Velimir Zajec, Bruno Petković i Marko Marić

 LUCIJA OCKO Cropix
PROFESIONALNIJI PRISTUP

‘Šerif Petković‘ možda je bajka, no to što se radi u HNL-u često je amaterizam. Evo što treba napraviti Dinamo

Dinamo mora stvoriti sustave praćenja kvalitetnih trenera i školovanja vlastitih stručnjaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. rujan 2024. 13:34

Odužila se Dinamova potraga za trenerom koji nije imenovan ni u ponedjeljak, iz kluba će kazati kako moraju dobro odvagnuti jer žele rješenje na duže staze, što je ispravan pristup. Iza trenera treba stati, ali prvi je preduvjet da si izabrao kvalitetnog jer ako si na vagi jer li taj pravi ili nije, često će se pokazati da nije, a tada mu nećeš ni moći dugo davati potporu.

Novog šefa stručnog stožera čekaju zadaci u dva korak - instant popravljanje atmosfere i rad na organizaciji igre kako bi se odmah napravio što bolji rezultat, te što je teže i treba više vremena - kompletno podizanje momčadi na viši nivo, od profesionalizma u pristupu, do intenziteta i kvalitete treninga, kako bi kao plod bio ozbiljno kvalitetniji i moćniji nogomet. Za to je potreban stručnjak koji ima iskustvo, znanje i autoritet. Zagreb je pun tračeva o "šerifu Petkoviću" i frendovima senatorima koji su navodno srozali Jakiroviću autoritet i stručni domet, ali kako nemamo dubinski uvid koliko je to doista točno i posebno koliko je bitno za Dinamove posrtaje, a do koje mjere su to tek pikantne teme za ljubitelje sapunica, možemo komentirati jedino što vidimo na terenu. To je da se Modri po kvaliteti igre u posljednjih godinu dana nisu podignuli nego ostali tapkati u mjestu. I to na HNL razini.

Klubu kao što je Dinamo nude se mnogi stručnjaci iz raznih zemalja, kako sada biraju trenera obavijeno je velom tajne, ali na koji način bi ubuduće trebali to raditi?

Hrvatski amaterizam

Kad je Jose Boto kazao da je došao u amaterski klub mnogi su se u Osijeku uvrijedili, a rekao je gorku istinu, utoliko što se kod svih naših klubova, pa tako i kod Osijeka, ali i Dinama, vidi doza amaterizma. Klub koji je prvak i sudionik Lige prvaka, te kojem po logici struka mora biti najvažniji sektor jer ona odgaja igrače i vodi prvi ekipu do rezultata, a jedno i drugo proizvodi novac za život, smijeni trenera i danima nema rješenje.

U za nas idealnom svijetu, a zapravo u normalnom profesionalizmu, Dinamo bi trebao imati ljude koji bi bili podređeni sportskom direktoru, a imali bi ključnu ulogu u predlaganju sljedećeg trenera, kad dođe trenutak da se aktualnog smijeni ili sam ode. Radili bi u dva pravca.

Danac Priske idealan mprimjer

Svako toliko u Europi se dogodi da neki klub iz kvalitativno druge ili treće kategorije oduševi dobrim rezultatima, a vrlo često iza toga stoji mlađi ambiciozan i kvalitetan stručnjak koji je izgradio modernu igru i izvlačio iz momčadi maksimum. Dinamo bi morao pratiti takve klubove, posebice iz manjih zemalja, i njihove trenere, pa nakon što detektiraju dvojicu-trojicu koji rade dobar posao s ekipama skromnijeg proračuna nego što ga imaju Modri, i kada se ukaže potreba za novim šefom stručnog stožera ponuditi posao jednom od njih. Na taj način uvijek će biti spreman i imati rješenje. Primjer je Danac Brian Priske. Osvojio je dansko prvenstvo s Midtjyllandom s 14 bodova prednosti, uveo ga u Ligu prvaka preko jakih suparnika, igrao tamo dobar nogomet, i to su klubovi koji ozbiljno skautiraju vidjeli.

image

Brian Priske

JOHN THYS Afp

U ljeto 2022. uzeo ga je belgijski Royal Antwerp s kojim je igrao u play-offu za prvaka i završio četvrti, rastali su se, što je iskoristila praška Sparta. S njom je imao jako dobru europsku sezonu i izgradio momčad koja sad igra u Ligi prvaka. Krenula je pobjedom nad RB Salzburgom. S njegovim pomoćnikom na klupi, a on je u Feyenoordu koji ga je angažirao nakon što je Arne Slot otišao u Liverpool. U Antwerpu je, usput, udario temelje ekipi koja je nakon njegova odlaska osvojili prvi put naslov belgijskog prvaka od 1957. godine. To je primjer trenera kakve treba Dinamo. Kako ga je Sparta dovela, tako bi nekog drugog "Priskea" mogli i Zagrepčani.

Ljudi poput Paula Le Guena ili Waltera Mazzarrija za koje se piše da su ponuđeni, došli bi samo po još jedan ugovor, to vrlo vjerojatno nisu treneri koji bi imali motiv dokazivanja, dok takvi poput Priskea "grizu" jer žele odskočnu dasku prema Petici. Neke odmah u manjem klubu pokupe klubovi kao što su Brighton ili Brentford koji se bave naprednim skautingom.

Drugo je što Dinamo mora sam stvarati trenere. Okupiti mlađe i nadarene, postaviti im mentora koji bi ih pratio, savjetovao i korigirao, rasporediti ih od mlađih kategorija do SHNL-a te klubova u drugim državama poput Slovenije i BiH pa kad mentor kaže - imamo jednog koji je spreman preuzeti našu prvu momčad, taj je na redu.

U doba Zdravka Mamića znalo se kako se biraju treneri, odlučuje on i u pravilu stavlja onog za kojeg je siguran da će ga slušati. To mu je bilo najvažnije. Struka je precijenjena, često se tada govorilo. Iznimke je radio rijetko, ako mu je gorjelo pod nogama kao, primjerice, s Vahidom Halilhodžićem i Nenadom Bjelicom, no i Vaha je kratko trajao, nije odradio ni jednu sezonu do kraja.

Dinamo sad ima puno posla da bi bio profesionalniji i podigao struku na višu razinu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 13:36