Zlatko Dalić i reprezentativci nakon osvajanja bronce na SP-u

 Anp/DDP Usa/Profimedia
LJETO VELIKIH TRANSFERA

Pola Dalićeve reprezentacije na izlaznim vratima. Za njih će se isplatiti preko 200 milijuna eura

Doznajemo da je i Ivo Grbić odlučio potražiti novi klub
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 09. svibanj 2023. 07:52

Neki se bore za naslove, neki za Ligu prvaka, za domaće Kupove, treći se tuku za Europu, a poneki, bogami, strahuju i od ispadanja. A samo rijetki (čitaj dinamovci) kraj sezone dočekuju prilično mirno, okupani šampionskim šampanjcem. No ni tome baš nije tako. A razlog je prilično prozaičan: kao i mnogim drugima, reprezentativnim kolegama, situacija sve više kuha, a otvaranjem tržišta oni će vrlo vjerojatno, a neki i napokon - ostvariti inozemne transfere.

Da, u jeku finiša sezone i skorašnjeg okupljanja za konačni napad na Ligu nacija, dok se samo čeka potvrda kako Modrić nastavlja s Realom, Dalićevim "vatrenima" smiješi se ludo ljeto puno transfera. Dovoljan je samo jedan pogled prema izborničkom rosteru kako bi se shvatilo da se čak 12 igrača spominje u ozbiljnim kombinacijama za promjenu sredine, a njih još četvero-petero dolazi kao "bonus-paket", odnosno nitko se ne bi iznenadio kada bi i oni parafirali transfere. Govorimo o preko 50 posto postojećeg kadra, pozvanog na otvaranje kvalifikacija za Euro, koji se neće bitno mijenjati za ono što nas čeka sredinom lipnja u Nizozemskoj... Ono što je svakako dobro jest da će mnogi od njih otići na bolje ili će barem stići tamo gdje ih se cijeni i gdje im se može garantirati bolji status i minutaža.

Bliži se rastanak Brozovića i Intera

Krenimo redom: na vratarskoj poziciji posve je jasno da će si Livaković napokon ispuniti želju za odlaskom iz HNL-a u neku atraktivniju i podražajniju ligu, a baratamo informacijama kako Ivo Grbić definitivno odlazi iz zlatne Atléticove krletke. Obojica imaju interesente iz španjolske Primere, no pozorno ih se prati i u Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj. Kada bismo se morali kladiti, potpisali bismo da će obojica ovoga ljeta prijeći u nove klubove.

image

Dominik Livaković

ADRIAN DENNIS/Afp

U zadnjem redu mir je na desnoj strani (Juranović i Stanišić), ali zato bi središnjica i lijeva strana mogle doživjeti velike promjene: Šutalo je zlatni Dinamov transfer ovoga ljeta, a sve je izglednije, pa čak i vrlo izvjesno da će i Gvardiol za koji tjedan postati najskuplji branič u povijesti nogometa. A tu je, konačno, i Borna Sosa, koji se sav dao Stuttgartu, no zaista je stiglo vrijeme za nove izazove, u boljem klubu koji će mu garantirati i europske podražaje.

image

Mateo Kovačić

KADIR KEMAL BEHAR/Anadolu Agency Via Afp

Prava ludnica očekuje se, pak, u središnjem dijelu hrvatske reprezentacije: za Matea Kovačića, s obzirom na psihijatrijsku kliniku Chelseaja, i bolje je da ode, a interesa apsolutno ne manjka, i to od najvećih europskih klubova. A čini se kako se bliži i konačni rastanak Brozovića i Intera, što također osluškuje značajan broj elitnog dijela nogometne Europe. U razredu ispod, nastavimo, stoje Luka Ivanušec, Lovro Majer i Nikola Vlašić. Prvome je još raniji transfer spriječila ozljeda, ali sada mu on ne bi smio pobjeći, drugi bi nakon dvije sezone Rennesa možda i trebao osvježenje, a ona se, doznajemo, itekako nude, dok treći čeka hoće li ga Torino otkupiti za 15 milijuna eura ili će kasnije s West Hamom tražiti rješenje svoga misterioznog slučaja.

Gvardiol ne ide ispod 100 milijuna

U napadu, konačno, sve je jasno: Mislav Oršić sa žlicom kopa rupu tražeći izlaz iz Southamptonova zatvora, no teško će mu bijeg moći pružiti Dinamo zbog velike plaće, ali za njega interesa ima. S druge strane, Bruno Petković ulazi u zadnju sezonu ugovora s Dinamom i neizvjesno je hoće li naći zajednički jezik (pitanje plaće) ili će 28-godišnjak pronaći novo rješenje...

image

Mislav Oršić

TOM DUBRAVEC/Cropix

Uglavnom, igrači, a pogotovo njihovi agenti, ovoga će ljeta tući opasni broj prekovremenih sati. Teško je, naravno, reći da će baš svi autorizirati transfere jer oni ovise o velikom broju ispunjenih varijabli, od financijskih konstrukcija, željenih ugovora, kao i čišćenja rostera, ali velik broj njih definitivno hoće. Ako ujedno govorimo o novcu, ukupni zbir mogao bi ići i preko granice od 200 milijuna eura.

Najviše će tome pripomoći Gvardiol, kojeg Leipzig definitivno neće pustiti ispod 100-110 milijuna eura, a onda će i drugi puniti tu "vatrenu škrabicu": Livaković ima klauzulu na 10, Šutalo sigurno ne ide ispod 15-18, a prije će cijena biti 20. Na tim su razinama apsolutno i Sosa i Majer, nešto manje Vlašić i Ivanušec, dok će Oršić i Petković vjerojatno završiti u rangu od cca šest do 10 milijuna eura. A pritom uopće kroz brojke nismo spomenuli Kovačića i Brozovića, koje klubovi, navodno, žele uključiti i u poneki paket-aranžman, koji u ovome času ne može generirati konačnu cijenu...

image

Joško Gvardiol

ERCIN ERTURK/Anadolu Agency Via Afp

Pašalić traži novi izazov, Barišić pred velikom odlukom

U redovima brončanih iz Katara postoje još neki igrači koji su zanimljivi tržištu, i za koje ne bi začudilo kada bi ostvarili transfere.

U tom kontekstu primarno se nameće trojac Martin Erlić, Mario Pašalić i Borna Barišić. Prva dvojica imaju status u Sassuolu i Atalanti, ali dok bi se Pašalić možda i sam mogao zaželjeti novog izazova poslije tri sezone, o čemu se već šaputalo i tijekom zime, kada su bili aktivni prosci iz Turske, prije svih, Erlić je izrastao u iznimno kvalitetnog i cijenjenog stopera u Italiji, koja ga je taktički potpuno obučila i time ga kreirala kao igrača za kojeg ima prostora i u lukrativnijim klubovima s jasnim ambicijama napada na europska mjesta. Prvenstveno u Italiji, ali možda i šire.

Iako, valja reći kako obojica još imaju čvrste ugovore s trajanjem do 2025. (Pašalić), odnosno ljeta 2026. godine (Erlić).

Barišić, pak, tuče petu sezonu u Rangersima, gdje ima i status i odnos s navijačima, no 30-godišnjak ovoga ljeta ulazi u posljednju sezonu ugovora i morat će prelomiti pa s klubom definirati svoju budućnost. Uživa u Rangersima, ali ulazi u godine kada bi se isprobao i u drugim ozbiljnim ligama, stoga će njegova odluka biti komplicirana i dalekosežna. Ako nas pitate, Barišić bi sada ipak mogao biti skloniji odlasku s Ibroxa...

Ispada, uglavnom, dakle, danas, početkom svibnja, kako su statusno, karijerno i ugovorno sigurni Juranović, Stanišić, Vida, Modrić, Perišić, Kramarić, Livaja i Musa, iako se i kod nekih od njih stvari mogu promijeniti vrlo brzo. To je, na koncu, nogomet, mjesto biznisa u kojem emocije postaju prilično arhaična forma razmišljanja, djelovanja i življenja...

Linker
22. travanj 2024 04:21