DAMIR SKOMRLJ Cropix
ŽIVO JE U KOPRIVNICI

Slaven Belupo dolazi po napadača na Rujevicu? Brojne promjene u Koprivnici, evo tko su nova pojačanja

Slaven se uklopio u aktualni trend vodećih HNL klubova, a to je dovođenje anonimnih stranaca
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. srpanj 2023. 12:42

Moderni trendovi u nogometu u potpunosti su posljednjih godina promijenili način slaganja momčadi, osobito na najvišim razinama. Tako je i Slaven Belupo jedan od klubova u kojem samo mijena stalna jest - svakog ljeta brojne su promjene u igračkom kadru, igrači odlaze i dolaze, živo je kao u splitskoj trajektnoj luci u špici sezone.

Ovog ljeta čelnici koprivničkog prvoligaša odlučili su se na zaokret. Nakon odlaska trenera Zorana Zekića, koji je bio i sportski direktor, brigu o igračkom rosteru preuzeo je koordinator za struku pri klupskoj upravi Dejan Šomoci uz pomoć vanjskog suradnika Siniše Gagule, a sve budno nadgleda i izvršava glavni direktor Aleksandar Aleksovski.

Ništa bez Markulina

Dakako, na vrhu upravljačke piramide je predsjednik Robert Markulin, ništa se u klubu ne događa bez njegova znanja...
I koprivnički prvoligaš uklopio se u aktualni trend vodećih HNL klubova, a to je dovođenje anonimnih stranaca, koji našu ligu vide kao priliku za odskočnu dasku prema unosnijem angažmanu. Ne mogu Farmaceuti svojim igračima ponuditi prevelike plaće, na dnu su platežne moći naše lige, ali je HNL postao atraktivna pozornica.

Tko su, dakle, novi igrači koji bi trebali predstavljati pojačanja? Dvojica od njih dolaze s južnoameričkog kontinenta, no imaju i europskog iskustva. Dilan Ortiz je 23-godišnji 193 cm visoki kolumbijski napadač, centarfor, koji je nakon igranja za Real Cartagenu i U20 momčad Nacionala nastupao za srpske klubove Čukarički, Mačvu i Proleter, odakle je preselio u redove ruskog drugoligaša Ufe.

U profesionalnoj karijeri Ortiz je u 80 nastupa postigao 11 pogodaka i 10 puta asistirao. Najefikasniji je bio u Mačvi, za koju je zabio sedam golova u 29 utakmica, za Ufu je poentirao četiri puta u 42 nastupa, za Proleter dvaput u 21 utakmici, dok je za Čukarički postigao jedan pogodak u sedam nastupa.

Statistika ne otkriva da je Ortiz stroj za golove, no možda svoje kvalitete uspije iskazati u plavom dresu. Upisao je i tri nastupa za U-20 reprezentaciju Kolumbije, a u Slavenu će se za poziciju boriti s kosovskim napadačem Arbom Manajom.

Juan Bautista Cascini je 26-godišnji argentinski veznjak ponikao u Estudiantesu. U ljeto 2018. prvi put kročio je na europsko tlo, točnije na sredozemni otok Cipar, gdje je zaigrao za APOEL iz Nikozije. Upisao je tamo tek četiri nastupa, a nogometni put odveo ga je potom u Rumunjsku, tamo je igrao za Botosani i Academicu Clinceni. Za Botosani je upisao 13 nastupa, a za Academicu je postigao devet pogodaka uz jednu asistenciju u 49 utakmica.

Uslijedio je povratak u Južnu Ameriku, vrlo kratko bio je član bolivijskog The Strongesta, u kojem je zabio jedan gol u sedam utakmica, da bi se prošlog ljeta opet vratio u Rumunjsku gdje je nosio dres Ute iz Arada. U 36 nastupa postigao je dva pogotka i triput asistirao. Najčešće je igrao na poziciji središnjeg veznog igrača, a u Slavenu bi navodno trebao imati malo ofenzivniju rolu.
Nova su lica i stoperi Bujar Pllana i Luka Račić, no trenutačno su izvan konkurencije. Pllana je imao veliku nesreću te mu je u prvoj prijateljskoj utakmici stradalo rame, a probleme s ozljedama ima i Račić. Izvan stroja je i iskusni Tomislav Božić zbog operacije Ahilove tetive, sitna ozljeda snašla je, pak, povratnika Vinka Međimorca, pa priliku za dokazivanje imaju mladi stoperi Marco Boras i Gabriel Eškinja.

Praznina na beku

Momčadi će se po povratku s Rogle priključiti i moldavski veznjak Mihail Caimacov, koji se prošle sezone baš i nije naigrao na posudbi u moskovskom Torpedu, skupio je tek 15 nastupa uz jedan pogodak i skromne 733 minute. Sudeći prema onome što je Caimacov pokazivao kod Zekića, trebao bi biti pojačanje...

Klupski čelnici i dalje su u potrazi za jednim iskusnijim napadačem, u tom kontekstu u kuloarima se spominje Rijekin Jorge Obregon. Osim toga, nakon odlaska Talysa, ostala je praznina na lijevom beku, koju će trebati popuniti igračem izraženijih defenzivnih kvaliteta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:15