Alvaro Morata

 Afp
TOP 10

Ovo su najskuplji nogometaši u povijesti! Teško je povjerovati tko je na drugom mjestu, a najvećeg uopće nema

Čitavu je karijeru proveo u Barci prije odlaska u Miami, za njegove odštete nije isplaćen niti jedan euro
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 22:01

Transferom iz madridskog Atletica u Milan koji je plaćen 13 milijuna eura Alvaro Morata postao je po ukupnoj vrijednosti isplaćenih odšteta peti najskuplji igrač u povijesti nogometa. Zbirno, klubovi su za njegove transfere (Juventus, Real, Chelsea, Atletico i Milan) ukupno za njega isplatili 202 milijuna eura.

Na vrhu te liste je Neymar. Njegovi transferi ukupno su koštali klubove 400 milijuna eura. U ljeto 2013. Barcelona je za njegov potpis Santosu platila 88 milijuna eura, 2017. PSG je izdvojio rekordnu svotu u povijesti nogometa za njegov transfer (222 milijuna eura), a prošle godine Al-Hilal ga je doveo za 90 milijuna. Zanimljivo je ime nogometaša na drugom mjestu po ukupnom zbiru odšteta - Romelu Lukaku!

Nevjerojatnih 339 milijuna eura isplaćeno je za njegove transfere, od čega na Chelsea koji je dva puta plaćao odštete za belgijskog napadača, otpada čak 128 milijuna eura. U čak tri navrata klubovi su za Lukakua isplatili ogroman novac - Manchester United je Evertonu izbrojao 84,7 milijuna eura 2017., dvije godine kasnije transferiran je u Inter za 74 milijuna, a u ljeto 2022. Chelsea je njegov povratak na Stamford Bridge platio čak 113 milijuna eura.

Most valuable players in the world, following the latest update [Transfermarkt]

byu/Electrical-Prune-348 insoccer

Na trećem mjestu po ukupnom iznosu isplaćenih odšteta je Cristiano Ronaldo čiji su transferi zbirno koštali 247 milijuna eura, a otprilike polovica tog iznosa odnosi se na njegov prelazak iz Reala u Juventu za 117 milijuna. Četvrti na toj listi je Ousmane Dembélé na čijim se transferima okrenulo 220 milijuna eura, najviše na njegovom dolasku iz Borrussije Dortmund u Barcelonu za čak 135 milijuna eura u ljeto 2017. što je i dalje treća najveća isplaćena odšteta u povijesti nogometa.

Iza Morate na listi najskupljih igrača u povijesti nogometa je Antoine Griezmann. Njegovi transferi zbirno su koštali 182 milijuna eura (od čega je 120 milijuna za njegov prelazak iz Atletica u Barcelonu koji je koštao 120 milijuna). Za Kyliana Mbappéa samo je jednom isplaćena odšteta, kada ga je PSG platio Monacu 180 milijuna eura, ali i taj ga transfer stavlja na sedmo mjesto po iznosu isplaćenih odšteta. Istu cifru, ali pet transfera, klubovi su zbirno isplatili za Philippe Coutinha. Naravno, najveći dio odnosi se na njegov transfer iz Liverpoola u Barcelonu za 135 milijuna eura u siječnju 2018. Ángel Di María nastavlja listu sa ukupno plaćenih 179 milijuna eura za njegove transfere, a Top 10 zaključuje Zlatan Ibrahimović čije su odštete prilikom prelazaka iz kluba u klub ukupno iznosile 169 milijuna eura. Najveći dio tog iznosa odnosi se na njegov transfer iz Intera u Barcelonu u ljeto 2009. koji je iznosio 69,6 milijuna eura.

Jednog od najvećih u povijesti igre, Lionela Messija, očekivano nema na ovoj niti na sličnim listama. S obzirom da je čitavu karijeru proveo u Barceloni prije nego što se u 35 godini otisnuo u Miami, za njegove odštete nije isplaćen niti jedan euro.

Linker
03. rujan 2024 06:29