RONALD GORSIC Cropix
GLAZBA ZA HAJDUČKE UŠI

Prodaja kapitalaca Dinamo je u HNL-u jednom skupo koštala: Te su godine Modri ostali bez naslova prvaka

Od prodaje trojice reprezentativaca Dinamo je zaradio 35,65 milijuna eura
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 13:19

Josip Šutalo u Ajax za 20,5 milijuna eura, Luka Ivanušec u Feyenoord za 8,5, Dominik Livaković u Fenerbahče 6,65, to su iznosi koje su objavili mediji ili novi klubovi (Ajax i Fener) Dinamovih reprezentativaca koji su u manje od tjedana napustili redove hrvatskog prvaka. Ukupno 35,65 milijuna eura, što ljeto 2023. čini jednim od najburnijih u maksimirskoj povijesti što se prodaje igrača tiče.

image

Dominik Livaković

BORIS KOVACEV Cropix

Taj će iznos u budućnosti sigurno rasti, jer je Ajax objasnio da će Dinamu, ispune li se uvjeti bonusa, za Šutala platiti dodatnih tri milijuna eura, dok se bonusi kod Livakovića mogu popeti za još 950.000 eura, a kod Ivanušeca za 1,5, no spominje se i postotak od idućeg transfera. Unosno maksimirsko ljeto pospješili su zasad i Joško Gvardiol, Mateo Kovačić i Marcelo Brozović, koji će svojim transferima na razne načine Dinamovu blagajnu obogatiti za još oko 15 milijuna eura. Ukupno, dakle, više od 50 milijuna eura Dinamova je zarada na ovoljetnom svjetskom tržištu nogu...

image

Joško Gvardiol

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Teško je pričati o rekordnom ljetu, nije to tako jednostavno. Transfermarkt će, recimo, kazati da je Dinamo najviše zaradio u ljeto 2021. kada je prodajom igrača uprihodio 51,1 milijun eura, a većina od tog iznosa otpada na Joška Gvardiola, njegovih 36,8 milijuna eura za Dinamovu kasu. No sjajni mladi branič je prodan za 18,8 milijuna eura RB Leipzigu, a iznos je kasnije skoro udvostručen zbog bonusa i rekordne prodaje u Manchester City za 90 milijuna eura. Od ovoljetnih 35,65 milijuna eura veća je brojka ostvarena i u ljeto 2016. godine, 46,45 milijuna eura.

image

Marcelo Brozović

IAN MACNICOL Afp

No ni u tom slučaju nije sve tako jednostavno. Marko Pjaca je tek s bonusima došao, tvrdi TM, s fiksnih 23 milijuna transfera u Juventus do aktualnih 29,4. Marcelu Brozoviću za tada je upisan i transfer od pet milijuna eura u Inter, iako je on realno prodan u Milano još početkom 2015. samo je dogovorena posudba za tri milijuna eura do ljeta 2016. uz obavezni otkup ugovora. Slična je priča i s Markom Rogom, kojem se upisuje posudba od tek 1,5 milijuna eura u Napoli, iako su Partenopei odmah dogovorili s Dinamom i potpuni transfer za koji su u ljeto 2017. platili dodatnih 15 milijuna eura.

image

Marko Pjaca

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Tog je ljeta 2016. Dinamo, između ostalih, ostao i bez Josipa Brekala, Jeremyja Taravela i Saida Husejinovića, a bogata prodaja koštala je rezultatskog uspjeha. Dinamo sezonu 2016./17. pamti kao jedinu u posljednjih 17 godina u kojoj nije uspio osvojiti naslov prvaka. Od ljetne prodaje kapitalaca Dinamo se nije uspio oporaviti i to je objeručke iskoristila Rijeka, senzacionalnim osvajanjem trofeja. Hoće li se Modrima i ove sezone dogoditi isti rasplet?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 15:22