Mikayil Faye

 IVAN PERIC Cropix
PROŠAO JE KALVARIJU

Španjolci se raspisali o čudu od djeteta iz Kustošije: Bio je žrtva prevare, a sada želi samo jedno

Uvjeren je da se može nametnuti treneru Xaviju Hernandezu i zaigrati u prvoj momčadi Barcelone
Piše: SNObjavljeno: 16. lipanj 2023. 21:47

Španjolski mediji u uvertiri velikog finala Lige nacija kojeg njihova reprezentacija u nedjelju igra protiv Hrvatske imaju jednu dobru, iznenađujuću popratnu priču. Mikayil Faye puni stupce tiskovina u državi nakon senzacionalnog transfera iz Kustošije, hrvatskog drugoligaša, u redove Barcelone. Mladi je 18-godišnji branič prošao ispod radara i nakon partija na zapadu Zagreba može krenuti dalje u dresu ponajboljeg svjetskog kluba.

No, nije sve u Fayeovoj dosadašnjoj karijeri išlo tako glatko. Španjolski list Mundo Deportivo donosi priču o tome kako je Faye u prošloljetnom prijelaznom roku ispao velika žrtva prevare. Naime, njegov matični klub, senegalski Diambars, pregovarao je prošlog ljeta s francuskim Marseilleom o mogućnosti da tada 17-godišnji Faye pređe u taj klub.

Marseille i Diambars su iza leđa igrača i njegovih agenata završili posao, ali bez potpisa ikakvog ugovora, nakon čega je uslijedila žalba prema FIFA-i koja je u siječnju presudila u korist agencije i igrača. Faye dakle, od srpnja do siječnja nije mogao igrati ni za koga, dok se rješavao navedeni spor. Sve je to rezultiralo dolaskom u Hrvatsku i treniranjem u Kustošiji, koja ga je konačno mogla registrirati u veljači, za drugi dio sezone koja još traje.

Faye i Kustošija u subotu u Čepinu protiv Zrinskog igraju uzvratnu utakmicu doigravanja za ostanak u Prvoj NL (druga liga). Nakon prvog dvoboja Kustošija ima vodstvo od 2:1, no posao još nije gotov. Pretpostavlja se da će Barcelona i službeno objaviti da je posao s Fayeom gotov kroz koji dan, a spominje se da će Kustošiji na ime odštete pripasti pet milijuna eura u nekoliko rata.

Za mladog stopera bili su zainteresirani Chelsea, Manchestetr City, Borussia Dortmund, AC Milan, RB Leipzig, ali Faye je od početka htio samo u Barcelonu, koja mu je nudila znatno skromnije financijske uvjete od drugih konkurenata, pišu španjolski mediji. Sada se želi nametnuti treneru Xaviju Hernandezu koji ga očekuje na prvoj prozivci koja je zakazana za 10. srpnja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 18:45