SN/PROFIMEDIA/CROPIX
NESTVARNI KRAJ MERCATA

Sprema se doček kao za Kranjčara: evo na čemu je inzistirao Brekalo, poseban motiv mu je Dinamo

S Brekalom u sastavu okupila se momčad kakvu Hajduk u ovom stoljeću još nije imao
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. siječanj 2024. 07:22

Sleti li Josip Brekalo (25) u Split, Hajduk će preko noći postati apsolutno prvi favorit za naslov prvaka. Isto bih napisao i za Dinamo, da je Brekalo potpisao već dogovoreni transfer s Modrima. Brekalo je sjajan igrač, zdrav, prepun iskustva i motiva. Bude li sve prema očekivanjima, Brekalo će u Hajduku do kraja sezone zabiti sedam do 10 golova, uz dosta asistencija. Hajduk je bez Brekala bio neefikasan i napadački spor, s Brekalom bi morao biti daleko efikasniji, goropadniji, brži i okomitiji.

Brekalo ne bi trebao imati problema s prilagodbom na Hajduk. Dijelio je svlačionicu s Lovrom i Nikolom Kalinićem, Uremovićem, Livajom i Perišićem. O Hajduku i HNL-u zna sve. Kao što zna da će ga Torcida dočekati kao što je prije dosta godina čekala Niku Kranjčara. I da mnogi u navijači u njemu vide svojevrsnog Bajdu Vukasa.

O Brekalovim igračkim kvalitetama puno se zna, premda mu karijera nije do kraja išla u smjeru koji je njegov talent najavljivao. Otišao je u Wolfsburg prerano, još je bio junior. Međutim, u Bundesligi je svejedno imao sjajnih utakmica, premda je silom prilika često morao igrati na desnoj strani napada, a Brekalo je klasični krilni igrač koji mora biti lijevo, kako bi sa svojom desnicom lomio suparnike kada krene u dijagonalne prodore, u kojima je sjajan.

image
VLADO KOS/Cropix

Nije se Brekalo jesenas naigrao u Fiorentini, ali svjedočimo toliko velikom broju igrača koji se iz tko zna kakvih razloge ne uspijevaju uklopiti u neku sredinu. A Brekalo je tipični igrač koji treba čvrstu podršku trenera i suigrača kako bi pokazao koliko zna i može.

Pokazao se u Torinu

Koliko može biti dobar s trenerom koji mu jako vjeruje najbolje je pokazao u Torinu, u kojem je igrao u sezoni 2021./22. Po mnogim je ocjenama bio najbolji igrač Torina u toj sezoni, zabio je u 32 prvenstvena nastupa sedam golova uz dvije asistencije. Možda te brojke i nisu tako impresivne, ali Brekalo je blistao u igri s pregršt trke u oba smjera, sa stalnim driblinzima, sprintevima i prodorima. Jurićevi fizički zahtjevi za mnoge su igrače preteški, a Brekalo ih je podnosio lakoćom.

Torino ga je želio otkupiti od Wolfsburga, nudio je traženih 13 milijuna eura, ali Brekalo se želio dokazati u Bundesligi, vjerovao je da će kod tek pristiglog Nike Kovača imati sličan tretman kao kod Ivana Jurića. Nikad nećemo doznati zašto se to nije dogodilo, zašto Kovač i Brekalo nisu kliknuli, ali odlazak iz Torina pokazao se kao velika Brekalova pogreška, možda i najveća u karijeri.

image
DARKO TOMAŠ/Cropix

Bi li se dolazak na Poljud pokazao kao pravi potez, pokazat će vrijeme. Brekalo je prepun motiva, jer želi biti dio Vatrenih na Euru, a zna da mu je Perišićeva ozljeda otvorila prostor da bude starter. No, prije toga mora izbornika Dalića igrama i golovima uvjeriti da je on taj. I zato je inzistirao na klupu u kojem će imati status kakav mu treba, koji mu jača samopouzdanje.

Dinamo ga je povrijedio

Brekalov dodatni motiv svakako će biti i nedavna epizoda s Dinamom. Što se sve u tom propalom transferu događalo znaju samo Brekalo i Dinamo, ali činjenica je da je Brekalo već bio na aerodrom u Firenzi, te da je Dinamov potpis dogovorenog ugovora doživio kao formalnost. Koja se na kraju nije dogodila. Ne dvojimo da ga je Dinamova gesta jako povrijedila.

Hajduk je s Brekalom - ako doista dođe, a trebao bi po svim najavama - dobio drastično pojačanje koje će već u Osijeku biti spremno za svih 90 minuta. Kada se Ivan Perišić koncem travnja vrati na teren, Hajduk će u svlačionici imati dva krila visoke europske klase. Znamo da je Hajduk zimus doveo i Kleinheislera, iskusnog mađarskog veznjaka koji bi također morao biti klasa više u našoj ligi.

Hajduk je tako u pomalo nestvarnom stilu zaključio zimski prijelazni rok. Ovako jaku momčad Hajduk u ovom stoljeću još nije imao. Naravno, ako Brekalo dođe, a već smo se ove zime u nekoliko navrata uvjerili da s njim nije gotovo ni kada si 99 posto siguran da je...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. ožujak 2024 14:57