Nikola Kalinić

 TOM DUBRAVEC Cropix
DOZNAJEMO

S Dinamom se nije dogovorio, sad ga želi Hajduk! Kalinić i Gattuso pronašli novu metu

Razgovori su već u tijeku, iako Hajduk za mladog Hrvata ima ozbiljnu konkurenciju u inozemstvu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. lipanj 2024. 17:52

Dion Drena Beljo (22) sljedeće sezone neće igrati u Augsburgu. Mladi napadač u dogovoru s klubom odlazi na posudbu, pitanje je samo gdje. Beljo i ljudi koji brinu o njegovoj karijeri traže klub u kojem će imati veliku minutažu i važan status, što u prošloj sezoni u Augsburgu nije imao. Skupio je u sezoni 27 nastupa, ali i ukupno tek 612 minuta, što je daleko od onog što igrač u njegovim godinama treba. Zabio je dva gola u prva tri kola Bundeslige, nakon toga ništa do kraja sezone.

Beljo na stolu ima nekoliko opcija iz različitih liga. Žele ga u klubovi iz Serie A, La Lige, Nizozemske, Austrije, Championshipa, Bundeslige II, te jedan iz - Hrvatske. Na prvu smo odmah pomislili da je riječ o Dinamu, jer znamo da je prije godinu i pol dana bio u ozbiljnim pregovorima s Modrima, da bi na kraju završio u Augsburgu. Međutim, nije u pitanju Dinamo nego - Hajduk!

Opcija je i tandem Džeko - Beljo?

Nikola Kalinić po našim je informacijama odradio nekoliko razgovora s Beljinim agentom Srđanom Lakićem. Beljo navodno ne bi imao ništa protiv povratka u HNL, posebno ako je u pitanju klub poput Hajduka. Svjestan da je da mu treba sredina u kojoj će se osjećati dobro i u kojoj će moći napredovati kroz punu minutažu. Na Poljudu bi trebao imati puno prostora...

Doduše, već se danima priča o tome da Hajduk ima planove dovesti Edina Džeku (38), slavnog napadača iz BiH, koji je u prošloj sezoni zabio 25 golova u dresu turskog velikana Fenerbahçea. Hajduk i dalje ozbiljno računa na Džeku, premda je taj transfer okružen s pregršt upitnika. S eventualnim dolaskom Belje logično je pitati se bi li Gattuso i dalje inzistirao na Džeki, jer bi željenog centarfora dobio u mladom hrvatskom napadaču. Ili Gattuso ima ideju upariti u vrhu napada tandem Džeko - Beljo, a iza njih staviti Livaju kojeg ionako vidi u ulozi desetke?

image

Dion Drena Beljo (desno)

CHRISTOF STACHE Afp

Rano je ipak za detaljnije taktičke analize oko Belje i Hajduka, jer je visoki (195) napadač trenutačno bliži odlasku u neki od inozemnih klubova. I Augsburg traži određene novce za posudbu, pitanje je koliko bi Hajduk bio spreman platiti da bi imao Belju samo jednu sezonu. Ne znamo tko su ti inozemni klubovi, ali realno je da nisu iz vrha Serie A ili La Lige, pa ni iz vrha nizozemske lige. Beljo (još) nema "težinu" za takve klubove, a i razvojno mu svakako ne treba klub koji će mu donijeti novi rizik sjedenja na klupi, nego klub u kojem će igrati. Na klupi napokon može sjediti i u Augsburgu.

Mora popraviti skok igru

U Austriji se spominjao LASK, ali tamo je već naš Marin Ljubičić koji je imao odličnu sezonu u kojoj je zabio 12 golova. Ljubičić je Beljin vršnjak kojeg bi LASK želio prodati pa su u klubu u Belji vidjeli odličnu zamjenu za njega. Međutim, LASK navodno više nije opcija. Nije opcija ni odlazak u Bundesligu II, ili u Championship jer to su lige koje mladim napadačima donose pregršt neizvjesnosti, a i Beljo bi radije bio u prvoligaškom izlogu, što je u pravilu bolja opcija.

Što bi za Belju bilo najbolje? Prije svega otići u klubu u kojem će igrati. U Augsburgu je već izgubio jednu sezonu sjedeći na klupi, još jedna takva bila bi veliki udarac za njegov razvoj. Odluka stoga sigurno neće biti lagana, kakva god bila.

Hajduk neupitno ima argumente zbog kojih Beljo treba dobro promisliti o dolasku na Poljud. U pitanju je liga u kojoj je odrastao, koju sjajno poznaje, u kojoj bi imao domaću atmosferu koja mladim igračima uvijek dobro dođe. Hajduk će se i sljedeće sezone boriti za naslov, te će u velikoj većini utakmica biti taj koji će dominirati, što bi Belji trebalo donijeti pregršt šansi za golove.

image

Edin Džeko

Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Trener Gattuso radio je u velikim europskim klubovima, na glasu je kao sustavan trener čije su momčadi tjelesno maksimalno pripremljene i vrlo agresivne. Takvi su u prvi dani Hajdukovih priprema, igrači pričaju da se radi iznimno intenzivno, ali i da im je vrlo zanimljivo raditi s Gattusom, koji je poznat i kao odličan motivator. Belji kao mladom igraču trebaju jaki treninzi, jer bez njih neće napredovati.

Belju dobro pamtimo kao igrača Istre i Osijeka, a vidjeli smo ga malo i u reprezentaciji. Centarfor je koji sjajno barata s loptom i ima izvrstan osjećaj za igru, ali osjetilo se da mu manjka prave čvrstine u duelima, kao i agresivne trke. Beljo mora bitno napredovati i u skok igri, jer premalo zabija za igrača takve visine.

Ima sve što treba - osim golova

Da se malo vratimo na eventualni tandem Džeko - Beljo. Džeko je već niz godina centarfor svjetskog kalibra, fantastičan realizator. Džeko zabija na sve moguće načine, u karijeri je upisao 438 pogodaka, uz više od 170 asistencija. Beljo bi samo mogao žestoko profitirati učeći i igrajući uz igrača takvog kalibra.

Međutim, Hajduk je u ovom trenutku dosta daleko i od Džeke i od Belje, ali netko bi od tog dvojca u sljedećim tjednima mogao osvanuti na Poljudu. Već smo dosta puta podvukli da je Nikola Kalinić kao sportski direktor u Hajduku postavio nogometne parametre po svim pitanjima iznimno visoko. Tko će na koncu doći na Poljud - pokazat će vrijeme.

Kako god odlučio, važno je i za hrvatski nogomet da Beljo pogodi s izborom kluba. Ima sve što treba da izraste u pravog igrača, ali bez minutaže i golova to neće ići...

Linker
26. lipanj 2024 17:55