Sergej Jakirović i Moreno Živković

 Cropix
SIZIF U HNL-U

U godinu dana ostali bez cijele momčadi, a ovo je vrh: U utorak na prozivci na Kajzerici, u srijedu na Maksimiru?

Trener Silvijo Čabraja u utorak je počeo zimske pripreme, ali vjerojatno ostaje bez još jednog igrača
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. siječanj 2024. 13:20

Imaju poveznica Sizif i Silvijo Čabraja, ali samo što se tiče tehnike rada. Obojica uspješno obave posao prepun muka i onda sve iz početka. Sizif nekako izgura kamen na vrh brda i onda mu se taj kamen ipak otkotrlja natrag u podnožje. Slično je s Čabrajom, taman posloži momčad da bude konkurentna i spremna za iskorak, pa potom ostane bez nekoliko ključnih igrača i kreće s novom izgradnjom.

Ključna je razlika između njih dvojice što je Sizifov posao uzaludan, dok je Čabrajin itekako važan dio uspješnog funkcioniranja kluba u kojem je trener prve momčadi od lipnja 2021. godine.

Ponavljanje iste priče

Čabraja je ju utorak na Kajzerici krenuo s pripremama za novu sezonu i među igračima s kojima je završio jesen više nema Indrita Tucija. Prodala ga je Lokomotiva za milijun eura (plus postotak od sljedeće prodaje) Sparti iz Praga. Nije ogroman novac, ali Lokosima je dovoljan za funkcioniranje, a HNL u Europi kotira tako kako kotira. Za Tucija, koji se nada da će biti među izabranim albanskim reprezentativcima za Euro 2024., bio je prošlog ljeta jako zainteresiran Hajduk, priča se o ponudi od 700.000 eura, no Tuci nije završio u splitskom klubu već u gradu u kojem je osnovan.

image

Moreno Živković

RONALD GORSIC Cropix

Odlazi i Živković?

Još je jedan važan prvotimac na izlaznim vratima Kajzerice. Trener Dinama Sergej Jakirović odlučan je u zamisli da s posudbe vrati 19-godišnjeg stopera Morena Živkovića. S Lokomotivom je ugovorena posudba do kraja ove sezone, no nakon samo 11 nastupa u dresu Lokosa (10 u prvenstvu i jedna u Kupu), maksimirska je želja ekspresni povratak. Na Kajzerici nisu oduševljeni, ali za očekivati je da će ipak popustiti. U utorak su se vodili razgovori na vrhu na relaciji Maksimir - Kajzerica i nakon što je u utorak bio na prvom okupljanju Lokomotive u 2024., Živković bi trening u srijedu mogao odraditi u dresu Dinama.

Za Čabraju ponavljanje iste priče, uzet će kamen i krenuti na vrh brda. Ništa novoga, naviknuo je. Otkako je najdugovječniji trener na klupama prvoligaša preuzeo Lokomotivu od Samira Toplaka nakon završetka sezone 2020./21., promijenio mu se gotovo kompletan kadar. Čabraja je na klupi debitirao 17. srpnja 2021. godine i od 15 igrača koji su zaigrali u tom dvoboju u dresu Lokomotive, samo su dvojica još uvijek njeni članovi - Ivan Milićević i Mateo Marić.

U godinu dana 11 igrača

Odljev kvalitetnih kadrova s Kajzerice bio je posebno pojačan u posljednjih godinu dana. Od početka 2023. godine Lokomotivu su napustili Ivan Tomečak i Ibrahim Aliyu, obojica prošle sezone, potom su karijeru završili Josip Pivarić i Krševan Santini, a prije Tucija ove sezone otišli su Branimir Cipetić, Lukas Kačavenda, Luka Stojković, Justin de Haas i Sandro Kulenović.

Ode li i Živković, dolazimo do brojke od ukupno 11 igrača i pritom govorimo samo o važnijim članovima momčadi.

11 igrača bez kojih su Lokosi ostali u zadnjih godinu dana

Santini - Cipetić, Živković, De Haas, Pivarić - Kačavenda - Tomečak, Stojković, Aliyu - Kulenović, Tuci

Lokosi na Čabrajinoj premijeri 17. srpnja 2024. protiv Hajduka

Santini - Cipetić, Soldo, De Haas, Milićević - Marić, Đira - Aliyu, Cokaj, Kačavenda - Dabro

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 08:57