GEORGE TEWKESBURY/PA IMAGES/PROFIMEDIA George Tewkesbury/pa Images/profimedia
NOVO POGLAVLJE U KARIJERI

Slaven Bilić otišao je po milijune, financijski dio priče bio je presudan. Hrvat poslao prvu poruku navijačima

Nakon četiri godine bivši hrvatski izbornik opet će raditi u Saudijskoj Arabiji
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 08. srpanj 2023. 18:10

Četiri mjeseca i jedan dan nakon što je napustio Watford, svoj osmi klub u trenerskoj karijeri, Slaven Bilić, 54-godišnji bivši hrvatski izbornik, pronašao je i devetu klupsku destinaciju u kojoj će raditi kao šef prve momčadi. Ni Bilić nije odolio zovu naftnih milijuna i nakon četiri godine ponovno se vraća u Saudijsku Arabiju. Od 27. rujna 2018. do 24. veljače 2019. vodio je Al-Ittihad, a od 8. srpnja 2023. do daljnjega bit će trener Al-Fateha. Saudijci su ga predstavili zanimljivim videom na društvenim mrežama. Upitali su Chat GPT "poznajete li novog trenera Al-Fateha?", a u odgovoru je počeo riječima:

- Kako ne, dobro ga poznajem. Dolazi iz Hrvatske, rođen je 1968., osvojio je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Bio je velik igrač u velikim klubovima...

Na kraju kratkog videa, navijačima se obratio i sam Slaven Bilić:

- Jako sam sretan što sam postao dio obitelji Al-Fateha. Imam sjajna sjećanja o Saudijskoj Arabiji, o saudijskom nogometu i ligi, a posebno o ljudima. Jako sam sretan što stižem, vidimo se uskoro!

Vrlo uskoro, jer igrači Al-Fateha, koji su od 4. do 6. srpnja u Saudijskoj Arabiji odrađivali liječničke preglede, u nedjelju stižu u svoj ljetni pripremni kamp u Austriji gdje će pod Bilićem odraditi 20 dana treninga uoči početka nove sezone. Za 19. srpnja imaju zakazanu pripremnu utakmicu s Puskasom, dva dana kasnije s još jednim mađarskim klubom Ujpestom, no bit će tu još provjera.

Al-Fateh dolazi iz grada Al-Mubarraza na istoku Kraljevine, a svoj jedini naslov prvaka Saudijske Arabije osvojio je u sezoni 2012./13. kad ih je vodio Tunižanin Fathi Al-Jabal, koji je titulu uzeo ispred Al-Hilala na čijoj je klupi sezonu okončao Zlatko Dalić. Iako više nikad nisu ponovili takav uspjeh, za razliku od većine SA-klubova nisu nervozni po pitanju trenera. Yannick Ferrera ih je, primjerice, vodio od listopada 2019. do siječnja 2022. i palicu predao Grku Georgiosu Donisu, koji je radio sve do kraja svibnja ove godine nakon osvojenog šestog mjesta u prvenstvu. Donis je napustio klupu i otišao u Al-Wehdu te tako ostavio otvoreno mjesto za Bilića.

Jasno, financijski dio priče bio je presudan u Bilićevoj odluci. U svom prvom pohodu na Saudijsku Arabiju došao je do pravog bogatstva. Pet mjeseci na klupi Al-Ittihada 2018. i 2019. znatno mu je podebljalo bankovni račun. Nakon preuranjene smjene, dvije godine i četiri mjeseca prije isteka potpisanog ugovora, FIFA je odredila da mu Saudijci moraju isplatiti čak 15 milijuna američkih dolara odštete. Lakše je Biliću bilo prebroditi otkaz koji je dobio tek šest od 20 odrađenih utakmica.

Al-Fateh nije Al-Ittihad, tamo su plaće ipak nešto manje, no opet se radi o milijunskim iznosima. Saudijska nogometna ofenziva ne prestaje, nisu samo igrači na meti njihovih klubova, već i treneri. Prije Bilića ovog ljeta stigli su bivši izbornik Poljske Czeslaw Michniewicz (Abha), Steven Gerrard (Al-Ettifaq), Jorge Jesus (Al-Hilal), Luis Castro (Al-Nassr)... U SA je trener i jedan Bilićev sunarodnjak, Krešimir Režić vodit će Al-Tai. Novo prvenstvo startat će 11. kolovoza.

Bilićeva trenerska karijera

Hajduk Split (2001-2002)

Hrvatska U-21 (2004-2006)

Hrvatska (2006-2012)

Lokomotiv Moskva (2012-2013)

Bešiktaš (2013-2015)

West Ham (2015-2017)

Al-Ittihad (2018-2019)

West Bromwich Albion (2019-2020)

Beijing Guoan (2021-2022)

Watford (2022-2023)

Al-Fateh (2023-?)

Sedmi po vrijednosti u ligi

Bilićev novi klub definitivno nije među glavnim kandidatima za naslov prvaka, vrijednost njegova kadra prema Transfermarktu je 13,33 milijuna eura s kojima zauzima sedmo mjesto na ljestvici najvrednijih. Glavna zvijezda je domaći napadač Firas Al-Buraikan, koji je i lani u Kataru bio nedodirljiv u udarnoj postavi Saudijske Arabije. Od stranaca, najpoznatije ime je bivši igrač Barcelone Cristian Tello, koji je u siječnju stigao iz Los Angeles FC-a nakon što je taj klub na poziciju ljevokrilnog napadača doveo Stipu Biuka iz Hajduka.

Linker
18. travanj 2024 22:03