporodili, i to ne samo na domaćoj sceni
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. srpanj 2023. 22:17

Može se samo zamisliti kakva bi to bila erupcija oduševljenja navijača Hajduka kada bi se zaista dogodilo da se Ivan Perišić vrati na Poljud, i s Markom Livajom povede "bijele" u novu sezonu. Stizali su, u prošlosti, brojni igrački velikani u Hajduk, događali su se masovni dočeci, kao prigodom iznenadnih dolazaka, primjerice, Džemaludina Mušovića, Dragana Holcera, Brane Oblaka, Blaža Sliškovića, iznad svega Nike Kranjčara, radovali su se navijači splitskog kluba i na račun povratka Igora Štimca, Slavena Bilića, Igora Tudora… ali sve te senzacije od transfera ne bi se mogle usporediti s euforijom ukazanja Perišića na Poljudu.

Svojedobno je povratak Roberta Prosinečkog iz Španjolske na Maksimir, uoči prvenstva 1997., predstavljao svojevrsni šok za ondašnje prilike, tako da je taj potez Zlatka Canjuge, predsjednika "modrih", prema mnogim mišljenjima, ocijenjen kao "povratak nogometa u Hrvatsku". I što je najvažnije, Žuti je zaista igrao izvanredno i odveo Dinamo, u tri godine, do tri naslova prvaka, dva Kupa i Superkupa Hrvatske…

Može se lako pretpostaviti da bi Hajduk, predvođen tandemom Livaja - Perišić, također zaigrao kao preporođen, i to ne jedino na domaćoj sceni (posljednja titula prvaka osvojena je daleke 2005.), nego bi se moglo i na europskoj sceni ostvariti prave rezultate (čeka se domet iz 2010., plasman u grupu Europske lige).

Emotivni dug prema klubu

Takve dosege nije pretjerano očekivati, jer bi momčad Hajduka, koja trenutačno ovisi isključivo o sposobnosti Marka Livaje, dobila novog autentičnog asa, kadrog da, uz euforiju na tribinama, stvori uvjete napretka cijele momčadi.

Ivan Perišić se definitivno, izvjesna je njegova želja, namjerava vratiti u matični klub Hajduk. Ali ipak je veliko pitanje kada će se to dogoditi: uskoro (kako sanjaju navijači "bijelih"), možda na zimu, moguće tek u jednom od sljedećih ljeta. Navodno, provjerene informacije "o skorom povratku" stižu iz kruga obitelji supruge Josipe, kako je to objavio bivši trener Hajduka Zoran Vulić, koji je svojedobno, prije 17 godina, uvodio Ivana u prvu momčad.

Ima još insajdera koji javljaju o skorom povratku Perišića u tabor "bijelih", pritom uz tu informaciju vežu i uvjet da "Lukša mora uraditi nešto". A to "nešto" nije zagonetka, zna se da treba privesti kraju sagu o transferu mlađahnog Luke Vuškovića, kako se stalno tumačilo, za desetak milijuna eura. Tako bi se osigurali uvjeti za više nego pristojni angažman za Perišića, koji prirodno, nije ni iz blizine toliko krupan, koliko mu mogu ponuditi europski megaklubovi, pogotovo oni naslonjeni na državni kapital Saudijske Arabije.

- U Hajduk se dolazi zbog ljubavi, ne zbog novca. Vjerujem da tu ne bi bilo dileme kod Perišića - rekao je Zoran Vulić za Večernji list.

I objasnio kako je i zašto Perišić još kao junior otišao u francuski Sochaux (kako bi platio neke obiteljske dugove), pa je na neki način, onako emotivno, ostao dužan splitskom klubu, koji ga je odgojio kroz mlade selekcije.

image

Lukša Jakobušić

TOM DUBRAVEC/Cropix

Perišić je prije dvije godine kupio prekrasnu kuću na predjelu Gripa, dakle, s obitelji je odučio skrasiti se u Splitu, uz otvoreno pitanje kada će okončati međunarodnu karijeru. Ona kampanja navijača sa sloganom "Livaja, vrati se" urodila je plodom, tako se, tijekom prošlih mjeseci, sa svih strana Perišiću poručuje: "Vrime je".

Nestrpljenje u zraku

Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić dosad je, u prvom redu svojim angažmanom, izvodio akrobacije kako bi privolio Marka Livaju, Lovru i Nikolu Kalinića, pa i druge povratnike (Josipa Eleza, Dina Mikanovića), tako da je sigurno spreman na rizike kako bi Perišiću omogućio svojevrsni poslovni "salto mortale" i privolio ga na povratak.

Navijači "bijelih" postali su nestrpljivi, s obzirom na to da se ne realiziraju najavljena obećanja o moćnim pojačanjima za borbu s Dinamom za naslov prvaka, odnosno nastojanje da se Hajduk plasira u grupno natjecanje Konferencijske lige, u kojem slučaju bi se realizirali dodatni prihodi, ne samo od nagrada Uefe, već od novih sponzora i prodaje ulaznica. A posljedično tome, i od afirmacije igračkog kadra i mogućnosti unosnih transfera.

"Vrime je", bombardira se porukama Perišića. Hajdukovi navijači zaista nikada nisu bili toliko poneseni mogućnošću povratka Perišića na Poljud, nakon 17 godina njegove fantastične karijere u klubovima Francuske, Belgije, Njemačke, Italije i Engleske, naročito u dresu Hrvatske, da sve to ipak, trenutačno, izgleda kao san.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 02:43