OLI SCARFF Afp
PLES MILIJARDI

Prije će umrijeti selo nego običaji: Ovo se nije dogodilo nikada u povijesti, a Pep je podsjetio na Otta Barića

Ovaj prijelazni rok zbog jednog transfera posebno će pamtiti i Hrvati
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 02. rujan 2023. 21:56

Ples nogometnih milijardi nastavljen je i ovoga ljeta. Balon za koji mnogi očekuju da će se probušiti nikako da se rasprsne, nego se i dalje širi. Nakon završetka ljetnog prijelaznog roka ponovno se može napisati da su potučeni određeni rekordi potrošnje, sve više liga nadmašuje i pretpandemijske brojke, ali neki apsolutni rekordi ostali su netaknuti.

Kraljica potrošnje ponovno je engleska Premier liga koja se sa svojih 20 klubova približila brojci od nestvarne tri milijarde eura bačene na odštete drugim klubovima. Zapravo, vjerojatno ćemo za koju godinu saznati da su je i prebacili kada na naplatu dođu razni bonusi ugrađeni u potpisane sporazume o prodaji. Prema Transfermarktu, koji smo koristili kao izvor za veliku većinu podataka u ovoj temi (osim za one u kojima su iskorišteni pouzdani podaci novinara Hanza Medije), Premiershipova ljetna potrošnja samo za odštete iznosi 2,8 milijardi eura.

Napad na Salaha

U odnosu na prošlo ljeto znatno je više potrošeno u Ligue 1 (+415 milijuna eura) i Bundesligi (+261), a u malom padu je Serie A (-10) i nešto većem La Liga (-90) u kojoj se Barcelona i dalje bori sa svojim kosturima iz prošlosti pa ne može trošiti koliko bi željela (ali nije da ne troši).

image

Mohamed Salah

LINDSEY PARNABY Afp

Porast kumulativne potrošnje klubova vidi se i po još nekim podacima. Primjerice, transfer od 50 milijuna eura odnosi se "tek" na diobu 25. mjesta najvećih transfera ovoga ljeta. Još se nikada u povijesti nogometa i prijelaznih rokova nije dogodilo da 13 različitih liga potroši više od 100 milijuna eura na odštete novih nogometaša (izvan ovoljetnih top 10 su Meksiko, Turska i Katar).

Također, iako (zasad) nije potučen individualni rekord te je najskuplji igrač aktualnog prijelaznog roka "tek" na 10. mjestu svih vremena, niti jednom se nije dogodilo da se u istom ljetu za čak četvoricu nogometaša plati barem 100 milijuna eura (uz Ricea još za Caiceda, Bellinghama i Kanea) te niti jedan transferni period, osim ovog u ljeto 2023. godine, nema petoricu igrača među 20 najskupljih svih vremena. S tim da i 21. i 22. mjesto pripadaju ovom prijelaznom roku.

image

Harry Kane

CHRISTOF STACHE Afp

Za jedan mali pogled u prošlost i izazov najvećim potrošačima podsjetit ćemo da ljeto 2017. i dalje ostaje posebno s tri transfera koja su i dandanas među pet najskupljih svih vremena. PSG je tada platio 222 milijuna Barceloni za Neymara, a Katalonci su novac (i još puno više, zbog čega i danas pate) potrošili na Coutinha i Ousmanea Dembéléa (za obojicu po 135 milijuna).

Velika novost u ovome prijelaznom roku je odluka saudijskih šeika da će državni fond (PIF) kupovati igrače za četiri najvažnija kluba u kraljevini. I za to su spremni potrošiti milijarde. Službeno, za odštete drugim klubovima (a time se bavimo u ovome tekstu) još nisu došli do sedmeroznamenkaste brojke, ali imaju vremena jer njihov prijelazni rok nije zaključen.

Prema Fifinoj bazi podataka "deadline" je 20. rujna, a prema podacima na internetskoj stranici Saudi Pro lige posljednji dan za registraciju igrača je 7. rujna. Kako god, imaju vremena za trošenje. Milijardu eura mogli bi prebaciti samo jednim transferom, ali Liverpool i Jürgen Klopp i dalje odolijevaju ponudama za Moa Salaha. Navodno je posljednja iznosila 200 milijuna eura, a izravno su razgovarali jedan od šeika koji upravljaju PIF-om i predsjednik "redsa" Mike Gordon.

No, ukupna saudijska potrošnja ovoga je ljeta debelo iznad te milijarde eura jer su plaće koje se potpisuju novim zvijezdama ogromne (nevjerojatne, basnoslovne… izaberite sami riječ jer ona najbolja ne postoji). Benzema će navodno godišnje zarađivati 200 milijuna eura (otprilike koliko ima i Cristiano Ronaldo), N‘Golo Kanté 100 milijuna…, a dobili su i "neki" novac za dolazak jer su došli kao slobodni igrači.

image

Karim Benzema

- Afp

I Marcelo Brozović je dobio 10 milijuna kao "signing bonus", nagradu što je izabrao Saudijsku Arabiju, a ne neki drugi klub, iako je za njegove usluge plaćena i odšteta Interu. Godišnja Brozovićeva plaća u Cristianovu Al-Nassru je 30 milijuna. Za Europu bi posebno opasan mogao biti transfer Gabrija Veige za 40 milijuna iz Celte u Al-Ahli. U ovom slučaju nije zvijezda na zalazu karijere koja želi zaraditi za tri života nego mladi talent (21 godina) kojeg su htjeli Napoli, Liverpool, Barcelona, Chelsea, Newcastle... Postane li to trend, bit će to velik udarac za Europu. Iz svijeta transfera ispali su nekada veliki igrači Rusija i još ranije Kina, ali njihovi iznosi nisu bili ni do koljena onome što se zarađuje u Saudijskoj Arabiji i od njihovih šeika.

Zvijezde bez odšteta

Benzemin transfer otvara poglavlje koje se ne nalazi u knjigama rekorda, ali je važno za svaki prijelazni rok, a ovaj posebno. Transferi slobodnih igrača za koje se ne treba platiti odšteta bivšem klubu jer im je istekao ugovor. Tu je bez premca prvo ime Leo Messi i njegov odlazak u Major League Soccer, profesionalnu ligu američkih i tri kanadska kluba. Ti se transferi analiziraju samo po pitanju igračkih primanja.

Messijeve brojke po tom pitanju nisu blizu Benzeminim petrodolarima, iako bi ga tamo nadmašio da je to želio. Izabrao je Inter iz Miamija u kojem bi za dvije i pol godine trebao zaraditi oko 150 milijuna eura. Dobit će i udio u vlasništvu kluba, a navodno i postotak od svih novih pretplata koje je Apple TV prodao nakon njegova dolaska u ligu. Televizijska prava za MLS ima Apple TV i prodaje ih kao "Season Pass".

image

Lionel Messi

JAMES GILBERT Getty Images Via Afp

Kao što će prije umrijeti selo nego običaji, tako će i engleski klubovi i dalje dominirati ljestvicom najskupljih transfera. Arsenal i Chelsea napravili su najveći pojedinačni transfer (za Ricea i Caiceda), a Pep Guardiola pokazao se kao nasljednik Alexa Fergusona (i u našoj verziji Otta Barića). Bez obzira na to što je iza njega najuspješnija sezona i osvojeno "sve živo", shvatio je da mu trebaju još barem dva igrača.

Svog hrvatskog imenjaka učinio je najskupljim stoperom u povijesti i 21. najvećim nogometnim transferom svih vremena, a još stotinjak milijuna potrošio je na Kovačića, Matheusa Nunesa i Dokua. Što se tiče novca, valjda istaknuti da se većina Cityjeve potrošnje financira na isti način kao i saudijska liga. Iza jednih i drugih stoje nezamislivo bogate arapske države i njihovi vladari. Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno Saudijska Arabija.

Chelsea je pak prvak po potrošnji kada su u pitanju klubovi s nešto više od 464 milijuna eura potrošenih na odštete (pod novim vlasnikom Boehlyjem spiskano je više od milijarde), ali ono što daje dodatnu zanimljivost londonskim "plavcima" je da su i prvaci po milijunima uprihodovanim ovoga ljeta (264 milijuna). Doveli su Caiceda, Laviju, Nkunkua, Palmera, Disasija, Jacksona, Ugochukwu, Sancheza, Petrovića, Deivida, Angela…, a prodali, posudili, odustali od novog ugovora ili pustili bez odštete Havertza, Mounta, Kovačića, Koulibalyja, Pulišića, Mendyja, Loftus-Cheeka, Ampadua, Lukakua, Hudson-Odoija, Kepu, Kantéa, Azpija, Aubameyanga, Bakayoka, Ziyecha

Inače, na onoj prvoj ljestvici iza Chelseaja su Al-Hilal, PSG, Tottenham i Manchester City, a na ovoj drugoj RB Leipzig, Brighton, drugoligaš Southampton i Bayern kojem su posljednjeg dana prijelaznog roka propala tri transfera (Palhinha, Chalobah i Bella-Kotchap).

Hrvatsko ljeto

Hrvatski reprezentativci imali su dosta dobar prijelazni rok. Joško Gvardiol je, naravno, postao hrvatski rekorder. I kada su u pitanju pojedinačni transferi, ali i po kumulativnom zbroju plaćenih odšteta u karijeri. Za 21-godišnjeg ljevonogog stopera RB Leipzig i Manchester United su platili 126,8 milijuna eura. S trona je skinuo svog novog klupskog suigrača Matea Kovačića, koji je godinama predvodio taj popis.

Inter, Real Madrid, Chelsea i sad City ukupno su bivšim njegovim klubovima uplatili 123,1 milijun eura. Treći je na tom popisu Nikola Vlašić, čiji se odlazak iz West Hama u Torino, odnosno otkup ugovora jer je u "granati" bio na posudbi prošle sezone, odužio na skoro dva mjeseca. Ukupno je za "Niksija" plaćeno 76,6 milijuna eura kroz karijeru. U ovih top 10 ušao je i Lovro Majer s 25 Wolfsburgovih milijuna.

image

Nikola Vlašić

Marco Canoniero/shutterstock Editorial/profimedia

Iz perspektive naših igrača ovaj će se prijelazni rok pamtiti i po prvom multimilijunskom odlasku u Saudijsku Arabiju (Marcelo Brozović), čak trojici koja su istog ljeta završila u Ajaxu (Josip Šutalo, Borna Sosa, Jakov Medić) te prodaji trojice Dinamovih reprezentativaca unutar tjedan dana (Šutalo, Dominik Livaković, Luka Ivanušec)…

Linker
06. svibanj 2024 04:58