MATIJA DJANJESIC Cropix
PRED NOVIM IZAZOVOM

Petar Bočkaj napustio Maksimir i za SN otvorio dušu: ‘Teško sam proživljavao sjedenje na klupi...‘

Prošloga se tjedna pojavila i opcija povratka u Osijek, a znamo i zašto je ta ideja ‘pukla‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. srpanj 2023. 05:58

Sve se, kako to nerijetko biva u prijelaznom roku, dogodilo praktički "preko noći", filmskom brzinom. Dinamov lijevi branič, Petar Bočkaj (27), napustio je Maksimir i karijeru će nastaviti u ciparskom Pafosu, klubu u kojem brani njegov bivši suigrač iz Osijeka, Ivica Ivušić. Zasad je dogovoren odlazak na jednogodišnju posudbu, uz opciju otkupa ugovora od Dinama sljedećeg ljeta, te potpisivanje trogodišnje ugovorne obveze Pafosa s Bočkajem.

Već u četvrtak ujutro Bočkaj je sa svojim menadžerom Damirom Jozićem otputovao u Austriju, Pafos je već desetak dana tamo na pripremama. Bili su ciparski nogometaši najprije u Lienzu, potom su preselili u Kranzach. Prođe li liječnički pregled, Bočkaj će potpisati ugovor s Cipranima...

- Imali smo nekoliko zainteresiranih klubova za Petra i u zadnjih je desetak dana bila to praktički "mrtva utrka". Netko je ponudio bolje, netko lošije uvjete. Zanimanje su u posljednjih 20-ak dana pokazala tri turska kluba, željeli su otkupiti ugovor, međutim, situacija se u Turskoj u posljednjih mjesec dana, nakon devalvacije njihove valute lire, drastično promijenila i to je usporilo neke stvari, kao i odluke u svezi možebitnog transfera - rekao nam je Jozić.

Potom je nastavio:

- Javili su se i Talijani, Bočkaja su željeli Sampdoria i Venezia, bili su zainteresirani, ali oni sve to rade polako, a u ovom poslu baš i nema previše vremena za čekanje. Na kraju su najozbiljnije službene ponude dostavili belgijski Standard i ciparski Pafos, do zadnjeg se trenutka dvojilo gdje će Petar nastaviti karijeru. I u srijedu predvečer predsjednik Pafosa poslao je najkonkretniju i najkorektniju ponudu, Petar je potom razgovarao s Ivušićem i na kraju je odlučio da odlazi na Cipar - kaže Jozić.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dinamo u ovom trenutku neće dobiti nikakvu naknadu za Bočkajevu posudbu, ali Ciprani na sebe preuzimaju Bočkajeve ugovorne obveze s Dinamom, dakle, plaću od oko 400.000 eura godišnje. A bude li sve kako bi trebalo biti i ostavi li ovaj lijevi branič (odnosno, krilo!) dobar dojam na Cipru, sljedećeg bi ljeta Pafos trebao otkupiti Bočkajev ugovor za otprilike 1,6 milijuna eura.

Bočkaj je u Maksimir, podsjetimo, došao prije godinu i pol, u zimskom prijelaznom roku 2022. godine za njega je Osijeku plaćena odšteta oko 2,5 milijuna eura. Bila je to zapravo Dinamova demonstracija moći, transfer je dogovoren na Badnjak 2021. godine i tim je potezom maksimirski klub istodobno oslabio tada velikog suparnika u borbi za naslov.

Očekivalo se da će biti istinsko pojačanje i jedan od ključnih Dinamovih igrača. Međutim, stvari nisu krenule po željama, nije se uspio Bočkaj nametnuti ni jednom treneru (Kopić, Čačić, Bišćan) i iz dana u dan bilo je izvjesno da je rastanak najbolja opcija za obje strane. Posebno je to postalo jasno kad je prije nekoliko dana doveden Ukrajinac Bogdan Mihajličenko, koji bi trebao biti rješenje za taj lijevi obrambeni bok.

Bočkaj je u ovu sezonu i pol odigrao za Plave 46 utakmica, postigao je sedam pogodaka i imao je devet asistencija. Postao je i ljubimac gledatelja, kad bi bio na travnjaku nerijetko se sa zapadne tribine čulo "Pero, Pero"! Ali, (samo) ovacije gledatelja nisu ga mogle ustaliti u momčadi...

Kratko smo razgovarali i s Bočkajem, nije želio previše govoriti prije potpisa ugovora, samo nam je rekao:

- Želim igrati, teško sam proživljavao sjedenje na klupi. Nisam bio zadovoljan i sretan, želio sam pomoći momčadi i suigračima na terenu, ali nisam mogao, nisam bio u prilici. Ne želim čekati nikakvu "milost", niti i dalje sjediti na klupi, vjerujem da ću se u Pafosu nametnuti i da ću izboriti mjesto u početnoj postavi - rekao je Bočkaj, kojeg ugovor s Dinamom veže do siječnja 2027. godine.

Osječka opcija brzo isparila

Prošloga se tjedna pojavila i opcija povratka u Osijek, međutim, ta je ideja "pukla" već prilikom početnih, informativnih razgovora, budući da Osijek nije bio spreman u cijelosti preuzeti Bočkajevu plaću. Pafos je to učinio, a Dinamo nije inzistirao na inače uobičajenoj naknadi za posudbu igrača, zadovoljio se spoznajom da će Ciprani isplaćivati plaću.

PETAR BOČKAJ U HNL

Za Inter...

32 odigrane utakmice

2 gola i 6 asistencija

Za Lokomotivu

34 odigrane utakmice

4 gola i 3 asistencije

Za Osijek...

149 odigranih utakmica

24 gola i 29 asistencija

Za Dinamo...

46 odigranih utakmica

7 golova i 9 asistencija

1,6

milijuna eura svota je kojom Pafos može otkupiti Bočkaja

Linker
20. travanj 2024 12:47