Francois Vitali

 KURT DESPLENTER Belga Via Afp
NAJSVJETLIJA TOČKA KARIJERE

Senzacionalan posao novog direktora Hajduka: ‘Otkrio ga je kad imao 12 godina. Pošao sam s njim i pao na guzicu‘

Na Poljud stiže novi sportski direktor, vijesti iz Francuske o njemu su šture i pomalo kontradiktorne
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 13. rujan 2024. 08:55

Brzo su na Poljudu pronašli novog sportskog direktora, u fotelju smijenjenog Nikole Kalinića sjest će François Vitali. 48-godišnji Francuz je radni vijek započeo u Lilleu gdje je napredovao u hijerarhiji stepenicu po stepenicu. Krenuo je kao voditelj skauta u akademiji, potom postao voditelj skauta prve momčadi, a onda i sportski direktor.

Štoviše, Vitali je jedan je od najzaslužnijih zašto je svojedobno Eden Hazard završio upravo u Lilleu.

- Voditelj skauta naše akademije otkrio ga je s 12 i pol godina tijekom turnira za mlade. Vitali mi je došao u ured i kazao: "Imam nešto što će te veseliti, dijete iz Tubizea u Belgiji. Apsolutno moraš poći sa mnom". Pošao sam s njim i pao na guzicu - kazao je svojedobno direktor Lilleovog trening centra Jean-Michel Vandamme.

image

Eden Hazard

ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia

Desetak godina kasnije, u ljeto 2012. Lille je transferirao Hazarda u Chelsea za 35 milijuna eura što je tada bio uvjerljivo najveći izlazni transfer u klupskoj povijesti.

Vitali je 2015. otišao iz Lillea iako je i dalje bio u sustavu kluba. Poslan je, naime, u belgijski Royal Mouscron-Péruwelz kojeg je tada financijski držao Lille i ondje se zadržao dvije godine koje nisu nisu bile pretjerano uspješne jer belgijski klub tih je sezona bio na rubu ispadanja. Idući klub u biografiji novog sportskog direktora Hajduka bio je Cercle Brugge.

Na stadionu Jan Breydel kao šef sportskog sektora stigao je u ljeto 2017., a godinu dana kasnije klub je izborio plasman u prvu ligu. Nakon dvije i pol godine tražio je novi posao, otkaz je dobio u trenutku kada je momčad bila posljednja na ljestvici.

"Kao sportski direktor, François je imao važnu ulogu u sastavu igračke jezgre i tehničkog osoblja u posljednjim sezonama", navedeno je u kratkom priopćenju belgijskog kluba po rastanku. Mediji su drugačije sročili rastanak. "Cercle je posljednji na ljestvici Jupiler Pro lige, dijelom i zbog promašene transfer politike, a za to je kriv Francuz", pisali su tada.

image

Francois Vitali

NICOLAS MAETERLINCK Belga Via Afp

Sportsku politiku Troyesa François Vitali je preuzeo u ožujku 2021., nekoliko mjeseci prije nego što će francuski klub izboriti Ligue 1 nakon četiri godine u nižem rangu. A u kojeg se ekspresno vratio samo godinu dana kasnije. Na kraju prošle sezone Troyes je na terenu ispao iz drugoligaškog društva, ali ga je igranja treće lige naknadno spasila katastrofa Bordeauxa koji je izbačen u niži rang zbog ogromnih financijskih problema.

U klubu su nezadovoljni rezultatima odlučili promijeniti kompletan sportski sektor kojeg su smatrali najodgovornijim za rezultatski "brodolom", uključujući trenera i sportskog direktora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 08:56