Ozobić (desno) iz dana u Qarabağu

 DAVID MARTINS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
BIVŠI HAJDUKOVAC ZA SN:

‘Shvatio sam da odavde ne mogu do Vatrenih i zato sam odlučio igrati za drugu reprezentaciju‘

Hrvatski nogometaš promijenio je ovog ljeta klub, ali je ostao u istoj državi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. srpanj 2023. 17:52

Filip Ozobić potpisao je dvogodišnji ugovor s Neftčijem, klubom iz Bakua koji je prošlu sezonu azerbajdžanske lige završio na trećem mjestu na tablici i nema financijskih briga jer vlasnik je Soccar, naftni i plinski div čije je sponzorstvo brojnih međunarodnih natjecanje dobro poznato.

- Istekao mi je dosadašnji ugovor s Karabahom, s kojim sam osvojio četiri naslova prvaka Azerbajdžana i imao niz upita. Međutim, Neftči je bio konkretan i ponudio mi zaista odlične uvjete, vrlo slične onima koje sam do sada imao u Karabahu. Nisam htio čekati i kalkulirati, pa sam odmah potpisao. Ulogu je odigrala i moja djevojka, kojoj se sviđa Baku i kazala je da ostanemo u tom gradu - rekao nam je Ozobić.

Blizu najave

Već je sedam sezona u toj zemlji, a vidi se da sluša ženski glas.

- Nekad moraš poslušati - nasmijao se.

Kad je 2016. godine sletio u Azerbajdžan kazao je - ovdje ću ostati deset godina.

image

Filip Ozobić dok je igrao za Gabalu

Expa/Sportida/Morgan Kristan/Avalon/Profimedia

- Je, eto izgleda da ću biti prorok - rado se prisjetio i objasnio:

- Stigao sam tada u Gabalu i vidio da je to dobra država za nogometaša, bio sam tamo prvi strijelac Lige 2017. godine, kasnije me zvao Karabah, najjači klub u državi, a godine brzo idu. Odradim li ove dvije godine bit će ukupno devet. Blizu najave.

Očito ste zadovoljni?

- Zadovoljan sam, pamtim mnoge drage trenutke, odigrali, primjerice, smo brojne jake europske utakmice, nakon pet godina postao sam i reprezentativac Azerbajdžana. Nedavno sam bio s nacionalnom vrstom, igrali smo 1:1 s Estonijom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine. Shvatio sam da iz ovdašnje lige jednostavno ne možeš do hrvatske reprezentacije, ipak je to bitno viša razina, a osim toga, na mojim pozicijama je i vrlo jaka konkurencija. Pomirio se s time i zato sam pristao igrati za reprezentaciju Azerbajdžana. Nadam se da ćemo u ovom ciklusu biti uspješniji nego u prethodnom, iako smo krenuli s dva poraza, od Austrije i Švedske, uz remi s Estonijom.

Je li bilo možda nekih ponuda i iz Hrvatske?

- Postojali su neki upiti, međutim, kako se nije radilo ni o čemu konkretnom, pa nisam htio otezati s odlukom.

Ozobić je u HNL-u igrao za Slaven Belupo i Hajduk, ali kad je bio član splitskog kluba pratile su ga ozljede. U inozemstvo je ranije kao klinac otišao iz Dinama.

- Neftči, koji je svojedobno igrao s Dinamom u Europi, ima dobro vodstvo, sportski direktor je Zaur Azizov, čovjek koji mi je to bio i u Gabali, i to je također utjecalo što sam stigao. Stanovat ću u istom stanu, igrati u istom gradu, ništa se ne mijenja. S Karabahom sam se vrlo korektno rastao, a sad imam golemu obvezu jer u Neftčiju puno očekuju od mene. Ne mogu kazati hoću li karijeru završiti u Azerbajdžanu, no nije isključeno.

Teška zadaća

U nedavno završenoj sezoni u 20 utakmica imao je tri gola i dvije asistencije. Bio je član hrvatske reprezentacije U-19 koja je 2010. godine igrala u polufinalu Europskog prvenstva. Iz te ekipe karijere su napravili Kramarić, Ademi, Vrsaljko, do određene razine Andrijašević, Maglica i još neki, a mnogi su propali. Zašto?

- Ako su velike karijere napravili smo oni koji su stigli do liga Petice, onda je to teška zadaća. Nije lako uspjeti niti toliko da bi se u kontinuitetu zadržao u manjim državnim prvenstvima. I ja sam želio igrati u Petici, no u jednom sam času shvatio da se to neće dogoditi. Zašto brojni nisu uspjeli? Mora se puno toga poklopiti, mnogo je toga do igrača, ali treba i sreće i drugih okolnosti da budu na tvojoj strani. Sada više o Petici ne razmišljam - zaključio je Filip Ozobić, koji je u novom klubu dobio dres s brojem 10.

Pripreme za novu sezonu u Rusiji

Javio nam se iz Rusije, iz St. Peterburga, gdje su na pripremama. Igrat će protiv Zenita, Crvene zvezde, Fenerbahčea, a jednu će utakmicu odigrati sa Spartakom iz Moskve, koji mu je bio prvi inozemni klub.

- Prvi dojmovi ovdje su dobri, znamo kakav je situacija ali tu gdje smo mi sve je normalno i mirno. Veselim se vidjeti ljude iz Spartaka, jer tamo sam stigao sa 16,5 godina kao klinac i krenuo u nogometu svijet. Moram reći da već 18 godina surađujem s menadžerima Markom Naletilićem i Zvonom Bljajićem koji su me i doveli tada u Spartak, nije često da igrač i njegovi zastupnici tako dugo izdrže skupa. No, odnosi su uvijek bili vrlo kvalitetni i korektni.

Linker
27. travanj 2024 05:06