Jose Boto

 VLADO KOS Cropix
OTVORIO DUŠU

Turbulentno stanje na Opus Areni, sportski direktor Osijeka poručio: ‘Mi smo 5. kolovoza počinili samoubojstvo‘

Osijek planira dovesti još tri pojačanja i to na pozicijama napadača, krila i beka
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 16:46

Sportski direktor Bijelo-plavih Jose Boto izašao je pred medije nakon turbulentnog perioda u Opus Areni, ali i uoči finiša prijelaznog roka u kojem se očekuje veliki promet. I to u jednom smjeru - prema Osijeku.

- Nitko nije sretan sa situacijom u kojoj se trenutno nalazimo jer zaslužili smo više od onoga što smo dobili. Da smo zabili jedan penal, sada bismo bili sretni i sve bi imalo drugačiju perspektivu, ali mi iz naše pozicije ne možemo reagirati na način kao navijači - počeo je u uvodu Boto.

Za početak, prenijet ćemo ono što slijedi, a to je potraga za pojačanjima.

- Znamo što nam treba, dogovorili smo s igračima i sada je na klubovima da nađu dogovor - rekao je te otkrio na kojim će se pozicijama tražiti pojačanja.

- Svjesni smo da Ademi nema završnicu poput Mierezove, ali želimo iskoristiti njegove kvalitete u smislu otvaranja prostora i mogućnosti za druge igrače. Igrač kakvog mi tražimo može se okarakterizirati kao devet i pol, dakle nije ni devetka ni desetka nego nešto između. Uz napadača, treba nam još jedno krilo, a moramo pronaći desnog beka da nadomjesti period u kojem smo bez Guedesa. Moramo biti pametni što napraviti, zadovoljni smo s Omerovićem, ali u iduća dva mjeseca ne može biti sam. U isto vrijeme, to rješenje za dva mjeseca može postati problem jer umjesto dva desna beka imat ćemo tri.

image

Jose Boto

VLADO KOS Cropix

Također u slučaju da se na tržištu pojavi igrač koji bi mogao donijeti kvalitetu više, tada će se reagirati.

- Pratimo tržište, u finišu prijelaznog roka uvijek možete računati na to da će u velikim klubovima biti jedan ili dvojica igrača koji neće imati mjesto, a nama mogu donijeti ekstra kvalitetu. Također, nadamo se da će i jedan igrač za kojeg smo uvjereni da nam može nešto donijeti i koji je čitavo vrijeme otkako je došao imao probleme s ozljedama, a govorim o Kewalu, napokon i pomoći jer su svi ti problemi iza njega

Velike Osijekove ambicije s početka sezone preko noći su doživjele grubo prizemljenje odlaskom Ramona Miereza, oko kojeg se temeljila igra Bijelo-plavih, potom je otišao i Duarte, a Boto je u poduljem monologu otvorio dušu i osvrnuo na sve što se događalo prethodna dva tjedna.

- Mi smo 5. kolovoza počinili samoubojstvo. Zašto to kažem? Jer prodali smo najboljeg igrača koji je prošle sezone zabio polovicu naših golova, koji nam je omogućavao da se branimo i napadamo na drugačiji način, a uz to je bio i lider svlačionice. Momčad je građena pod pretpostavkom da Ramon ostaje i tako je bilo još 4. kolovoza kada mi je došao i rekao da ne ide nigdje. Prije ponude koju je prihvatio odbio je ponude klubova koji su po mom mišljenju bili bolji. Na putu do Tallinna tražio je razgovor sa mnom i kazao mi kako će ostati do kraja ugovora. Održao je i govor u svlačionici, plakao je i rekao suigračima: "Ovo je moja zadnja godina u Osijeku i želim osvojiti nešto. I zato dečki dajte 100 posto od sebe." Moja velika greška je bila što sam povjerovao u to. Čitava momčad je građena oko njega i u tjednu u kojem smo imali tri važne utakmice nakon njegovog odlaska bilo je nemoguće tu koncepciju posve promijeniti u tako kratkom vremenu. Ramonova plaća je bila prevelika i za najveće hrvatske klubove, ni oni mu ne bi mogli priuštiti plaću koju je imao ovdje, a plaći koju je dobio u Al Jaziri ne bi mogli doći ni blizu, ni pola toga mu ne bi mogli dati.

Duarte je posebna priča.

- On je želio imati status za koji je trener smatrao kako ga ne zaslužuje i ja se u potpunosti slažem s trenerom. Da budem jasan - želio je stalno igrati! Kad nije igrao, bio je ljut, nije se čak ni zagrijavao, a kada bi i ušao u igru, radio je gluposti. Trener nije bio sretan zbog toga i odlučio ga je udaljiti od momčadi, a ja sam tu odluku posve podržao. Doveli smo drugog braniča za kojeg mislimo da je bolji i baš u tom trenutku je stigla ponuda za Duartea tako da se ta situacija sama razriješila.

Sporazumni raskid ugovora s Prekodravcem i njegov odlazak u Šibenik također mnogima nije bio najjasniji.

- Bio je sedmi veznjak u hijerarhiji i treći desni bek. Imao je odličan stav, ali nije bio sretan jer je mislio kako neće igrati. Tražio je da ode i našli smo rješenje za njega.

Posljednjih dana puno se špekuliralo oko transfera Nejašmića u Poljsku, no činjenica je kako niti jedna ponuda nije zaprimljena. Nejašmić će među Bijelo-plavima ostati najmanje do kraja sezone.

- U zadnjoj je godini ugovora i ponudit ćemo mu novi. Razumijem da mu je 26 godina i da možda želi pokušati nešto novo. Mi nismo primili nikakvu ponudu za njega i to za mene nije tema. Za nas je on važan igrač, ostat će do kraja sezone. Ako produžimo ugovor, bilo bi savršeno, a ako ne otići će idućeg ljeta.

image

Jose Boto

VLADO KOS Cropix

Ali zato je za dvojicu igrača klub dobio konkretne ponude ovoga ljeta. Jedan je, naravno, Matković, a drugi je Jurišić.

- Jedan od igrača za kojeg smo dobili puno ponuda je Roko, ali odlučili smo da nema prodaje barem do kraja sezone. Ponude su poslali ozbiljni klubovi - rekao je Boto prije nego što se osvrnuo na komentare o Matkoviću.

- Slušam podcaste, bilo je nekih komentara koji bi mogli biti označeni kao rasistički. U stilu "jadno dijete, biser hrvatskog nogometa u rukama je stranaca". To bismo trebali biti ja i trener. Kada sam došao u klub prije osam mjeseci, taj dragulj na kruni trebao je ići na posudbu u Zrinski u drugu ligu. I igrati braniča! Jer eksperti su govorili kako nema kvalitetu za napadača. I onda je ovaj stranac rekao: "Ne, ostat će". Danas ga pola Europe želi kupiti. S druge strane, pogledajte činjenice. Matković je u U19 reprezentaciji bio na klupi, u tri utakmice dobio je 20 minuta, a u dvije utakmice U21 reprezentacije nula minuta. A na klupi reprezentacija su, koliko znam, hrvatski treneri. I, da zaključim, on ostaje u Osijeku - poručio je Boto.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:08