Jorge Obregon u akciji protiv Istre 1961

 DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix
KAO DA SE PREDAO

Trebao je biti udarni igrač Rijeke, a izludio je navijače. Samo ga čudo može spasiti od otkaza

U minutama koje je proveo na terenu, ničime nije pokazao da zaslužuje biti prvi napadač Rijeke
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 27. prosinac 2023. 23:20

Mladi “gastarbajter” Franjo Ivanović po svom je dolasku u Rijeku trebao biti perspektiva za skoru budućnost kluba. Mladi hrvatski reprezentativac, koji je nedavno napunio 20 godina, u trećoj je njemačkoj ligi, igrajući za drugu momčad bundesligaša Augsburga, bio jedan od najboljih igrača prošle sezone (36 utakmica, 18 pogodaka i 4 asistencije), no smiono je bilo očekivati da će jednakim ritmom nastaviti u SuperSport HNL-u.

Početkom sezone trener Sergej Jakirović dozirao je njegove minute, nije ga “gurnuo” u vatru računajući da bi ovo konačno mogla biti sezona Jorgea Obregona, koji je, za hrvatske pojmove, skupo plaćen po svom dolasku iz Varaždina u Rijeku prije dvije i pol godine.

Snažni, stasiti i znatno iskusniji, danas 26-godišnji Kolumbijac, u prvoj je sezoni konkurenciju u napadu imao u liku i djelu Josipa Drmića. Iskusni švicarski internacionalac relativno brzo je pokazao, posebice nakon što je prošao kompletne pripreme s Rijekom, da je izvanserijski igrač kojem Obregon po većini nogometnih parametara jednostavno ne može parirati. Odlaskom Drmića u Zagreb, početkom prošle sezone, Obregon je, uz Harisa Vučkića, označen udarnom iglom i čovjekom od povjerenja za najveće stvari, no onda se ukazao - Matija Frigan.

Preskromne brojke

Dijete Rijeke i njezine omladinske škole vrlo brzo posjelo je Obregona na klupu za pričuve, kako u turobnoj polusezoni, tako i u proljetnom nastavku, kad je Frigan dodatno “eksplodirao” i postao jedan od najboljih napadača lige pod vodstvom aktualnog trenera Dinama. I u onim minutama koje je proveo na terenu, Obregon gotovo ničime nije pokazao da zaista zaslužuje biti prvi napadač momčadi, koja redovito u ligi ima visoke, najviše ambicije. Nije da nije pokazao apsolutno ništa, nerijetko ga se u igru ubacivalo onda kada bi trebalo preskakati igru, njegovo građenje i borba za visoke lopte spadaju u sam vrh lige, no to je jednostavno premalo da bi mu garantiralo više minuta u igri.

image
DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Uostalom, brojke govore same za sebe - u dvije i pol sezone Obregon je skupio 84 nastupa za Rijeku u svim natjecanjima postigavši ukupno 12 pogodaka uz 9 asistencija. Definitivno premalo za ambicije Rijeke, a niti u svojoj trećoj sezoni, gdje je postigao svega dva pogotka u 15 utakmica, nije se uspio izboriti za nešto više osim igrača koji ulazi jer alternative Franji Ivanoviću - nema.

S druge strane Ivanović, unatoč nešto skromnijim statističkim brojkama (12 pogodaka i 2 asistencije u 25 odigranih utakmica u svim natjecanjima ove sezone) sa svega pet ligaških pogodaka, od kojih je tri postigao u posljednje dvije utakmice, ima osjetnu prednost pred Obregonom jer se vidi da - može. Biti još bolji, još ubojitiji, uostalom, tek mu je 20 godina...

Ugovor ide kraju

Druga velika prednost Ivanovića nad nešto “teretnijim” Obregonom jest i njegova brzina, ali i volja, želja za dokazivanjem i neupitna energija, odnosno, trka koju donosi ne samo u fazi napada, već i onda kada se Rijeka brani. Sve navedeno kod Obregona se nije vidjelo niti u jednom susretu, nerijetko bi svojim ulaskom znao riječku publiku dovesti do “ludila” svojom inertnošću na terenu, “govor” tijela nerijetko mu je takav kao da se već - predao.

Ako se ne dogodi neko božićno čudo i Obregon u novu godinu ne krene s potpuno drugačijim stavom, ali i zalaganjem koje je svojevremeno znao komentirati i bivši trener Rijeke, gotovo je sigurno da je Jorge Obregon bivši igrač Rijeke. Samo je pitanje vremena hoće li ga riječka struka pokušati nekome “utopiti” za određeni, skromniji novčani iznos već ove zime ili će jednostavno sačekati do ljeta, kada mu ističe važeći trogodišnji ugovor...

Linker
29. travanj 2024 20:32