Lovro Majer

 FEDERICO PESTELLINI/PANORAMIC/PROFIMEDIA Federico Pestellini/panoramic/profimedia
OKRENUO NOVU STRANICU

Pozadina velikog transfera Lovre Majera, menadžer otkriva: ‘Nisu ga htjeli prodati, evo što je presudilo‘

‘Dani je kako htio da mu se pridruži u njemačkom prvenstvu, prvi mu je čestitao‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 21:07

Nakon što se Wolfsburg pohvalio velikim transferom Lovre Majera i objavio da ga je platio 30 milijuna eura, službeno je okončana saga koja je trajala cijelo ljeto. Majer nije krio koliko je sretan, a njegov menadžer Andy Bara otkrio nam je neke činjenice iza kulisa...

- Rennes nije htio prodati Lovru, to je definitivno – kazao je Bara pa na pitanje kako su ih slomili, objasnio:

- Rekli smo im da je u Wolfsburgu hrvatski trener Niko Kovač te da je njegova velika želja otići tamo, silno bi to volio, a i njemački klub je pokazao nevjerojatnu volju da ga dovede. Vidi se i po tome što je drugi najskuplji transfer u povijesti Wolfsburga. Gazda Rennesa razgovarao je s Lovrom, kazao mu kako ga ne želi pustiti, na to mu je Majer odgovorio da mu se zahvaljuje na svemu, da je sve bilo korektno i lijepo otkako je u Rennesu, ali želi napraviti promjenu i okušati se u Bundesligi. Dodao je da mu je to dobra prilika jer pod hrvatskim trenerom sigurno može puno napredovati te ne bi htio propustiti tu šansu. Dugo je to trajalo, a Lovro im je nekoliko puta ponovio isto, toliko uporno da su rekli: "U redu, imati igrača koji nije sretan može biti kontraproduktivno, idemo napraviti posao". I tako se priča pomaknula s mrtve točke.

No, nije samo Kovač mamio Majera u Bundesligu, nagovarao ga je i Dani Olmo, nekadašnji suigrač iz Dinama.

- Dani Olmo je odradio "menadžerski" dio – smije se Bara i dodaje:

- Stalno ga je zvao, dođi, je l‘ dolaziš, Wolfsburg je od Leipziga na sat i pol autom. Jako je htio da mu se pridruži u njemačkom prvenstvu, prvi mu je čestitao – zaključio je Bara.

image
FRED TANNEAU Afp

Konačan transfer koji su Francuzi potpisali njima donosi 30 milijuna eura neto, a Wolfsburg će morati dati još dva milijuna eura koje će podijeliti Lokomotiva, Dinamo, Trnje i Dubrava TIM Kabel za treniranje i razvoj igrača što je po pravilima FIFA-e. Dinamo kod njega nema postotak od transfera.

Nijemci su prvo stavili na stol ponudu od 19 milijuna eura koja je glatko odbijena, potom 20, da bi kao završno ponudili 26 milijuna eura, dva milijuna bonusa i 15 posto od sljedećeg transfera. Na to Rennes desetak dana nije uopće odgovorio pa su iz Wolfsburga zivkali, radili pritisak, pomalo i dosađivali, to dovoljno pokazuje koliko ga je Kovač želio i kako velika očekivanja ima od njega. Kad je sezone već počela, Wolfsburg je ipak krenuo u posljednji pokušaj – 30 milijuna eura, bonusi i 15 posto od sljedećeg transfera. Kazali su Francuzima – imate 24 sata, pristanite ili odustajemo. Na to je Rennes tražio - neka 30 bude neto. I to je Wolfsburg prihvatio, da ne moraju od svojeg novac dati hrvatskim klubovima naknadu. Svjesni da Majer dobro zna kako su Vukovi udovoljili svim njihovim prohtjevima, konačno su upalili zeleno svjetlo. Nije čudno što francuski mediji pišu o sjajno poslu Rennes s Majerom koji po njima, zajedno s nekim drugim prodajama, dokazuje kako vješto rade jer kupili su ga prije dvije godine od Dinama za 12 milijuna eura, a prodali sada za čistih 30, plus bonuse koji nisu fiksno određeni nego ovise o Europi. Bude li Wolfsburg igrao u Ligi prvaka dobit će najviše, za ostala natjecanje nešto manje. Usto ide i 15 posto od budućeg transfera. Na njemu bi mogli zaraditi na kraju i četrdesetak milijuna.

image
MICHAEL BULDER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Michael Bulder/alamy/alamy/profimedia

Potpisao je na pet godina, godišnje na ime ugovor ima 2,5 milijuna eura, ali i velike bonuse za svaku pobjedu, gol, asistenciju... po kojima može uzeti još milijun-dva. Ovisno o učinku.

Lovro Majer stigao je u Njemačku s očekivanjem da će eksplodirati do kraja i postati jedan od najboljih veznih igrača Lige, no golem je to izazov koji će pokazati koliko točno može. Vjeruje da će nakon Wolfsburga biti u prilici zaigrati u još većem klubu. Dobio je broj 19., isti s kojim je Luka Modrić krenuo u Realu. U prvom izjavama nije skrivao koliko je zadovoljan što se sve riješeno te se već u subotu može predstaviti Volkswagen Areni u prvom kolu s Heidenheimom. Kako je prošao pripreme i igrao u uvodnoj rundi francuske lige, istina s klupe, nema razloga da ne debitira. U Rennesu je išao gore-dolje, nije imao konzistentnost u igri, kad je u formi tada je sjajan, ono što mora podignuti su igre u danima koji nisu njegovi. Vrhunske klase se uvelike po tome prepoznaju.

Kovač vjeruje kako je dobio playmakera koji će izvedbe njegove momčadi učiniti kreativnijima i raznovrsnijima, spreman mu je dati ključeve Vukova, nada se da će mu s vremenom postati produžena ruka na travnjaku. Neki sumnjaju u Majerove fizikalije za Bundesligu, Niko evidentno je, nije među njima.

Volio je u svoje ekipe dovoditi Hrvate, mnoge je angažirao, neki su opravdali očekivanja, pojedini nisu. Digao je, recimo, iz pepela Antu Rebića u Eintrachtu, doveo Ivana Perišića koji je s Bayernom postao prvak Europe, iako je on prije toga smijenjen, a u Wolfsburgu se, primjerice, Bartol Franjić nije nametnuo. Barem dosad. Kako se radu o hrvatskom reprezentativcu koji je s Dinamom i Rennesom igrao u Europi i ima međunarodnog iskustva, Niko smatra da će se brzo uklopiti. Lovro Majer okrenuo je novu stranicu. Dvije sezone Francuske bilo mu je dovoljno, sa 25 godina stigao je na ključnu adresu na kojoj će sam odrediti što će točno postići u karijeru. Hoće li jednog dana vrijediti više od 50 milijuna eura kako je svojedobno kazao njegov menadžer.

Linker
05. svibanj 2024 09:07