ANTE CIZMIC Cropix
PRIJELAZNI ROK

Što očekivati od Vatrenih na zimu? Modrić i Kramarić su sigurni, evo koje igrače očekuje promjena sredine

Saudijci planiraju relativno mirnu zimu, a rekorde ne treba očekivati čak ni u Engleskoj
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 02. siječanj 2024. 09:30

Teško da će ijedna zima u bliskoj budućnosti oboriti rekord iz prošle godine. Englezi su, naime, u siječanjskom prijelaznom roku 2023. potrošili 840 milijuna eura, dvostruko više u odnosu na prethodni zimski mercato, a pritom je čak 330 milijuna “skrivio” Chelsea. Računamo li da neće biti odmaka od pravilnosti, nema sumnje da će premierligaši u nadolazećih mjesec dana izdvojiti najviše sredstava na prinove, no prevladava dojam da o rekordima ipak nećemo govoriti. Štoviše, dosadašnja nagađanja naznačuju relativno mirnu atmosferu na tržištu, premda bi mogla eksplodirati poneka “bomba”.

Parižani čekaju

Ponovo se, naime, zakotrljala priča o Kylianu Mbappeu. Pomalo iz vedra neba Marca je najavila da Florentino Perez sprema posljednju ofenzivu na dugogodišnju želju ekipe s Bernabeua. Navodno će francuskom velemajstoru ponuditi 26 milijuna eura godišnje uz 130 milijuna u vidu bonusa za potpis, a ako Mbappe ne pristane, madridska vrata zauvijek će mu ostati zatvorena. Nešto će se pitati i Paris Saint-Germain koji, doduše, nema baš neku pregovaračku poziciju budući da Mbappe na ljeto može besplatno napustiti klub. Španjolski list najavio je da će Perez ovog tjedna kontaktirati Mbappea, no čak i da se dogovore, igrač će stići tek na ljeto.

Za to vrijeme, u Madridu će razmišljati o novitetima u obrani, jer dugoročne ozljede Davida Alabe i Edera Militaa predstavljaju rupu koju obavezno treba popuniti. Naravno, Luka Modrić nanovo se povezuje sa Saudijskom Arabijom, no hrvatski kapetan će dočekati ljeto na Bernabeuu. Uostalom, na trasi Europa - Bliski istok ne bi trebalo biti prometno kao ljetos, barem tako kazuje direktor nogometa Saudi Pro lige Michael Emenalo.

- Većina klubova sada ima sve što im treba. Prošlih mjeseci obavili smo poprilično zanimljiv i agresivan posao, zato mislim da siječanjski prijelazni rok neće biti toliko udaran. Nadamo se da će klubovi usmjeriti pozornost na unutarnji rad, treninge i poboljšanje igrača, kojima je potrebno još vremena za prilagodbu. No, to ne znači da Saudijska Arabija nije otvorena za poslovanje. Nastavit ćemo podržavati klubove kako bismo doveli talentirane pojedince - poručio je Emenalo.

Saudijci će uglavnom ciljati na premierligaše. Navodno je Casemiro već pregovarao s Arapima, a posebno im je intrigantan Jadon Sancho. Mladi Englez više nije ni u “malom mozgu” Erika ten Haga i traži bijeg iz Manchester Uniteda, a Saudijcima bi bio veliki ulov. Na pustinjskom pragu je i Thomas Partey, na kojem bi Arsenal mogao zaraditi oko 40 milijuna eura.

Modrić i Kramarić ostaju

Što se naših igrača tiče, znatno ozbiljnija priča od Modrića u ovom je času Andrej Kramarić. SN su prošlog tjedna izvijestile da više saudijskih klubova želi našeg napadača, nude mu dvostruko veću plaću nego u Hoffenheimu, no izvjesno je da će Kramarić barem do ljeta ostati u Bundesligi s mislima na najbolje pripreme za nadolazeći Euro. Zapazili su Saudijci i Ivana Perišića, dok se mnogi nadaju da će ozlijeđenog reprezentativca pored Crvenog ipak više privući Jadransko more. Priča s Hajdukom i dalje je “u igri” i premda Englezi znaju malo o konkretnim potezima, nitko im ne brani pisati “ekskluzive” kako Perišić ove zime sigurno napušta Tottenham. Živi bili pa vidjeli... S druge strane, Josip Brekalo na radaru je Maksimira i ne treba nas začuditi ako dres Fiorentine zamjeni Dinamovim.

Još dva hrvatska predstavnika proteklih su se tjedana i mjeseci spominjala u transfer pričama. Njemački Bild pisao je da je Kristijan Jakić nezadovoljan statusom u Eintrachtu iz Frankfurta. Ove sezone odigrao je samo tri ligaške utakmice, a startao jednu, što dovoljno govori o mišljenju trenera Dine Toppmöllera. Očito 43-godišnji stručnjak ne vidi Jakića u svojim planovima, a on se, pak, želi nametnuti Zlatku Daliću kao izbor za EP. Zato bi naš branič i veznjak navodno volio pronaći novu sredinu već u ovom prijelaznom roku, a od zainteresiranih klubova spominjao se Stuttgart, svjestan da će njihov Serhou Guirassy kao napadač od 17 golova u 14 ligaških utakmica postati ‘top target’. Isti klub povezivao se i s Dionom Drenom Beljom, no njemački mediji dugo se nisu oglasili na tu temu, stoga prevladava dojam da Augsburg neće mijenjati centarfora.

Najviše na pet godina

Prvi je ovo zimski rok u kojem vrijede nova pravila UEFA-e - igrač može potpisati za novi klub na maksimalno pet godina. Ranije nije bilo ograničenja stoga je, primjerice, Chelsea dovodio brojne prinove po ugovoru na sedam ili osam godina i tako raspodijelio troškove na duže razdoblje, što im je omogućilo “čistu” financijsku sliku, odnosno poštivanje financijskog fair playa. Englezi su novu odluku UEFA-e proglasili “anti-chelseajevskim” pravilom, sada je znatno teže zadovoljiti financijske propise i trošiti “bez granica”. Ipak, očekuje se da će Liverpool snažno ući na tržište kako bi nadogradio obranu, oštećenu zbog težih ozljeda Robertsona, Matipa i Tsimikasa. Posebno će zanimljivo biti pratiti poteze Manchester Uniteda, čijim sportskim resorom vlada novi manjinski vlasnik Jim Ratcliffe. Pobornici Crvenih vragova žele da drugi najbogatiji Britanac odmah krene u akciju. A susjedni bogataši, oni iz Paris Saint-Germaina, zasad ne najavljuju velike poslove, što se ne može reći za aktualnog prvaka Italije...

- Potpisat ćemo najmanje tri igrača. Jedan stoper, jedan desni bek i jedan veznjak naši su prioriteti - otkrio je predsjednik Napolija Aurelio de Laurentiis vidjevši da je njegov klub nakon polusezone znatno bliže sredini (osmo mjesto) nego vrhu Serie A.
Upravo će borba za vrh mnogima biti glavni motiv šopinga, posebice u Premier ligi, kojoj nije strano u siječnju dovoditi klasne igrače. Nemanja Vidić (2006.), Luis Suarez (2011.), Virgil van Dijk (2018.) i Bruno Fernandes (2020.) samo su neki od zimskih potpisa koji će dolaskom preokrenuti sezonu. Budući da je situacija u engleskom vrhu poprilično “nagužvana”, možda će baš jedna udarna prinova sloviti za odlučujuću nijansu...

Privremeno suspendirana reforma propisa o agentima

FIFA je objavila privremenu suspenziju svoje reforme propisa o nogometnim agentima. Reforma je između ostalog trebala ograničiti provizije koje idu agentima i zabraniti dvostruka zastupanja kako bi se izbjegao sukob interesa. Odluka bi mogla utjecati na mnogobrojne transfere ove zime, jer klubovi pokušavaju dokučiti koja se pravila primjenjuju, a koja ne, te koju papirologiju treba ispuniti.

Do takvog razvoja događaja dolazi nakon što je njemački sud u Dortmundu blokirao reformu FIFA-e na području cijele Europske unije. Budući da bi to dovelo do velike neravnoteže na tržištu, jer ne bi vrijedila ista pravila za EU i ostatak svijeta, FIFA je privremeno suspendirala reformu do ishoda žalbe.

Glavni problem nastaje jer su nogometni savezi radili na novom sustavu licenciranja za koji se očekivalo da će se primijeniti za ovaj prijelazni rok. Tek prije nekoliko dana je FA, Engleski nogometni savez, izdao niz smjernica temeljenih na očekivanim promjenama, a brojni klubovi su strukturirali ugovore pretpostavljajući da neke od reformi dolaze na scenu. To posebno utječe na one koji su blizu kršenja financijskog fair playa.

Prijelazni rokovi u engleskoj, njemačkoj i francuskoj ligi otvoreni su 1. siječnja, dan kasnije otvaraju se u španjolskoj i talijanskoj ligi, te 7. siječnja u hrvatskoj ligi. (psn)

Najveći transferi u zimskom prijelaznom roku

1. Philippe Coutinho 135 milijuna eura

(Liverpool - Barcelona 2018.)

2. Enzo Fernandez 121 milijun eura

(Benfica - Chelsea 2023.)

3. Virgil van Dijk 84,65 milijuna eura

(Southampton - Liverpool 2018.)

4. Dušan Vlahović 83,5 milijuna eura

(Fiorentina - Juventus 2022.)

5. Mihaylo Mudryk 70 milijuna eura

(Šahtar - Chelsea 2023.)

6. Bruno Fernandes 65 milijuna eura

(Sporting L. - Man. United 2020.)

Aymeric Laporte 65 milijuna eura

(Athletic - Man. City 2018.)

8. Christian Pulisic 64 milijuna eura

(Borussia D. - Chelsea 2019.)

9. Pierre-Emerick Aubameyang 63,75 milijuna eura

(Borussia D. - Arsenal 2018.)

10. Diego Costa 60 milijuna eura

(Chelsea - Atletico M. 2018.)

Izvor: transfermarkt.

Linker
18. listopad 2024 04:52