Timothy Weah i Marcus Thuram

 Profimedia
U SLAVNIM KLUBOVIMA

Sinovi nogometnih legendi žele nastaviti veliku priču: ‘Na internetu sam saznao da je tata jedan od najvećih‘

Juventus i Inter novi su klubovi Timothyja Weaha, odnosno Marcusa Thurama
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. srpanj 2023. 17:36

Sinovi živućih legendi nastavljaju tradiciju svojih očeva. Natpis Weah i Thuram ponovno će stajati na poleđini dresa s logom talijanske Serie A - Timothy Weah i Marcus Thuram nadaju se da će slavnu epizodu još uvijek mlade nogometne karijere ispisati na istom mjestu gdje su to činili George i Lilian. Doduše, u nešto drukčijim klupskim bojama.

Timothy Weah (23) iz Lillea je preselio u Juventus do ljeta 2028. u transferu vrijednom 11,3 milijuna eura, dok je Marcus Thuram (25) po isteku ugovora s Borussijom M’Gladbach adresu pronašao u domu Intera iz Milana, također s petogodišnjim potpisom. Dokaz je to onoj da jabuka ne pada daleko od stabla, ali ni posve blizu, jer Weah senior nosio je milanske crno-crvene pruge, dok će sin zaigrati u crno-bijelima. Neće George to zamjeriti, štoviše, kroz Timothyjevu karijeru počinju mu se ispunjavati vlastite neostvarene želje.

- Uvijek sam bio navijač Juventusa, zaljubio sam se u Staru damu kada je Michel Platini bio dio momčadi. Kada god bi me pitali za koju sam ekipu želio igrati, rekao bih da je to Juventus. Nadam se da ću prije ili kasnije vidjeti svog Tima u Italiji - nedavno je nekoć pakleni ofenzivac, a danas predsjednik Liberije, otkrio novinarima La Gazzette dello Sport.

Weah: Uzbuđen sam i blagoslovljen

Zvuči nevjerojatno, ali Weah mlađi nije napunio ni 24. godinu života, a broji jednako klupskih odličja (9) koliko i otac George u 17-godišnjoj karijeri. Naravno, to ne znači da se ovaj dvojac, osim po prezimenu, uopće može usporediti. Timothy je živio potpuno drukčiju priču, otac mu je ostavio luksuz u nasljeđe. Prije svega, odrastao je u New Yorku, a ne u Africi, zato je danas reprezentativac SAD-a, dok je sadašnji umirovljenik predstavljao Liberiju. I Tim je imao tu šansu - birao je između SAD-a, Jamajke i Liberije, te odabrao zemlju u kojoj je rođen.

Georgea su Francuzi htjeli “preoteti” još tijekom angažmana u Monacu i Paris Saint-Germainu, ali on nikada nije dvojio. Imao je jasan cilj - postaviti Afriku na nogometnu kartu, a mnogi će reći da je upravo Zlatna lopta koju je kao igrač Milana podigao 1995., kao povijesno jedini Afrikanac s takvim dosegom, ključna točka tog uspješnog pohoda.

- Povijest mog oca je ogromna, a sada ja dobijam priliku biti u Serie A i igrati za jedan od najvećih klubova. On je lud za Juventusom, to mi je olakšalo izbor. Uzbuđen sam, počašćen i blagoslovljen - poručio je Weah junior tijekom predstavljanja u Torinu.

Timothy je osvojio barem jedan trofej u svakoj seniorskoj godini karijere (od 2018.) ne računajući posljednju, pritom je najveće iznenađenje titula Ligue 1 s Lilleom (2020/21.), a prethodno je domaća prvenstva i kupove osvajao s PSG-om i Celticom. Protekle sezone zabilježio je katastrofalnu statistiku, bez ijednog pogotka u 32 nastupa. Takvo što George, dvostruki prvak Italije s Milanom, nije mogao ni zamisliti.

Wengerova zasluga

Lilian Thuram, pak, nije mogao zamisliti da će mu sin postati nogometaš. Želio je da se Marcus bavi mačevanjem ili judom, ali mladić se po uzoru na oca uhvatio lopte. Lillian Thuram i George Weah dijelili su istu sudbinu - nikada ne bi postali velikani da ih Arsene Wenger, čovjek kojem i izvaneuropski nogomet mnogo duguje, nije angažirao u Monaco na prijelazu s 80-ih na 90-e. Thuram će kasnije 10 godina (1996-2006.) ravnopravno podijeliti na Parmu i Juventus, s prvima osvojiti Kup UEFA, Kup i Superkup Italije, a s drugima Kup i dva državna prvenstva.

Bio je i svjetski (1998.) i europski prvak (2000.), sjećamo ga se kao dvostrukog “krvnika” Vatrenih u polufinalu Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Mogao je i centarfor Marcus na svjetski tron, samo da je matirao Argentinca Emiliana Martineza iz stopostotne šanse u posljednjim sekundama finala katarskog Mundijala. Ovako mu odličje Lige nacija (2021.) i europskog prvaka U-19 uzrasta (2016.) ostaju jedini trofeji, a nada se da će vitrinu obogatiti u Interu.

- Talijanska liga dosta se promijenila otkad je moj otac igrao. Dao mi je jako puno savjeta, ali uvijek stavlja naglasak na veselje i užitak - poručio je Marcus po dolasku na Meazzu.

Zvjezdani status

Mogu li Tim i Marcus nastaviti veliku priču svojih očeva? Malotko bi u ovom trenutku potvrdno odgovorio. Ne zato što se radi o igračima koji u najboljem izdanju samo graniče s TOP klasom, već zato što su njihovi očevi jedni od onih koje svrstavamo među rijetke i neponovljive. Sigurno im je prezime donijelo mnogo, dijelom i izgradilo zvjezdani status kojeg danas, uz kumovanje medijskog naboja, uživaju i igrači malo bolji od prosjeka.

U vrijeme “pravog” Weaha i Thurama status zvijezde imao je težinu, ako Tim i Marcus planiraju steći takav, istinski epitet, morat će još mnogo toga naučiti od seniora.

O tati sam naučio preko interneta

Timothy Weah uglavnom je odrastao bez oca. S majkom je boravio u Brooklynu dok je George žario i palio europskim travnjacima u Parmi, Juventusu i Barceloni, a nakon umirovljenja upustio se u političke vode u Liberiji, pa se ni tada nije pretjerano družio sa sinom. Tim nije ni znao kakva ga veličina drži za ruku.

- Šetali smo trgovačkim centrom, a oca su neprestano zaustavljali za autograme i fotografije. To me začudilo, tek kada sam počeo čitati tekstove s interneta shvatio sam da je tata jedan od najvećih igrača ikada. Nevjerojatno je vidjeti koliko su moji roditelji daleko dogurali iako su počeli od nule. To me gura i motivira da nastavim raditi - poručio je za liberijski The Analyst prošle godine.

Treći Thuram, Khephren, na radaru Engleza

Khephren Thuram mlađi je Marcusov brat, drugo i posljednje Lilianovo dijete, također aktivni nogometaš na poziciji veznjaka.

- Otac je bio stoper, brat je centarfor, onda je meni ostao vezni red i potpuni smo. Često igramo zajedno, uglavnom brat pobjeđuje, ali samo ako mu otac dopusti - ispričao je Khephren.

Od 2018. do 2019. igrao je u Monacu, a zatim u Nici, gdje boravi i danas, no u posljednjih mjesec dana sve su glasniji navodi o interesu Liverpoola i Newcastlea. Otac Lilian ne bi dugo dvojio.

- Liverpool prije Newcastlea - glasi stav čuvenog Thurama, otkrio je početkom lipnja Jacque Talbot, novinar blizak slavnoj nogometnoj obitelji.

Linker
12. svibanj 2024 10:27