AFP/AFP/Profimedia
MENADŽERSKI DUO ZA SN

Saudijci ne traže profit, nitko im ne može konkurirati, ali mogao bi ih snaći neočekivani problem

Marko Naletilić i Franjo Vranjković prokomentirali su ‘vruću‘ temu aktualnog prijelaznog roka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. lipanj 2023. 21:10

Saudijska Arabija češće se spominje nego Real Madrid. Tako je to u današnjem nogometnom svijetu. Njezini petrodolari neodiljivo su “zamirisali” brojnim igračima i trenerima koji su pohrlili ugrabiti što više, a to je tek početak. Kao nekad Kina, no na još višoj razini, mami i osvaja, jača nacionalno prvenstvo te tjera medije koji inače ne bi dali sekundu njihovom nogmetu, da prate što rade Cristiano Ronaldo i društvo. Sad će i Karim Benzema, a za nas posebno intrigantno možda i Marcelo Brozović i to kao “desna ruka” Ronaldu u Al Nassru.

Država sa oko 34 milijuna stanovnika koja živi od plina i nafte i gdje su polovica radnika stranci jer domaći nisu naviklli “dane gubiti na poslu”, voljela je i prije nogomet, ali sad je “poludjela”. Napravila je golem projekt čije dimenzije i planirani dosezi daleko nadmašuju sportske okvire i trebali bi posužiti afirmaciji zemlje, a konačan nogometni cilj je da stvore jednu od pet najjačih lige na svijetu.

image

Karim Benzema

AFP

Za novac ne pitaju, povrat ne traže. Radi se o državnim investicijama iza kojih stoji sam vrh na čelu s kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom te njegovim sinom i predsjedniom Vlade Mohammedom bin Salmanom Al Saudom. Iako to nije nogometna tema za njega se može pročitati da ima Odred Tigrova za izvođenje likvidacija protivnika režima, no posljednih godina učinili su nekoliko poteza u pravcu liberalizacije odnosa u društvu - primjerice dopustili ženama vožnju kao i da dolaze na stadione.

Potrošit će koliko treba

O tome što se događa u Saudijskoj Arabiji razgovarali smo s hrvatskim nogometnim menadžerima Franjom Vranjkovićem i Markom Naletilićem.

- Saudijci su oduševljeni s onime što se dogodilo Kataru, a ujedno i jako ljubomorni. To je dovoljan razlog da će potrošiti novca koliko im god treba. Imaju četiri velika kluba Al Shabab, Al Hilal, Al Nassr i Al Ahli, oni su tradicionalni nositelji kvalitete, a osigurali su da siromasi nisu ni ostali... Osim toga saudijska profesionalna liga dobila je 15. lipnja svoj odjeljak Public Investment Funda, recimo tako dobrotvorne organizacije koja služi za pomoć s početnim kapitalom 600 milijuna dolara. Taj će fond također moći kupovati igrače i nuditi ih klubovima da prvenstvo bude što kvalitetnije - kazao nam je Franjo Vranjković te izoštrio priču o biti svih tih investicija.

- Sada daju fenomenalne ugovore svjetskim zvijezdama s ciljem da zadobiju pozornost, ali istodobno imaju i dugoročne planove. Ako će Cristiano Ronaldo i Karim Benzema morati blistati i smješkati se na fotografijama kako bi u marketinškom smislu slali lijepu sliku u svijet, itekako razmišljaju o budućnosti ulažući jako puno u kampove i rad s djecom od 12 godina nadalje. U sljedećih pet godina uložit će milijarde od novih stadiona do “kovačnica igrača”. U tome će posla biti za svakoga. To je još jedna šansa za Hrvate jer upravo nas i Portugalce najviše cijene i kod njih najbolje prolazimo. Već sada dosta naših radi u toj zemlji, a bit će ih i više. Treneri, kineziolozi, fizioterapeuti, ortopedi, liječnici... U petnaest godina cilj ima je biti u TOP 5 liga svijeta.
Klubovi iz donjeg dijela tablice podižu stadione i dovode poznata imena, oni ne mogu do Ronalda, ali nalaze druge igrače za koje svi znaju. No, odbio ih je Lionel Messi, spominjalo se da bi posao s njim bio vrijedan čak 1,2 milijarde eura. To im je promotivno najveći udarac...

image

Ruben Neves jedan je od došljaka na Arapski poluotok

AFP

- Messi je kao prijatelj s Davidom Beckhamom odabrao Miami jer jedino negativno u arapskim državama je što kao zapadnjak nemate nikakvog života. Zarađujete vrhunski, ali niste u prilici živjeti ako želite. Messi je dobio financijski također nešto moćno, Miami je jako latiniziran grad gdje će on promovirati otvorena vrata Sjedinjenih država. Jednostavno je ocijenio da je to za njega bolje - zaključio je Franjo Vranjković.

Nitko im ne može konkurirati

Marko Naletilić desetljećima je u nogometnoj industriji. O fenomenu Saudijske Arabije nam je kazao:

- Oni imaju tendenciju napraviti svoju Superligu. Prvo su išli na igrače na kraju karijere, a sada već na one u najboljim godinama kao što su Koulibaly, Kante... Nitko im financijski ne može konkurirati, samo o igračima ovisi tko će htjeti ići tamo. Vidimo primjer Marcela Brozovića koji je na vrhuncu karijere, a žele ga dovesti. Nije ni Karim Benzema za Saudijsku Arabiju, no prihvatio je tu priču. Oni su fantastični vlasnici i za igrače i za navijače jer ne traže profit, ma niti povrat novca kamoli zaradu. To još više vrijedi u Europi što pokazuje Newcastle United kojeg su preuzeli.

image

Luka Modrić i Lionel Messi

AFP

Naletilić kao najveći problem da bi u punini saudijska liga egzistirala s jakim igračkim imena vidi - kvalitetu života!

- Lionel Messi je na više načina povezan s arapskim svijetom, i to ne samo s Kataranima za čiji je klub PSG igrao nego ima i sponzore iz Saudijska Arabije, međutim unatoč svemu tome nije odabrao otići tamo jer ne može živjeti na način kako je navikao i na koji s novcem s kojim raspolaže želi. To je najveći problem za vrhunske igrače jer ako su već pristali igrati u ligi bitno niže kvalitete od vrhunskih, onda je njihov životni stil taj koji će kod mnogih biti odlučujući hoće li prihvatiti ponudu. Mislim da se u konačnici neće dogoditi velik odljev najboljih igrača iz Europe u Saudijsku Arabiju.

Kolike se sličnosti i razlike u odnosu na Kinu?

- Kina nije dovodila baš tako velike igrače i za tako golem novac iako je imala ekspanziju i jaka imena, pogotovo trenerska - konstatirao je Naletilić.

Kinezi su kopirali mnoge zapane tehnologije i na tome izgradili svoje, mislili su da će tako s nogometnom, ali nije išlo, jednostavno u sportu je ključan ljudski faktor, a oni za nogomet nemaju talent.

Saudijci u nogometu nisu od jučer, odavno su znali složiti dobru reprezentaciju, na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenin državama 1994. prvi su se put predstavili na najvećoj smotri, ali niti oni nisu uspjeli iskoračiti. Golemim ulaganjima, dio kojih ide i u razvoj lokalnih mladih igrača, žele jednog dana imati i bolju reprezentaciju, ali to je proces koji traži vrijeme...

Velika želja je organizirati Svjetsko prvenstvo

Jedna od želja je da i oni budu domaćini Svjetskog prvenstva.

- Zimus su vidjeli da cijeli svijet može biti prijatelj na osnovnoj građanskoj razini bez politike. Katar sada kao posljedicu toga ima sve jači turizam. Saudijci priznaju da su ljubomorni, ali naglašavaju i da su ponosni na uspjeh arapskog svijeta. Što se tiče SP-a prvo će se više uključiti u aktivan rade FIFA-e, a kao zemlja koja pripada Azijskom savezu mogu očekivati da će netko biti domaćin Svjetskog prvenstva iz tog kontinenta tek za dvadeset godina - smatra Vranjković.

Kineski poučak

Prije jednog desetljeća Kinezi su krenuli u ekspanziju, nisu pitali koliko što košta i s velikom količinom novca počeli su vabiti zvijezde u svoju Superligu. Doduše, nisu uspjeli poput Saudijaca dovesti dvije Zlatne lopte, Ronalda i Benzemu, ali klubovi su uspjeli dovesti niz poznatih imena. Primjerice 2012. godine u ligu su došli Didier Drogba, Nicolas Anelka, Seydou Keita, Dabio Rochemback, Frederic Kanoute, Yakubu, Lucas Barrios. Na klupama su sjedili Takeshi Okada, Jean Tigana i Marcello Lippi. Bio je to početak ekspanzije koja je vrhunac doživjela sredinom proteklog desetljeća kada je Shanghai SIPG platio 60 milijuna eura za Chelseajeva Oscara, te 55,8 milijuna eura Zenitu za Hulka. Ni drugi klubovi nisu štedjeli, Jackson Martinez stigao u Guaghou Evergrande za 42 milijuna eura iz madirdskog Atletica, koji je prodao i Yannicka Carrasca za 30 milijuna u Dalian Yifang. Međutim, ubrzo je stigao Covid, klubovi koji su većinom vlasništvo tvrtki, našli su se u problemima, pa je donesena odluka o ograničenju potrošnje i porezu na luksuz. Više nema spektakularnih transfera zvijezda u najboljim godina, sada se traže mladi i perspektivni ili jefiniji, a još uvijek dovoljno fizički moćni igrača poput Dinamova Arijana Ademija... (ski)

Linker
21. travanj 2024 13:33