GORAN SEBELIC Cropix
TRŽIŠNI FOTOFINIŠ

Počinje veliki lov na ‘last minute‘ transfere: Ivanović na pragu Belgije, Dinamo ‘brani‘ zlatnog dečka...

Prijelazni rok ulazi u završnu dionicu, a među igračima koji ciljaju nove sredine najviše je napadača
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 09:35

Etimologija kaže da je kolovoz dobio ime spajanjem riječi kola i vožnja, odnosno prema odvozu i skladištenju pokošenog žita. Ista definicija sa pšeničnih polja može se prenijeti na ona nogometna. Klubovi, naime, tijekom kolovoza tradicionalno nastoje ukrcati ljetinu na kola i pohraniti je u stadionske hambare, a taj proces u posljednjim danima mjeseca pretvara se u svojevrsni žetveni sprint. Budući da nas tri dana dijele od spuštanja roleta na prozorima ovoljetnog prijelaznog roka u ligama Petice (30. kolovoza), provjerili smo kako teče završna žetva i koji bi igrači s jednih klupskih kola u fotofinišu mogli preskočiti na druga.

Najveći udio zauzimaju napadači, a prvi među njima je Raheem Sterling. Englez nije bio u Chelseajevom sastavu za prve tri utakmice, a Enzo Maresca otvoreno mu je rekao da će se mučiti za minutažu. Kristalno je to jasna poruka da bi sreću trebao potražiti negdje drugdje, a prema posljednjim izvješćima,, zapadni London mogao bi zamijeniti južnim te se pridružiti Crystal Palaceu ili, pak, preseliti se u Birmingham i Aston Villu.

Lukakuu se omilila Italija

Na izlaznom peronu Stamford Bridgea stoji i Romelu Lukaku. Belgijski centarfor Chelseaju se (ponovno) priključio sredinom kolovoza 2021., u transferu teškom 113 milijuna eura, ali posljednje dvije sezone proveo je na posudbama u Interu, odnosno Romi. BBC tvrdi kako je Lukaku blizu transfera u Napoli, koji je za njegove usluge spreman izdvojiti 35 milijuna eura.

image
ALESSANDRO GAROFALO/LAPRESSE/PROFIMEDIA Alessandro Garofalo/lapresse/profimedia

Lukakuov odlazak u Napulj, pored ponovne suradnje s Antonijem Conteom, postaje još smisleniji ako ga se stavi u kontekst potencijalnog transfera Victora Osimhena. Vođa ofenzivne konjice "partenopeija" već je prošlog ljeta bio nadomak napuštanja Napolija, a njegova motivacija za selidbom u novu sredinu značajno je porasla nakon što klub nije izborio nastup u LP-u. Napoli za Osimhena traži više od 100 milijuna eura, a kao najizgledniji kandidati za dovođenje nigerijskog napadača ističu se PSG, Chelsea i Arsenal.

Neizvjesne sudbine

Legiji napadača koji čekaju svoj "last minute" aranžman pripada i Ivan Toney, kojeg je Thomas Frank izostavio iz Brentfordove momčadi u prva dva premierligaška kola, i to nakon što je odbijena Al-Ahlijeva ponuda za njega viša od 40 milijuna eura. Toneyjeva budućnost u Brentfordu je, dakle, neizvjesna, kao što je i budućnost Sancha u Manchester Unitedu, Fatija u Barceloni, Comana u Bayernu i Chiese u Juventusu.

image
INA FASSBENDER Afp

Pored ofenzivaca, najviše igrača koji bi u sljedećih nešto više od 72 sata mogli ostvariti transfer dolazi iz obrambene linije. Njihov predvodnik je Marc Guéhi, stoper engleske reprezentacije, za kojeg je Crystal Palace ovog ljeta odbio već četiri Newcastleove ponude, pri čemu je posljednja iznosila oko 77 milijuna eura. Palace želi zadržati svog kapetana, no Guéhi, koji ima još dvije godine ugovora, spreman je preseliti se u novi klub ako na Selhurst Park u naredna tri dana stigne ponuda koja bi zadovoljila klupske čelnike. Kieran Trippier, nadalje, želi napustiti Newcastle, s obzirom na to da trenutačno ima status zamjene za Tina Livramenta na poziciji desnog bočnog. U prvom kolu Premier lige protiv Southamptona gledao je 21-godišnjeg beka s klupe, dok ga je u nedjeljnoj utakmici s Bournemouthom zamijenio u 58. minuti. Trippiera se povezuje s Evertonom, gdje bi mogao ponovno udružiti snage sa Seanom Dycheom, koji mu je tri godine bio trener u Burnleyju.

Perišić u potrazi

Mjesto na popisu igrača koji bi mogli (li morali) pronaći novu karijernu destinaciju imaju i hrvatski nogometaši, a prvi među njima je Ivan Perišić. Nakon turbulentnog razvoda s Hajdukom, Perišić traži novi klupski angažman u ligama Petice, a javna je tajna da bi karijeru volio nastaviti u Španjolskoj. La Liga mu nedostaje kako bi zatvorio krug i ostavio traga u svim najjačim europskim ligama. Osim toga, 35-godišnjem Omišaninu klub je potreban i iz perspektive "vatrenih", a ako ga ne uspije naći u Europi, na Bliskom istoku (gdje je rok 6. listopada) sigurno hoće. U nezgodnoj poziciji nalazi se i Dejan Lovren, kojeg se Lyon želi riješiti kako bi uštedio 400.000 eura mjesečne plaće koju hrvatski branič prima u posljednjoj godini ugovora.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Franjo Ivanović na pragu je odlaska s Rujevice u belgijski Royal Union St. Gilloise, za otprilike četiri milijuna eura. Navodno je već sve dogovoreno, ali Rijeka nastoji zadržati napadača do četvrtka, kada je na rasporedu uzvrat doigravanja za KL s Olimpijom. Ulaskom u ligu u klupsku blagajnu slio bi se značajan novac, pa je razumljivo zašto Rijeka pokušava sačuvati prvu špicu. Dinamo bi ovaj tjedan mogao dobiti nekoliko napada na svog najvrednijeg igrača Martina Baturinu, ali po svemu sudeći odlučni su obraniti svaki pokušaj. Posebno ako u srijedu budu uspješni u Bakuu i izbore unosnu Ligu prvaka.

Linker
05. rujan 2024 10:59