Borna Sosa, Marcelo Brozović

 ANTE CIZMIC Cropix
UKLOPIO SE U SIVILO

Sosa je na izlaznim vratima Ajaxa. Sljedeći klub bi mu mogao biti presudan za karijeru

Hrvatski trojac, uključujuči i Sosu, uklopio se u sivilo koje je započelo od samog starta sezone
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 31. srpanj 2024. 07:15

Borna Sosa i njegov Ajax iza sebe su ostavili izrazito neuvjerljivu sezonu. Peto mjesto na prvenstvenoj tablici i zaostatak od čak 35 bodova za prvakom PSV-om iz Eindhovena pokazali su da su klubu potrebne velike promjene, a prva velika odluka donesena je zaposlenjem talijanskog stručnjaka Francesca Fariolija na poziciju glavnog trenera kluba. Njegovim dolaskom počela je i “čistka” u klubu, a prema navodima nizozemskih medija, jedan od igrača koji će “nastradati” je upravo i spomenuti hrvatski reprezentativac.

Momčad nizozemskog velikana je prenapučena, a nedavnim povratkom Briana Brobbeyja i Stevena Bergwijna s odmora nakon avanture s nizozemskom reprezentacijom na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, Talijanu se stvorila situacija da na momčadskom treningu ima dvije međusobno suočene jedanaestorke, plus nekoliko dodatnih rezervnih igrača.

Ajax također ima problem s činjenicom da klub ne može raditi na pojačanjima u ljetnom mercatu dok se ne omogući dodatni budžet prodajom igrača. Stoga je Farioli nekolicini igrača poručio da kontaktiraju svoje agente i počnu tražiti klubove koji bi mogli biti zainteresirani za njihove usluge.

Uklopljeni u sivilo

Talijan je te navode odmah i konkretizirao, pa je tako neke igrače prebacio u mladu momčad. Na spomenutom popisu su, uz Sosu, igrači poput Benjamina Tahirovića, Silvana Vosa i Owena Wijndala. Nizozemski Voetbal International piše kako im “Ajax time želi poručiti da za njih nema budućnosti u klubu”. Ranije su za Sosine usluge interes pokazivali klubovi poput Atalante i Borussije Dortmund, a prema Transfermarktu, njegova trenutna vrijednost je 7,5 milijuna eura.

image

Borna Sosa

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Podsjetimo, Sosa se klubu iz Amsterdama pridružio prošlog ljeta u transferu iz Stuttgarta za cifru od osam milijuna eura. U dresu Ajaxa odigrao je 25 utakmica i pritom zabilježio pet asistencija. Sezonu kasnije nalazi se na izlaznim vratima, te se ovim putem treba pitati što je pošlo krivo s igrama hrvatskog reprezentativca.

Prošlog ljeta, odabir kluba poput Ajaxa činio se kao stepenica više za 26-godišnjeg beka, koji je prije toga odigrao pet sezona u dresu Stuttgarta (od 2018. do 2023. godine) i pritom u 115 utakmica stigao do pet pogodaka i 35 asistencija. Ajax je tada u netom završenoj sezoni bio trećeplasirana momčad Eredivisie, te je ambicija sportskog direktora Svena Mislintata bila vratiti naslov prvaka u Amsterdam. Proveden je izrazito aktivan prijelazni rok, u Amsterdamu se stvorila svojevrsna hrvatska kolonija, pa su tako uz Sosu bijelo crveni dres obukli i Josip Šutalo i Jakov Medić.

Međutim, hrvatski trojac uklopio se u sivilo koje je započelo od samog starta sezone, Ajax je nakon šokantnog početka jedno vrijeme “plesao” i na rubu relegacijske zone, a posebno je na meti kritika bila obrana nizozemskog kluba, te tako posljedično Sosa i Šutalo, koji su bili starteri u tom periodu.

image

Borna Sosa

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Šutalo je kroz sezonu u pravilu zadržao svoje mjesto u sastavu, dok je Sosa s vremenom ispao iz početnog sastava, a njegove igre u klubu utjecale su i na reprezentativnu selekciju, gdje je unatoč pozivu Zlatka Dalića odigrao samo šest minuta u utakmici protiv Albanije. Izbornik očito nije vidio Sosu kao konkretnu opciju unatoč jako slaboj pokrivenosti na spomenutoj poziciji, pa su tako ispred njega prednost dobili igrači kojima to nije primarna uloga. Riječ je naravno o Jošku Gvardiolu i Ivanu Perišiću.

Gasperinijev sustav

Ipak, unatoč svim manama koje je pokazao prošle sezone, treba istaknuti činjenicu da je Sosa na vrhuncu svoje forme i više nego konkretan europski igrač. Krasi ga sjajan centaršut lijevom nogom koji bi bio iskoristiv mnogim momčadima, koji ga je i “vukao” kroz sezone sa Stuttgartom gdje je bio na meti ozbiljnih njemačkih klubova. Možda bi mu povratak u Bundesligu ujedno bio i najbolja opcija, s obzirom da je već dokazao da ima kapacitete igrati u Njemačkoj.

Trener Atalante, Gian Piero Gasperini, je pak dokazao mnogo puta da je izrazito sposoban izvući najbolje iz svojih igrača, dok bi njegov 3-5-2 sustav također mogao izvući najbolje iz Sosinih napadačkih kvaliteta. U svakom slučaju, izbor sljedećeg kluba mogao bi biti presudan za Sosinu karijeru...

MARTIN ERLIĆ U TORINO?

Martin Erlić je na izlaznim vratima novog talijanskog drugoligaša Sassuola. Poznato je kako hrvatski reprezentativac ne želi igrati drugorazredni nogomet, te je stoga odlučio potražiti novi klub. Prema navodima iz Italije, za njegove usluge zainteresiran je Torino. U isto vrijeme, u talijanskom medijskom prostoru izašla je izjava bivšeg trenera Spezije, Pasqualea Marina, koji je bio pun hvala za hrvatskog stopera.

"Uvijek mi se sviđao način na koji igra, toliko da sam ga od prve utakmice kada sam ga vodio, odmah postavio u udarnu momčad. Nažalost, te godine je imao problema s koljenom i to ga je usporilo i limitiralo. Ali bio sam siguran da će se vratiti", komentirao je Marino.

Torino u Erliću vidi zamjenu za Alessandra Buongiorna, koji je nedavno osigurao transfer u Napoli za cifru od oko 35 milijuna eura. Tuttoatalanta navodi da je Torino ponudio Sassuolu početnu cifru od 500 tisuća eura za posudbu, te mogućnost otkupa vrijednu dodatnih 6 milijuna eura. (tdr)

SUČIĆ NA INTEROVOM POPISU?

Budućnost Luke Sučića i dalje je neizvjesna. Talijanski insajder Fabrizio Romano još je u travnju objavio kako se očekuje da će hrvatski reprezentativac u ljetnom prijelaznom roku napustiti RB Salzburg. Sučiću ugovor s austrijskim klubom istječe u siječnju 2025. godine, tako da je ovo ljeto "posljednji vlak" u kojem Salzburg može izvući značajniju odštetu za veznjaka.

Austrijancima bi u prilog trebala ići i činjenica da je Sučić na Euru izborio startne minute za Vatrene. Ipak, glasine oko njegovog transfera za sada nisu previše konkretne, posljednje informacije govore kako je Sučić istaknut na popisu Inter Milana kao dugoročna zamjena za Armenca Henriha Mhitarjana. Iskusni 35-godišnjak bio je redoviti starter u prošloj sezoni, no s obzirom na njegove godine nije za očekivati da će još dugo zadržati visoki nivo kakav je pružao do sada. Uz Sučića, na popisu je i Bolognin Giovanni Fabbian, bivši igrač milanskog kluba koji je dostupan za cifru od 12 milijuna eura. (tdr)

Linker
31. srpanj 2024 14:38