Jan Mlakar je napustio redove Hajduka

 Cropix
KOGA ĆE JAKOBUŠIĆ KUPITI?

Prodajom Mlakara ispunili su jedan cilj, ali kako će Hajduk uložiti taj novac? Dva pojačanja su u prvom planu

Slovenski ofenzivac napustio je Poljud, a sada se čeka reakcija na tržištu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 08:13

Jan Mlakar vratio se na Apenine. Prije šest i pol godina debitirao je u Serie A, u Palermu zaigrao za Fiorentinu. Talijani nisu zaboravili tih 20 minuta Mlakara za Viole, u medijskoj najavi dolaska u Pisu svi su spremno spomenuli “ex giocatore” Fiorentine i Venezije. Pisa i Mlakar “ljubav” je koja se očito trebala dogoditi, jer “mjerkali” su se više od godinu i pol dana. U siječnju 2022. Hajduk nije htio oslabiti momčad.

- Da smo tri mjeseca kasnije došli u Koprivnicu bez napadača, jer u tom susretu nismo imali Livaju i Kalinića, svi bi pitali zašto smo prodali Mlakara - objašnjavao je predsjednik Jakobušić odluku da se treneru Dambrauskasu ostavi Mlakar na raspolaganju.

Nije pogriješio

Jakobušić nije pogriješio, prodao je Hajduk slovenskog reprezentativca za veći novac godinu i pol kasnije. Pisa će Hajduku isplatiti zaradu od 2,8 milijuna eura, a prošlogodišnja ponuda je dosezala tek dva milijuna. Hajduk je više zaradio, a u međuvremenu je Mlakar postigao i 11 pogodaka prošle sezone. Nakon Livaje bio je drugi strijelac Hajduka, igrač na kojeg su se treneri mogli osloniti.

S Poljuda je otišao uzevši dva Kupa, postigao je ukupno 21 gol, što splitski klub stavlja na drugo mjesto u njegovoj karijeri. Mlakaru je po učinku prvi Maribor, u kojem je zabio 32 pogotka u istom broju odigranih utakmica (79), ali i Hajduk mu ostaje kao bitan klub u kojem je podigao afirmaciju.

- Bila mi je čast i ponos igrati Hajduku, nositi bijeli dres. Svima u klubu i navijačima želim puno uspjeha i sreće u ostvarenju ciljeva koje svi žele - kazao je na oproštaju od splitskog kluba, a nedugo potom javio se i s novom porukom...

- Sretan sam što sam ovdje, spreman za nove izazove - kratko je objavio na svom Instagram profilu snimljen u plavo-crnom dresu Pise.

Trener Aquilani ozbiljno računa na Mlakara, jer ozlijedio se “špic” Stefano Moreo, nema Pisa pravo rješenje ako ostane u sustavu 4-2-3-1 već za današnju (utorak) utakmicu s Parmom. U otvaranju sezone prošli petak Pisa je slavila u gostima protiv Sampdorije. Aquilani je dobio Pirla, velika je priča pobjeda Pise u Genovi, ali previše se brzo odvija Serie B, previše je utakmica da bi se jedna, ma koliko velika, pobjeda mogla slaviti.

Jan Mlakar je napustio Hajduk, klub je zaradio novac, a navijači su uglavnom imali pozitivne komentare...

- Veliki profesionalac, čovjek na kojeg smo se mogli osloniti - nekakav je sukus onog što su ljudi vidjeli u Mlakaru.

Slovenski reprezentativac nije bio ključni igrač, uz pogotke je znao nanizati i promašaje, ali ono što mu se zaista nikada nije moglo prigovoriti jest odnos prema igri i klubu čiji dres nosi. Zato je Mlakar iz Splita ispraćen s pozitivnom “vibracijom”, s pozitivnim komentarima uz naglasak “dobro se zaradilo”. Jer, kada je Hajduk eliminiran iz kvalifikacija Konferencijske lige, bilo je jasno da Bijeli moraju nekog prodati da bi zaradili najmanje dva milijuna eura. S Mlakarom su ispunili taj cilj, ali treba misliti dalje.

Što stoji iza navijačke konstatacije o zaradi? Stoji pitanje kako će Hajduk uložiti profit od prodaje Mlakara. Jer, do kraja ljetnog mercata ostala su dva tjedna i razvidno je da Bijelima treba “svježe krvi”. Ali prije svega treba kvalitete.

Dvije pozicije su trenutačno u prvom planu, napadač i vezni. Odlaskom Mlakara na krilima Hajduk ima Dolčeka, Sahitija i Dajakua, s tim da može i Benrahou igrati lijevo krilo s obzirom na to da je Odjidja preuzeo ulogu playmakera. Ali, u svakom slučaju, Hajduku treba još jedno kvalitetno krilo ili napadač koji može zamijeniti Livaju. U špici imaju Bijeli 20-godišnjeg Filipa Čuića, koji će dobiti minutažu, ali jasno je da nije igrač prevage.

Ponudio očekivano

Pored napadača, aktualno je i pitanje veznjaka. Krovinović i Sigur su tandem u sredini, Kalik je prva alternacija, ali za širinu kadra treba Bijelima još jedno pojačanje. Ne prinova da popuni broj, već igrač koji ulazi u startnu postavu. Bez obzira na to što se igra samo HNL, Hajduk ne stvara ekipu za jednu sezonu, dovođenjem pojačanja već se priprema momčad za novi europski izazov sljedeće sezone.

Nećemo ipak toliko daleko u analizi odlaska Jana Mlakara. Hajduk je napravio dobar posao, Mlakar je u dvije sezone ponudio očekivano. Da je mogao bolje, sigurno je istina, ali nikog Mlakar nije razočarao. Ni učinkom, ni odštetom koju je Hajduk za njega dobio. Međutim, ključni potez stiže pravi odabirom gdje zarađeno uložiti. Za dokazivanje dominacije u HNL-u dva prava igrača su temelj novih, još većih šampionskih ambicija Hajduka. Prodaja Mlakara stvorila je preduvjete da se ambicija kvalitetno realizira.

SITUACIJA U OFENZIVI

Hajduku treba još jedno kvalitetno krilo ili napadač koji može zamijeniti Livaju. U špici imaju Bijeli 20-godišnjeg Filipa Čuića, koji će dobiti minutažu, ali jasno je da nije igrač prevage.

SITUACIJA U VEZI

Krovinović i Sigur su tandem u sredini, Kalik je prva alternacija, ali za širinu kadra treba Bijelima još jedno pojačanje. Ne prinova da popuni broj, već igrač koji ulazi u startnu postavu.

21 gol i 4 asistencije upisao je Mlakar u 79 nastupa za Hajduk

Mladi golman Toni Silić na posudbi u Šerifu

Toni Silić, 19-godišnji vratar Hajduka, otišao je na posudbu u Šerif Tiraspol koji ima pravo otkupa ugovora nakon isteka posudbe u ljeto sljedeće godine. Silić je prošle sezone bio na posudbi u drugoligašu Dugopolju, odakle je prije 10 godina i došao u Hajduk. Ovog ljeta je prošao pripreme s prvom momčadi, imao je status pričuve, ali kada je dobio ponudu iz Moldavije nije dvojio o odlasku na posudbu. Silić je visok 196 centimetara i prošao je sve uzrasne kategorije omladinske škole Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 06:07