Igor Tudor

 PROFIMEDIA, SN ILUSTRACIJA
PRIČA JE SVE GLASNIJA

Tudor favorit za klupu jednog od najvećih klubova svijeta: Žele ga, ali zbog tog posla mogli bi izgubiti milijune

Nema sumnje da prema ovom klubu 45-godišnji Splićanin ima posebnu emociju
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. lipanj 2023. 14:06

Au revoir! Posljednja konverzacija Igora Tudora s nogometašima Olympiquea mogla bi se sažeti u spomenuti pozdrav. U četvrtak uoči treninga trener Olympiquea igračima je, prema pisanju francuskih medija, najavio svoj odlazak. Dakle, poslije samo jedne sezone i osvojenog trećeg mjesta u Ligue 1, Tudor napušta Marseille...

Nekadašnji stoper Hajduka i hrvatski reprezentativac trenerskim se poslom bavi već 11 godina. Međutim, od 2015. do danas Igor Tudor je promijenio osam klubova! PAOK, Karabükspor, Galatasaray, Udinese, Hajduk, Juventus (pomoćnik Andrei Pirlu), Hellas Verona i Olympique Marseille. Dakle, Tudor se prosječno u svakom klubu zadrži – jednu sezonu!?

Nakon današnje epizode iz Olympiqueove svlačionice nameće se pitanje: gdje će hrvatski trener provesti iduću sezonu? Kao najizglednija opcija već se duže vrijeme spominje torinski Juventus, klub u kojemu je Tudor proveo osam godina igračke karijere. Nema sumnje da prema "staroj dami" 45-godišnji Splićanin ima posebnu emociju.

image
JONATHAN MOSCROP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Kroničari talijanskog nogometa za trenutačno stanje u Juventusu najčešće rabe jednu riječ: kaos! No, da je situacija drugačija Tudor vjerojatno ne bi bio u fokusu torinskog kluba. Zbog optužbi za nezakonito stjecanje kapitalne dobiti kroz "bildanje" iznosa transfera kako bi se uskladile poslovne knjige i izbjegle sankcije za kršenje financijskog fair-playa, Juventus je u završnici prvenstva Serie A kažnjen oduzimanjem deset bodova. Posljedično, "juventini" su izgubili sve izglede plasirati se u Ligu prvaka. Uoči posljednjeg kola talijanskog prvenstva i gostovanja kod Udinesea, Juventus je s 59 bodova sedmi (ta pozicija mu jamči plasman u Konferencijsku ligu), no teoretski još se može probiti i do petog (Atalanta sa 61 bodom) ili šestog mjesta (Roma, 60), koja jamče sudjelovanje u Europskoj ligi.

Međutim, nakon uvedenih sankcija momčad je u svojevrsnom mentalnom rastrojstvu. Juventus je doživio dva uzastopna poraza (Empoli, Milan), a insajderske informacije iz svlačionice govore o sve većem nezadovoljstvu igrača spram trenera Massimiliana Allegrija. Konačno, neki od njih (Angel Di Maria, Federico Chiesa, Juan Cuadrado) i u medijima su kritizirali (defenzivni) način igre svoje momčadi.

Također, nekolicini igrača na kraju sezone završavaju ugovori. Pregovori o produljenju (za sada) nisu dali rezultata. Dakle, pred izlaznim su vratima Angel Di Maria, Adrien Rabiot, Juan Cuadrado, Manuel Locatelli, te Moise Kean. Poprilično je izvjesno da se i dvojica igrača na posudbi vraćaju u matične klubove: Leandro Peredes (PSG) i Arkadiusz Milik (Olympique Marseille).

Iako ga mediji "tjeraju" iz kluba, Max Allegri nema namjeru povući se. Na novinarski upit o mogućoj smjeni trener Juventusa je odgovorio:

- To nije pitanje za mene. Osobno, ne mislim napustiti klub u ovom delikatnom trenutku. Bio bi to kukavički potez.

A "kukavički potez" ima i svoj financijski ekvivalent. Naime, ugovorna obveza Maxa Allegrija i Juventusa traje do 30. lipnja 2025. Prema slovu iz ugovora klub treneru mora, na ime godišnje plaće, "isporučiti" sedam milijuna eura!

Linker
04. svibanj 2024 14:34