Vojko Bašić/Cropix
SIROMAŠAN IZLOG

Samo je jedan igrač iz HNL-a pojačanje za Dinamo, ali veća je vjerojatnost da dođu Modrić, Messi i Ronaldo

Nakon osvajanja naslova pred maksimirskim je klubom turbulentan ljetni prijelazni rok
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 11. svibanj 2023. 13:49

Još jedna sezona HNL-a primiče se kraju. Za odigrati su preostala još tri kola, no navijači Dinama šampionsku su rundu već popili. Maksimirska razmišljanja već su usmjerena prema novoj sezoni. Navješćuje se iznimno frekventan i turbulentan prijelazni rok. Na izlaznim su vratima Dominik Livaković, Bruno Petković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec... Kevin Theophile zadnju je utakmicu za Dinamo već odigrao, a u posljednju godinu ugovora ulazi Josip Drmić.

Mnogi navijači "modrih" sumnjičavo iščekuju Dinamov skorašnji redizajn. Nemali je broj onih koji strahuju zbog tolikog odljeva kvalitetnih igrača. Posebice što se u igri Dinamove momčadi još ne naziru alternacije za Mislava Oršića i Arijana Ademija, koji su maksimirsku svlačionicu napustili tijekom ove sezone.

Deficit kvalitete

Fundamentalno je pitanje uoči skorašnjeg prijelaznog roka: kako će Dinamo nadomjestiti toliki deficit kvalitete? Može li maksimirski klub svoje potrebe namiriti kroz igrački potencijal HNL-a? Ima li uopće igrača u domaćoj ligi koji bi u aktualnoj momčadi "modrih" predstavljali trenutačno i ultimativno pojačanje (budući da Dinamova europska sezona počinje već koncem srpnja)?

Odgovor je poprilično deprimirajući. U svekolikom izlogu Prve HNL samo je jedan igrač, koji bi mogao odmah zaigrati u Dinamovom sastavu i pritom bi ponudio – dodanu vrijednost. No, njegovo je ime u kontekstu maksimirske zbilje bogohulno i spominjati. Jamačno je veća vjerojatnost da u Dinamovom dresu iduće sezone zaigraju zajedno Modrić, Ronaldo i Messi nego - Marko Livaja.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Hit-igrač aktualne sezone svakako je napadač Rijeke, 20-godišnji Matija Frigan. Njegova efikasnost u prvenstvu HNL-a (14 golova) uvrštava ga neposredno iza Livaje. No, bi li Frigan mogao odmah uskočiti u kopačke prvotimca i standardnog napadača Dinama? Neizravni odgovor sugerira slučaj Josipa Drmića, koji je uoči prošle sezone upravo s Rujevice stigao u Maksimir. Bivši je švicarski reprezentativac imao još impresivnije brojke (zabio je 25 golova u sezoni, od čega 21 prvenstveni). No, unatoč iskustvu (30 godina) Drmić se nije uspio probiti do željenog statusa u Maksimiru. Kao niti neki drugi hit-igrači proteklih sezona, poput Komnena Andrića, Sandra Kulenovića, Marija Gavranovića, Iyayija Atiemwena... Svi spomenuti su spoznali, počesto na suroviji način, kako je igranje u Dinamu ipak neka druga dimenzija u odnosu na njihova prethodna igračka iskustva.

Bez bitne pozicije

Najlakše bi se iz domene HNL-a do Dinamovog prvog sastava mogao probiti – lijevi bek. Iz vrlo prozaičnog razloga: Dinamo trenutačno uopće nema lijevog beka! Ove sezone na toj su poziciji najčešće igrali Robert Ljubičić, Petar Bočkaj i Mauro Perković. Pomalo ironično, proteklih je godina upravo pozicija lijevog beka bila najzastupljenija u Dinamovom rosteru.

U Maksimiru su pokupovali sve "viđenije" ljevonoge igrače u HNL-u (Danijel Štefulj, Marijan Čabraja, Petar Bočkaj), pokušali su s rješenjima izvana (Francois Moubandje, Marin Leovac, Damjan Daničić), pa i solucijama iz vlastitog inkubatora (Roko Jurišić). Naposljetku je jednu cijelu sezonu na toj poziciji odigrao (posuđeni) stoper Leipziga, Joško Gvardiol.

Pitanje beka

Mjesto lijevog beka godinama je već deficitarno zanimanje u HNL-u. Ovoga trenutka najbolji igrač na toj poziciji vjerojatno je 30-godišnji hajdukovac Dario Melnjak. No, da je Dinamo bio zainteresiran za njegove usluge zasigurno bi ga "usvojio" još dok je "u mlađim danima" igrao za Slaven Belupo.

Možda upravo primjer Melnjaka najsugestivnije ukazuje na problematiku potencijalnih maksimirskih akvizicija i pitanje: ima li u HNL-u pojačanja za Dinamovu momčad? Odgovor nudi svu delikatnost izazova pred kojim se nalaze trener Igor Bišćan i zasad neimenovani sportski direktor maksimirskog kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 19:30