Gabri Veiga

 JOAQUIN CORCHERO Dppi Via Afp
PLES MILIJARDI

Transfer za koji je veliki Toni Kroos rekao da je sramota danas je iznimka, a uskoro će biti - pravilo

Osamnaest saudijskih prvoligaša u svom kadru ima igrače koji vrijede 1,02 milijarde eura
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. kolovoz 2023. 10:56

Grdno su se prevarili svi oni koji su mislili da Saudijci ne misle ozbiljno, da im je ovog ljeta jedini cilj dovesti što više spektakularnih imena koja su u posljednjim godinama karijere kako bi na taj način privukli svjetla reflektora na svoju Pro League. Ne, nije samo šou bitan milijarderima s Bliskog istoka, oni svoj elitni nogometni razred žele učiniti što kvalitetnijim pa su nakon serije sjajnih igrača iz kategorije 30+ krenuli u akciju dovođenja mladih, nadolazećih zvijezdi.

Posljednjih dana mecene iz Saudijske Arabije uspjele su šokirati Pirenejski poluotok. Ovog ljeta iz španjolske La Lige već su u Aziju preselili Karim Benzema (Real Madrid - Ittihad, 35 godina), Yassine Bounou (Sevilla - Al Hilal, 32), Jawad El Yamiq (Valladolid - Al Wehda, 31), Juanmi (Betis - Al Riyadh, 30), Enzo Roco (Elche - Al Tai, 30), Franck Kessie (Barcelona - Al Ahli, 26) i Alex Collado (Betis - Al Okhdood, 24), ali ništa od toga nije ih pogodilo kao transfer koji je pred realizacijom. Gabri Veiga, 21-godišnji mladi reprezentativac Španjolske, pred vratima je Al Ahlija. Klub koji je ovog ljeta za trenera postavio Matthiasa Jaisslea, bivšeg kormilara RB Salzburga, te iz Europe doveo Riyada Mahreza, Rogera Ibaneza, Allana Saint-Maximina, Meriha Demirala, Edouarda Mendyja, Roberta Firmina i već spomenutog Kessieja, po svemu sudeći dovest će i mladu nadu španjolskog nogometa.

image

Gabri Veiga

JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Celta se već pomirila s time da će ostati bez Veige, veznjaka koji je izrasao u njenoj nogometnoj školi i u srpnju ove godine sudjelovao (u svim utakmicama ušao je s klupe) u osvajanju srebra Španjolske na Euru U-21. Pritisak sa svih strana Europe bio je snažan, pričalo se da ga žele Real Madrid, Manchester City, Paris Saint-Germain, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Newcastle, a potom je prošlog tjedna Celta sve dogovorila s Napolijem. Fiksnih 30 milijuna eura plus dodatnih šest na ime bonusa, sasvim dovoljno da zadovolji apetite kluba iz Galicije, iako Veiga u svom ugovoru ima otkupnu klauzulu od okruglih 40 milijuna eura.

Klubovi su sve dogovorili, no igrač očito nije bio sasvim zadovoljan, odnosno njegov mu je agent Pini Zahavi objasnio da nije zadovoljan.

Imao je on boljeg kupca, a ni Celta nije imala ništa protiv. Al Ahli će dati tih 40 i mladić ide u Saudijsku Arabiju.

- Embarrasing.

Tako je, jednom rječju, veznjak Real Madrida Toni Kroos reagirao na objavu transfernog gurua Fabrizija Romana da je Veiga ipak skrenuo prema najvećoj državi svijeta koja nema nijednu rijeku. Sramotno.

- On je igrač koji je eksplodirao i postao jako interesantan na tržištu. Klub ga nije želio prodati, no takva je situacija. Igraču i njegovoj obitelji transfer će život učiniti boljim. S obzirom na godine, bit će vremena da se vrati i zaigra u kompetitivnijim ligama - objasnio je trener Celte Rafael Benitez i dodao:

- Arapsko tržište odlučilo je dati velik novac za igrače koji su bili nedodirljivi u velikim klubovima i tada svi postaju nervozni. Mi želimo da španjolska liga bude najveća, ali činjenica je da smo jako daleko iza engleske Premier lige i to boli. Umjesto da stavljamo kamere u svlačionice i mikrofone na terenu, trebali bismo poboljšati razinu igre klasnim igračima, ali ne samo u dvije momčadi. Dovodimo igrače koje Premier liga ne želi i godinu iz godine prodajemo naše najbolje igrače. Prvi ću braniti financijsku kontrolu u Španjolskoj, jer je ona i spasila klubove, ali moramo naći pravi balans.

Svi su dolje, pa kaže Gabri Veiga, zašto ne bih i ja. Uzet će ogroman novac kakav ne bi mogao ni približno uzeti nigdje, a ima 21 godinu, dakle još barem desetljeće nogometa pred sobom. Sviđalo se to kome ili ne, to su današnja pravila igre koja je uspostavio Javni investicijski fond Saudijske Arabije. Klubovima su ubrizgane milijarde i igračima stižu nemoralne ponude koje nije lako odbiti. Gabri Veiga je danas iznimka, ali već sutra će postati pravilo. Sve dok FIFA ne reagira i regulira tu nevjerojatnu saudijsku transfernu priču. Bude li mogla i bude li htjela...



Probili granicu od milijardu eura

I prije dolaska Gabrija Veige, kojeg Transfermarkt procjenjuje na 30 milijuna eura, Saudijska Pro League uspjela je probiti brojku od milijarde eura vrijednosti svih igrača prema tom specijaliziranom portalu. Osamnaest saudijskih prvoligaša u svom kadru ima igrače koji vrijede 1,02 milijarde eura i s tim iznosom drže deseto mjesto na svjetskoj ljestvici. Daleko je prva engleska Premier liga (10,48 milijardi), a slijede Španjolska (4,66), Italija (4,53), Njemačka (4,14), Francuska (3,49), Brazil (1,46), Portugal (1,24), SAD (1,29) i Turska (1,07).

Linker
03. svibanj 2024 12:33