SN ILUSTRACIJA, PROFIMEDIA
TALIJANSKA KRIŽALJKA

Perišić blizu povratka u Serie A! Oko Vlašića traje borba, a milijuni su spremni i za jednog bivšeg Vatrenog

Kako se bliži završetak sezone u talijanskom prvenstvu sve je više špekulacija oko transfera
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. svibanj 2023. 11:57

Treba se pripremiti na svakodnevne trostruke doze "ekskluziva" u medijima oko transfera igrača i trenera. Na hrvatskom planu nije i ne može biti drugačije. Za neke naše igrače imate dojam po objavama kako ih traži cijeli svijet, a onda im se u realnosti događa da nisu sigurni ni u aktualnim klubovima, gdje god ih se i žele riješiti. No dobro, fokusirajmo se na najnovije vijesti s tržišta Italije...

Jedan od igrača koji će sigurno igrati iduće sezone u Italiji je Nikola Moro! U ovoj sezoni posudbe, iz Dinama Moskve u Bologni, Moro je nakon prilagodbe počeo igrati na višoj razini, te je stekao povjerenje kluba i simpatije publike. Pogotovo je važno da ga je Thiago Motta, trener o kojem se naveliko priča kao o kandidatu za veće klubove, uključujući Juventus, doživljava kao važnog aktera Bologne. Klub je zatražio tumačenje od FIFA-e što je s igračima koji su dobili pravo otići na posudbu iz ruskih klubova zbog posljedica agresije na Ukrajinu. Povratni odgovor bio je da takvi igrači mogu samo obaviješću klubu u Rusiji automatski produžiti posudbu.

image

Nikola Moro (lijevo)

ALBERTO PIZZOLI Afp

No, u Bologni su sada odlučili da je trenutak da Mora otkupe, jer se pokazao u vrlo dobrom izdanju na terenu, a dodatno je oduševio ponašanjem. Zato su čelnici Bologne ovlastili Marija Mamića da kao menadžer igrača razgovara s Moskovljanima o otkupu ugovora. Kad je dolazio u Bolognu Moru su Rusi cijenili na 8 milijuna eura, ali je jasno da bi sada pristali i na manju cijenu. U Bologni daju naslutiti kako su spremni razgovarati do razine 4 milijuna eura odštete. Kako god bilo, otkup ili nova posudba, Moro će igrati u Bologni i iduću sezonu, nakon što je ove odradio 26 utakmica uz 1 pogodak. Moro je tehnički taktički potkovan igrač, onakav kakve Talijani vole, pa je njegova era u Serie A vrlo dobra za karijerni iskorak.

Zanimljivija je i priča o Igoru Tudoru, koji je također na listi kandidata za prestižnu klupu Juventusa. Štoviše, torinski ga kroničari stavljaju na prvo mjesto, ispred Motte, Sergia Conceicaa i nekih drugih manje realnih opcija. No, veliko je pitanje hoće li Juventus uopće mijenjati trenera, jer Allegri ima ugovor još dvije sezone i to uz veliku plaću (oko 9 milijuna). To je problem čelništvu ako bi ga htjeli smijeniti, da bi tako označili novi kurs u klubu, te udovoljili i većem dijelu navijača i javnosti koji su vrlo kritični prema nogometu kojeg razvija Allegri.

Tudor je za njih "domaće rješenje". Bio je dugogodišnji igrač Juvea, potom je i dio stručnog stožera u kratkoj eri Pirlo, te je imao pozitivne etape u Udineseu i Veroni. Činjenica da se u vrlo teškom okruženju Marseillea nametnuo radom i svježijim idejama nogometa, i to unatoč opstrukciji dijela igrača i pripadajućih im menadžerskih, prijateljskih i medijskih podrški, jača njegovu poziciju. No, istina je da ima i ugovor do 2024., kao što je istina da i Allegri radi u Juventusu dobre stvari (gura mlade igrače) u dogovoru s vodstvom. Dodatni limit razumijevanju klupskih smjernica je opstrukcija Aurelija de Laurentiisa, gazde Napolija, koji ne želi, barem za sada, osloboditi obveza svog sportskog direktora Giuntolija. Njega ugovor veže još godinu dana za Napoli.

Giuntoli, odaju kroničari Juventusa, nije fan Allegrijeva nogometa, a u konačnici niti Allegri nije sretan što dolazi čovjek koji će imati veće ovlasti nego itko prije u sastavljanju igračkog kadra. To znači da će Allegri imati bitno manje utjecaja na gradnju rostera. De Laurentiis će na kraju morati potpisati raskid Giuntoliju, no u Juventusu znaju da će za to morati platiti odštetu.

Na drugoj strani grada, čelnici Torina vode, između ostalog, pregovore oko otkupa ugovora Nikole Vlašića. Splitski nogometaš je ispunio očekivanja Granatiera, štoviše, i premašio ih je za prvu godinu, koja je uvijek u calciu najkompliciranija. No, potvrdilo se ono što je bilo logično odavno, a to je da Vlašićevu profilu potencijala Serie A najbolje pristaje. Vlašić je eksplozivan, vrlo dobro se snalazi u igri između linija, čvrst je i efikasan na malom prostoru. Činjenica da mu je trener Ivan Jurić samo dodatno pridonosi njegovom snalaženju u Italiji.

image

Nikola Vlašić

ALESSIO MORGESE Nurphoto Via Afp

Torino, koji je vrlo štedljiv i oprezan u upravljanju financijama kluba, poslao je ponudu West Hamu od 8 milijuna eura za otkup Vlašićeva ugovora. To je bitno manje od prvotno dogovorenog iznosa prošlog ljeta, kada je odšteta fiksirana na 15 milijuna plus 3 bonusa. Vlašićevih 35 nastupa za Torino, uz 5 golova i 6 asistencija, ukazuje na napredak igrača koji je u London stigao iz CSKA prije dvije godine za čak 30 milijuna eura. Logično je da WH želi vratiti što više novca iz tog posla i izvjesno je da neće ići bitno ispod 15 milijuna eura. Realno je teško procijeniti hoće li se Vlašić zadržati u Italiji, jer se Čekićari postavljaju tvrdo u pregovorima, a bliži se i rok za krajnju odluku, 10. lipnja.

Uz spomenute aktere dodajmo kako se Domagoj Bradarić vrlo dobro snalazi u Salernitani, igra u kontinuitetu i napreduje pogotovo taktički. Marcelo Brozović bi želio otići iz Italije nakon osam godina, a s druge strane doznajemo Ivan Perišić bi se nakon godine u Tottenhamu, u kojem je trenutačno u drugom planu mogao lako vratiti u Serie A...

image

Ivan Perišić

JAMES FEARN/PPAUK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
15. travanj 2024 06:09