Ivan Leko i Lukša Jakobušić

 ANTE CIZMIC Cropix
JAKOBUŠIĆEV ‘ALL-IN‘

Tajna velikog sastanka: Hoće li Hajduk uz ogroman novac dobiti i najveće moguće pojačanje?

Bijeli bi mogli biti u "win-win" situaciji, navijači s nestrpljenjem čekaju nove informacije
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 11. rujan 2023. 20:18

Najnovije informacije o tome da je sklopljen dogovor oko transfera 16-godišnjeg igrača Hajduka Luke Vuškovića u Tottenham (prve su tu vijest objavile Sportske novosti) razbuktavaju snove navijača Hajduka, u prvom redu, o mogućoj kombinaciji nekakve razmjene s Ivanom Perišićem u glavnoj ulozi. No, to su ipak nadanja puka, premda kada su u pitanju sposobnosti, pa i hazarderski maniri predsjednika Hajduka Lukše Jakobušića, može se vjerovati da je sve moguće. Onako kako je na Poljud priveo Marka Livaju, Lovru i Nikolu Kalinića, te trenera Ivana Leku.

Prvi postulat poslovanja Hajduka je priskrbiti novac, kako bi se moglo nesmetano financirati igrački pogon. Tek podredno se u te kombinacije uklopi željeni povratak Perišića, što umnogome ovisi o trenutačno najboljem hrvatskom reprezentativcu. Međutim, osnovna briga predsjednika Jakobušića svedena je na imperativ nastavka pobjedonosnog pohoda, naprasno prekinutog od autsajdera Istre 1961 u Splitu, prema naslovu prvaka. A to znači financijski izdržati još dva mjeseca bez potresa u igračkom pogonu.

Klasa i talent

Dogovor Hajduka s londonskim klubom sigurno je ostvaren preko Pinija Zahavija, jednog od četiri svjetska superagenta, koji se prihvatio patronatstva nad Lukom Vuškovićem. I prema svemu, taj deal, znači transfer Vuškovića u londonski klub, uopće nije na papiru vezan uz kombinacije s dolaskom Perišića u Hajduk. No s obzirom na to da su poznati dobri odnosi predsjednika Tottenhama Daniela Levyja, koji je na čelu "pijetlova" još od 2001. godine, s izraelskim menadžerom Zahavijem zbog ranijih poslovnih kontakata ima se pravo vjerovati da se prilikom pregovora oko Vuškovićevog transfera spominjala mogućnosti i ranijeg raskida Perišićevog ugovora kako bi od siječnja bio na raspolaganju Ivanu Leki za lov na naslov prvaka.

image

Luka Vušković

Foto: Cropix, Profimedia/Ilustracija: SN

Kad je riječ o Luki Vuškoviću, mnogi su u svojim prognozama jednodušni, a to je da će taj mladić napraviti veliku karijeru i izrasti u pravog velikana među obrambenim igračima. No, to je dug put, gazde Tottenhama su odlučile investirati u Vuškovića, kao i u neke druge mlađahne igrače, pa ako se i ne realiziraju prognoze, za takve bogatune rizik od desetak milijuna eura je prihvatljiv.

Na Poljudu su već duže vrijeme zaigrali na kartu prodaje "zlatnog dječaka", koji je u najranijim uzrastima demonstrirao iznimni talent, tehničku dotjeranost, izvrsne psihičke i fizičke komponente, tako da je postao najskuplji eksponat u izlogu akademije "Luka Kaliterna". Nekoliko značajnih europskih klubova upustilo se u utrku za pridobivanje Vuškovića, a on je svoju sudbinu predao u ruke židovskom superagentu, što su na Poljudu itekako poštivali. Prema nagađanjima, ali i razgovorima između dva predsjednika - Nassera Al Khelaifija (PSG) i Lukše Jakobušića, izgledalo je da će Vušković put Pariza. Dva predsjednika su se sretala u Parizu, Istanbulu uoči finala Lige prvaka, pa i u Splitu, u okviru završne svečanosti Sportskih igara mladih, njihovi su odnosi bili srdačni, pitanje je koliko su bili iskreni, jer na kraju se transfer u PSG nije dogodio… Također, sasvim je moguće da je Tottenham zbog toga bio u prednosti u odnosu na druge velikane koji su željeli privesti mladog igrača.

Primit će više od pola plaće

U početku su u Hajduku zamišljali da prodaju Vuškovića i onda ga zadrže po dogovoru na Poljudu, kako bi igrački sazrijevao u svojem pozitivnom ambijentu. Opametili su se, s obzirom na negativan učinak takvog dogovora kada je iz Hajduka prodan Ante Palaversa u Manchester City, pa je planiran njegov privremeni ostanak u taboru "bijelih". Ali dogodilo se da Palaversa nije bio dobrodošao u svlačionici Hajduka, posebno kod trenera Siniše Oreščanina, koji je imao druge planove, kao što je forsiranje Darka Nejašmića. Onda je krenula tura Palaverse od nemila do nedraga (Ostende, Getafe, Kortrijk, Troyes), tako da nije dosegao očekivanu razinu, premda igra za mladu reprezentaciju Hrvatske.

Vuškovića čeka ugodna budućnost, kad je u pitanju financijski aspekt, ali i težak put dokazivanja i, sasvim moguće, sazrijevanja kroz razne posudbe, što mnogi talentirani igrači nisu izdržali. Faktički je jedino tu svojevrsnu kalvariju selidbi iz kluba u klub prebrodio Mario Pašalić, koji se doslovno junački dokazivao, gotovo svake godine u novoj sredini (Elche, Monaco, Milan, Spartak Moskva), dok se nije skrasio u Atalanti i postao standardni reprezentativac Hrvatske.

image

Ivan Perišić

ANTE CIZMIC Cropix

I sad se tu ponovno javlja mogućnosti da se na transfer Vuškovića u londonski klub nakalemi budućnost Perišića. Naime, Perija ima ugovor vrijedan šest milijuna eura godišnje s Tottenhamom, koji mu istječe sljedećeg ljeta i dotad će primiti više od polovice svoje godišnje plaće, možda čak i dvije trećine. Tako on, prema nogometnim pravilima, ima pravo pregovaranja s budućim klubom već od Božića ove godine.

Ultimativni cilj

Možda će Perišić prelomiti u sebi odluku da se vrati u Hajduk u zimskom transfernom prozoru, uz dogovor o prekidu ugovora s gazdom Levyjem. I da se o toj kombinaciji razmišljalo kada se pregovaralo o Vuškovićevoj prodaji i kada se odabirao klub. ….

To bi za Hajduk bile idealna situacija, ono "win-win", jer bi prodali Vuškovića za velike pare i dobili najveće moguće pojačanje u ovom trenutku, Ivana Perišića. Jednostavno je, Hajduk ultimativno treba naslov prvaka, pa ne ostvari li te ambicije ove sezone, moglo bi doći do neugodnih situacija, čak fatalnog urušavanja kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 20:22