Ivan Jurić

 DANILO VIGO Nurphoto Via Afp
VELIKI DAN ZA DVA IVANA

Posao karijere: Jurić je novi trener talijanskog velikana, Perišić odmah dobiva šansu u novom klubu

Dvojica Ivana, bivših članova Hajduka, srijedu, 18. rujna 2024., pamtit će po novim angažmanima
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. rujan 2024. 19:01

Perišić, 35-godišnjak, postao je član nizozemskog prvoligaša PSV Eindhovena, dok je 49-godišnji Jurić, koji je kao igrač sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća 69 puta nastupio za splitski klub, a prije početka sezone bio je blizu preuzimanja njegove klupe, postao trener Rome.

Trideset i pet dana Perišić je bio u potrazi za novim klubom nakon što je postalo jasno da definitivno napušta Poljud. S Hajdukom je službeno raskinuo ugovor 31. kolovoza, ali dogovor o njegovom odlasku postignut je ranije. Za Hajduk je odigrao tek 12 utakmica, posljednju i jedinu ove sezone još 4. kolovoza, no izborniku Zlatku Daliću previše znači čak i kad ne igra pa mu je dao malu minutažu u obje rujanske utakmice reprezentacije s Portugalom i Poljskom.

Neće igrati LP

Povezivalo ga se s raznim klubovima, najčešće talijanskim, no nakon što je seniorske nastupe dosad odrađivao u Belgiji (Roeselare, Club Brugge), Njemačkoj (Wolfsburg, Borussia Dortmund, Bayern), Italiji (Inter Milano), Engleskoj (Tottenham) i Hrvatskoj (Hajduk), na redu je šesta država i deveti klub. PSV Eindhoven je neočekivana nova destinacija na kojoj je u srijedu prošao liječnički pregled i potpisao ugovor do 2025. godine.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Prošle sezone PSV je osvojio naslov nakon šest godina posta, što ga je automatski uvelo u skupinu Lige prvaka. Za prvaka Europe iz 1988. Perišić neće moći nastupati u elitnom UEFA-inom natjecanju, ali od njega trener Peter Bosz očekuje pomoć u prvenstvu i Nizozemskom kupu. Za očekivati je da će ga koristiti na lijevom krilu u svojim 4-3-3 ili 4-2-3-1 sustavima, iako je ta pozicija dosta dobro popunjena. Noa Lang (25) do prošle je godine bio reprezentativac Nizozemske, četiri godine stariji Meksikanac Hirving Lozano trenutačno je ozlijeđen (u siječnju odlazi u San Diego u MLS), a na toj poziciji u zadnje dvije utakmice našao se i 22-godišnji ofenzivni vezni Malik Tillman, reprezentativac SAD-a. No budući da ga je doveo, Bosz očito ima Perišića u svojim planovima. Može mu možda pomoći i na lijevom beku gdje je nakon ozljede Fredrik Oppegarda i Maura Juniora (protiv Juventusa se u utorak vratio u kadar) u posljednje vrijeme ordinirao 20-godišnji Matteo Dams.

- Odigrao je više od 600 klupskih utakmica i s takvim iskustvom moraš biti dobar igrač, koji je skoro uvijek spreman, inače ne bi došao ni blizu tih brojki. S obzirom na odlazak Lozana, otvorilo se mjesto na krilu, ali on može igrati na više različitih pozicija. Tako da smo s Ivanom ubili nekoliko ptica jednim kamenom - kaže direktor nogometa PSV-a, Earnie Stewart.

Jurić ima novi klub

U glavnom gradu Italije je, pak, od jutra bilo burno. Roma je smijenila legendu kluba Danielea de Rossija, koji je u siječnju naslijedio Josea Mourinha. U lipnju je De Rossi produljio ugovor do 2027. godine, ali nakon što je novu sezonu Serie A otvorio s tri remija i porazom u četiri kola, ekspresno mu je otkazana suradnja. Ukupno je De Rossi odradio 30 utakmica na klupi, a čelnici kluba očito su planirali njegov odlazak. Čim je De Rossi smijenjen, Sky Sport Italia je objavio da su u užem izboru Rome trojica trenera - Edin Terzić, Stefano Pioli i Ivan Jurić. Pioli je prvi otpao, bivši trener Milana krenuo je za Rijad gdje će preuzeti Al Nassr, klub u kojem igraju Cristiano Ronaldo i Marcelo Brozović. Bogati saudijski klub je, naime, u utorak dao otkaz Portugalcu Luisu Castru.

Nezadovoljstvo navijača

Jurić je potom dobio dvoboj s Terzićem i već u 17 sati vodio prvi trening Vučice u njenom sportskom kampu Trigoria. Nije sve prošlo mirno, jer je dio navijača nezadovoljan što je De Rossi smijenjen. Verbalno su uoči treninga napali kapetana Lorenza Pellegrinija, a na ulazu u Trigoriju izviješena je i poruka "Yankee go home". Jasno vam je, vlasnici kluba, The Friedkin Group, dolaze iz SAD-a...

Pišu Talijani da se radi o kratkoročnom ugovoru s Jurićem do kraja ove sezone, s opcijom produljenja ako se Roma kvalificira za Ligu prvaka sljedeće sezone. Matteo Paro bit će mu asistent, Massimo Cataldi trener vratara. Roma je šesti klub koji će Jurić samostalno voditi, a i prvih pet bili su talijanski - Mantova, Crotone, Genoa, Verona i Torino. Grad FIAT-a napustio je na kraju prošle sezone, manje od četiri mjeseca kasnije eto ga 500-tinjak kilometara zračnom linijom jugoistočno...

Prvog seniorskog Hrvata u PSV-u savjetovao Dumfries

Nakon što je stavio potpis na ugovor s PSV-om, Ivan Perišić oglasio se za službenu stranicu tog kluba.

- Otkako sam postao slobodni igrač, čekao sam na opciju poput ove. Klub i okruženje u kojem ću se osjećati dobro i gdje mogu osvajati trofeje. Pitao sam mog bivšeg suigrača Denzela Dumfriesa za savjet i on me uvjerio da je PSV pravi izbor. Jedva čekam početi, dati sve od sebe i osvajati titule - rekao je Perišić, sedmi Hrvat u elitnom nizozemskom razredu.

Tamo su još Josip Šutalo (Ajax), Luka Ivanušec (Feyenoord), Alen Halilović, Josip Mitrović i Ante Erceg (Fortuna) te Luka Kulenović (Heracles). Perišić je prvi hrvatski igrač u povijesti koji će igrati za seniorsku momčad PSV-a. (dd)

Linker
18. rujan 2024 19:03