JONATHAN MOSCROP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Jonathan Moscrop/Zuma Press/Profimedia
SVE JE DOGOVORENO

SN doznaje: Rakitić napokon stiže u Hajduk, a najdražem klubu priskače u pomoć još jedan legendarni Vatreni!?

Dolazak proslavljenog veznjaka praktički je dogovoren, hoće li biti i najava serije nužnih pojačanja?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. srpanj 2024. 14:20

Na Poljudu su napokon dogovorili prvo ljetno pojačanje - Ivan Rakitić (36) trebao bi vjerojatno već ovaj tjedan postati igrač Hajduka. Proslavljeni veznjak načelno je dogovorio sporazumni rastanak s Al Shababom, po kojem će se odreći ogromnog novca kako bi došao u Split. Rakitić je s predsjednikom Bilićem i sportskim direktorom Kalinićem već riješio sve ugovorne stavke, tako da se sad samo čeka da se Al Shabab i Rakitić i formalno raziđu.

Rakitić bi po svemu trebao biti istinsko pojačanje za Hajduk, ali jasno je da će mu trebati vremena da uhvati prije svega fizičku formu, jer je posljednju utakmicu odigrao još 27. svibnja, te je od tada praktički na odmoru. Gattuso ga u početnoj postavi sigurno neće moći koristiti prije kolovoza, čak i ako Rakitić već sutra krene s treninzima.

Nedostaju moćna krila

Gattusa će Rakitićev dolazak sigurno razveseliti, ali Talijan je nakon dobro odigrane utakmice sa Šahtarom jasno poručio da su mu u ovom trenutku nasušno trebaju brzi krilni igrači. Nije to rekao otvoreno, ali praktički je poručio da će bez takvih igrača momčad napadački biti nedovoljno opasna. Što je za momčad koja želi pobjeđivati u serijama ogroman problem.

image
LLUIS GENE/AFP/PROFIMEDIA Lluis Gene/afp/profimedia

Hajduk na krilu ima Emira Sahitija, koji - ako ćemo baš iskreno - i nije krilo o kakvom Gattuso priča. Sahiti je krilo postao spletom okolnosti, jer ima dobru brzinu, solidan dribling, veliku energiju i ne boji se ići okomito. Sahiti bi bio značajno potentniji da na drugoj strani terena ordinira netko tko bi u Hajduku imao status prvog krila. Što u današnjoj momčadi može biti samo Ivan Perišić.

Nažalost, kod Perišića je puno upitnika, jer nakon teške operacije ni izbliza nije prodoran i opasan kakav je dugi niz godina bio u gotovo svakoj utakmici. I veliko je pitanje kad ćemo Perišića ponovno gledati u punoj formi, s tim da je svima jasno da će mu i u najboljim okolnostima trebati dosta vremena. Kojeg Hajduk i Gattuso baš i nemaju.

I Srna pomaže Hajduku?

Može li se Darijo Srna ukazati kao "ključ" za Hajdukove probleme pokazat će vrijeme. Srna Hajduku može pomoći na dva načina. Jedan je da mu da brzog krilnog igrača koji u njegovom Šahtaru realno neće imati minutažu. Kao takav se nameće Newerton, kojem je 19 godina i koji je u seniorskoj karijeri zabio jedan gol u 20-ak utakmica koliko ima u nogama. Newerton je omaleni (165) brzanac koji se najbolje snalazi u ulozi lijevog krila (Perišićeva pozicija). Bi li on odmah bio pojačanje za Hajduk? Tko to može znati...

Drug način da Srna pomogne Hajduku je da preporuči nekog s bogate i velike liste Brazilaca koje Šahtar već godinama prati, a koji nisu dovoljno dobri za Šahtar. Za Hajduk bi neki možda bili pojačanja. Pod uvjetom da žele doći i da ih Hajduk može platiti.

Međutim, Gattuso je očito svjestan okolnosti u kojima Hajduk živi. Gattuso je zato i dao izjavu da ne treba "dokazane" igrače, nego da treba brze, krilne igrače. Nije to bila izjava usmjerena protiv Edina Džeke i Ivana Rakitića, jer bez Gattusovog blagoslova Hajduk ne bi ni išao u pregovore s njima. Gattuso je očito želio poručiti da ga ne zanimaju imena i karijere, nego da jednostavno želi igrače koji će mu svojim načinom igre donositi dubinu bez koje ne može biti opasan po suparnički gol.

Problem je što je potražnja za brzonogim krilnim braničima velika, a Hajduk baš ne pliva u novcu. K tome, puno igrača ne želi doći u Hajduk, nego traži jače klubove i lige. Hajduk ima određeni ugled u Europi, ali već godinama ga nema na europskoj sceni, a tog su igrači svjesni. I pitanje je bi li Newerton uopće želio doći na Poljud? Znamo da je Šahtarov ofenzivac Kaščuk to u veljači odbio.

Gattuso zbog svega toga radi u teškim okolnostima. Neki su igrači bili voljni doći, ali novci koje su tražili bili su preveliki udar na Hajdukovu blagajnu. Nemojmo zaboraviti da Hajduk mjesečno za život treba oko tri milijuna eura, te da se veliki dio tog budžeta temelji na transferima igrača. pa jako zabrinjava činjenica da po tom pitanju nema novosti.

Pukštas u izlogu

Rokas Pukštas već je mjesecima u izlogu, Hajduk se nadao transferu teškom 10 milijuna eura, ali za sada je sve i dalje samo na nadi. Znamo da su mnogi zamjerali donedavnom predsjedniku Luški Jakobušiću to što je puno trošio i još više hazardirao vodeći Hajduk. Tek pridošli i nogometno neiskusni Ivan Bilić teško će se moći ponašati na isti način, a i nije ostavio dojam predsjednika spremnog na hazardiranje. Prodaja Pukštasa u mnogome bi mu olakšala život i donijela daleko više manevarskog prostora za dovođenje igrača. No, hoće li se ona uopće dogoditi? I ako hoće, kada će to biti?

Hajduk tako već danima plovi na leđima Gennara Gattusa. Autoritet i energija s kojom vodi momčad, kao i beskompromisan pristup igračima, jamstvo su da će momčad kakva god bila imati jasne nogometne postulate. Međutim, bez željenih pojačanja Hajduk neće imati momčad sposobnu da napadne jesen u Europi, a onda i naslov prvaka.

Srećom pa Gattuso od toga ne pravi dramu nego se bavi onim što ima u svlačionici. Rakitić bi sa svojim znanjem, iskustvom i autoritetom treba na Poljud donijeti dosta toga dobroga. Da su došli Beljo i Šotiček, Gattuso bi već cvao od sreće. Na njegovu žalost, oni sigurno neće doći. Ostaje mu samo čekati tko hoće i da će ti koji će doći imati razinu za Hajduk kakav on želi.

Gattusova mirnoća velika je podrška i Nikoli Kaliniću, koji također ne gubi glavu zbog toga što ne uspijeva dovesti igrače koje je želio. Bolje je igrati s klincima koji su takvi kakvi jesu nego svlačionicu ponovno napuniti igračima iz "sive" zone koji su 10 ili 20 puta skuplji, a koji neće donijeti ono što Hajduku treba. Takvih je prošlih godina bilo daleko previše...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 16:28