Dino Klapija

 NK KUSTOšIJA
DRUGI NAJSKUPLJI NA SVIJETU

Tko je wunderkind od 5 milijuna eura koji je odbio Dinamo i napravio senzacionalan transfer? ‘Ogroman potencijal‘

Na Maksimiru se zadržao svega nekoliko mjeseci prije nego što je karijeru nastavio u Kustošiji
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. siječanj 2024. 14:10

Kustošija je opet pomjerila granice. Hrvatski trećeligaš zaključio je novi milijunski transfer, iznosom još veći od ljetošnje senzacionalne prodaje Mikayila Fayea u Barcelonu.

Prema pisanju Fabrizija Romana, 17-godišnji Dino Klapija uskoro će preseliti u RB Leipzig u poslu "teškom" 5,2 milijuna eura. Pritom bi Kustošiji trebalo pripasti i deset posto od njegova idućeg transfera. Navodno je U17 reprezentativac Hrvatske već odradio liječničke preglede, a bundesligaš bi uskoro i službeno trebao potvrditi potpis. U njemačkim medijima transfer nije prošao nezamijećeno. Sky je potvrdio dogovor dva kluba, ali i naveo kako talentirani hrvatski nogometaš neće odmah preseliti u Leipzig nego će do kraja sezone ostati na posudbi u Kustošiji te kako će ga potom na ljeto RB Leipzig priključiti svojoj U19 momčadi.

"Klapiju će ga pažljivo graditi i pustiti ga da se u miru razvija. Potencijal koji RB vidi u mladom napadaču je ogroman. Jača mu je desna noga, okretan je i snažan u završnici", navodi se u tekstu.

image

Dino Klapija

NK KUSTOšIJA

Klapija je rođen je u North Hempsteadu u SAD-u, karijeru je započeo u akademiji New York Cityja, koji je inače u sustavu Manchester City Football Group, gdje je bio uvjerljivo najbolji igrač u svojoj kategorijii pa je i igrao za U16 reprezentaciju SAD-a. Već je bio i odradio pripreme sa seniorima, no s povratkom obitelji u Hrvatsku proljetos se unatoč velikom interesu drugih klubova priključio mlađim uzrastima Dinama. Na Maksimiru, navodno, nije htio potpisati ugovor, tamo se zadržao svega nekoliko mjeseci prije nego što je karijeru nastavio u Kustošiji.

Ljetos su engleski mediji pisali o interesu Manchester Uniteda i Chelseaja za hrvatskog "wunderkinda", govorilo se i o interesu Barcelone, Juventusa, Milana te RB Leipziga koji je i slovio za favorita u utrci za njegov potpis, a na koncu u njoj i pobijedio.

Još ljetos je igračev agent Andy Bara nagovijestio Klapijin skori transfer...

- Volio bi da ostane u Kustošiji do zime, ali pravo će čudo biti i ako do kraja ljeta ne dobije novu adresu. Mobitel neprestano zvoni, a reći tko je u pole-positionu za njegov potpis za sada bi bilo neozbiljno. Što se pak iznosa tiče, nakon transfera Fayea u Barcelonu za Klapiju bismo očekivali jednaku cifru, ne bi se spuštali ispod toga - poručio je Bara.

Na koncu je Kustošija za Klapiju i dobila nešto veću cifru nego što je svojedobno zaradila za Fayea. A tada se govorilo o cifri od 4,4 milijuna eura.

- U ovim godinama najviše me podsjeća na Danija Olma. Po karakteristikama na terenu, pristojnosti kojom zrači i jednostavnošću roditelja... - kazao je ljetos Bara.

Inače, Klapijin transfer u RB Leipzig iznosom je drugi najveći ove sezone za nekog U17 nogometaša. Rekordan je onaj nigerijskog tinejdžera Georga Ilenikhena kojeg je Royal Antwerp otkupio od Amiensa za šest milijuna eura.

Linker
05. ožujak 2024 12:23