TOM DUBRAVEC/Cropix
SELIDBE REPREZENTATIVACA

Pun pogodak Gvardiola i Livakovića, ali promjena kluba dvojici je Vatrenih donijela samo probleme

Kako su se u novim sredinama snašli Hrvati koji su ovog ljeta promijenili svoje klupske sredine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. listopad 2023. 15:23

Brojni su hrvatski reprezentativci ovog ljeta promijenili klub, dobar dio njih se još prilagođava ili igra prema očekivanjima, a izdvojene rubrike najuspješnijih i najproblematičnijih pune Dominik Livaković i Joško Gvardiol kao igrači koji su fantastično reagirali u novim sredinama i dobivaju goleme komplimente te kontra njih Josip Šutalo i Borna Sosa čiji početni tjedni u Ajaxu nisu uspješni kao što su se oni nadali da će biti.

Livaković je prilikom dolaska u Fenerbahče izostao s prve utakmice zbog ozljede, no potom je počeo braniti i to jako dobro, a komentari na njegove izvedbe su izvrsni. Pokazuje kvalitetu i formu. Fener je bitno osnažio ekipu i ima šanse nakon dužeg vremena dohvatiti naslov prvaka. Gvardiol je za 92 milijuna eura prešao iz RB Leipziga u Manchester City te postao najskuplji stoper svijeta svih vremena, a što je posebno bitno izvrsno se snašao, igra i dobiva vrlo pozitivne recenzije. Iako se radi o mladom igraču Pep Guardiola nije čekao da ga ubaci u vatru i to u najvažnijim utakmicama.

Majerove prosječne izvedbe

S druge stane Ajax je u krizi, ima jednu od najlošijih momčadi koje pamte navijači Kopljanika, a osim toga smijenjeni sportski direktor Sven Mislintat optužen je za malverzacije, posebice u slučaju Sosina transfera pa ništa lijepoga dosad nisu doživjeli. Sosa je završio na klupi, a Šutalo nije igrao zbog manje ozljede u posljednjem susretu s AZ-om. Pitanje je kako će se stanje razvijati dalje, kako će Ajax izgledati i oni igrati. Šutalo je napravio neke pogreške u susretima koje je igrao, premda su komentatori, među njima i brojni bivši igrači, pretjerano grubi u ocjenama.

image
ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Mateo Kovačić igra u Manchester Cityju u koji je prešao iz Chelseaja, imao je i određenih problema s ozljedom, pokazao je da može biti značajan član Građana, no očito je da zbog izostanaka i odlazaka nekih igrača ta momčad u veznom redu nije moćna kao što je bila. Ili barem to nije u posljednjim susretima.

Tijekom ljeta klub su mijenjali još neki. Josip Stanišić je otišao iz Bayerna na posudbu u Bayer Leverkusen. Igra u Europi dok u Bundesligi povremeno ulazi. Otisnuo se iz Münchena kako bi imao veću minutažu i nije sasvim sretan jer ju je zasad tek djelomično dobio, međutim to se može promijeniti u nastavku sezone. Ima strpljenja, svjestan je da je stigao u ekipu koja je imala formiranu obranu, koja pobjeđuje, i jasno je da trener nije sklon promjenama.

Lovro Majer napravio je veliki transfer iz Rennesa u Wolfsburg, međutim njegove su izvedbe prosječne kao i igre Vukova. Još nije na pravi način pokazao svoje kvalitete...

Od igrača koji su danas u reprezentaciji formalno je transfer napravio i Nikola Vlašić koji je nakon posudbe postao igrač Torina, no i dalje igra na istoj adresi. Luka Ivanušec je izvrsno krenuo u Feyenoordu, ali ozljeda gležnja u Ligi prvaka izbacila ga je privremeno iz ritma. U stožeru nacionalne vrste očekuju više od njih, ali to što nisu kakvi bi htjeli nije im bitno ugrozilo status. Iako, ima utjecaja, jer primjerice Vlašić nema pozicije kakve je nekad imao.

Igrači s pretpoziva

Marcelo Brozović je posebna priča, njegova je adresa Al Nassr, klub iz Saudijske Arabije koji ima poprilično zvučnu ekipu, a Brozović je standardan. Niti je tamo išao kao bi se dokazao, niti se od njega očekuje da može nuditi više nego u Interu što je bio njegov dosadašnji klupski vrhunac karijere. Bitno je za Dalića da je Brozović zdrav i u ritmu utakmica te na njega može maksimalno računati u nacionalnoj vrsti.

Nove klubove imaju i neki igrači koji su kod Zlatka Dalića ovaj put bili na pretpozivu. Duje Ćaleta-Car se iz Engleske vratio u Francusku te je sada član Lyona. Prije je igrao za Marseille. Matija Frigan je dao 14 pogodaka za Rijeku u HNL-u i napravio transfer u belgijski Westerlo. Prvi put izbornik ga je zvao u rujnu za utakmice kojima je domaćin bila Rijeka. U Belgiji je autor dva gola u momčad koja nije dobra pa je pitanje dokad će uopće tamo ostati.

Hrvatski reprezentativci, osim Gvardiola, nisu puno napravili za svoje karijere dosadašnjim igrama za nove klubove, nije čak ni Livaković jer Turska ne predstavlja špicu, ali ima vremena. Sezona se na pravi način tek zahuktava...

Linker
21. svibanj 2024 20:47