Rokas Pukštas s djevojkom Kennedy

 SCREENSHOT/INSTAGRAM Screenshot/instagram
SVE JE POČELO PORUKOM

U Hajduk je stigao gotovo slučajno, danas je nositelj igre s cijenom koja je narasla pet puta i još raste!

- Imate ovdi jedno dobro dite, tribalo bi ga pogledati - glasila je poruka Hajdukovog skauta u ljeto 2020.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. studeni 2023. 22:29

Rokas Pukštas ne prestaje oduševljavati, 19-godišnji Amerikanac premetnuo se u nositelja igre Hajduka. Prošli vikend bilo je godinu dana otkad je u Koprivnici zabio prvi pogodak za Bijele, a danas je jedan od najvažnijih igrača udarne jedanaestorice. Još jedan izdanak omladinske škole Hajduka postaje veliki adut Bijelih na tržištu. Igrač koji prije godinu dana na Transfermarktu vrijedio 600.000 eura, u samo osam mjeseci je upeterostručio cijenu. Početkom lipnja je vrijedio 3 milijuna eura po TM-u, a sve se to događalo prije negoli je krenula golgeterska i igračka eksplozija radišnog Amerikanca.

Došao kod - Karoglana

Hajduk definitivno u Pukštasu ima pravog igrača za izlazak na mercato, ali za sada na Poljudu ne pomišljaju o prodaji Pukštasa. Ugovor s Hajdukom ima do ljeta 2025. godine i jasno je da nije ni blizu vrhunca svojih izdanja u bijelom dresu. Priča ne bi bila tako silno zanimljiva da Pukštas nije u Hajduk stigao preko probe. Gotovo pa slučajno! Legendarnom je ostala rečenica skauta Hajduka iz SAD-a.

- Imate ovdi jedno dobro dite, tribalo bi ga pogledati - glasila je poruka Hajdukovog skauta, vanjskog suradnika iz SAD-a, u ljeto 2020. godine.

image
VOJKO BASIC Cropix

Koliko se takvih poruka na Poljudu dobije, ali Pukštas se uspio probiti, uspio je dobiti priliku. U ljeto 2020. godine, u doba najjače ekspanzije koronavirusa, tri tjedna je Pukštas proveo na provjeri u Hajduku. Nakon tri tjedna vratio se u SAD, u svoju Oklahomu, da bi se u rujnu 2020. ponovno našao u Splitu gdje je obavio registraciju za Hajduk. Mjesec dana ranije, navršio je 16 godina i priključio se kadetima Bijelih. Trener tih kadeta Hajduka prethodno je obavio i test sposobnosti Pukštasa. Pogađate, filmska priča ima i svog drugog junaka, jer trener kadeta Hajduka u to doba bio je Mislav Karoglan.

Selekcija u Man. Unitedu

Zadatak praćenja dobili su čelni ljudi omladinske škole, Andro Fistonić i Mate Radić. Pred sobom su imali papir s referencama, pisalo je “igrač litavskih korijena, prošao širu selekciju Manchester Uniteda, kamp Barcelone u Arizoni”. Dobio je priliku za probu uz privolu tadašnjeg sportskog direktora Ivana Kepčije. Dalje je sve priča za legendu.

Za Bijele je debitirao u travnju 2022. sa 17 godina i 247 dana. Ali, kako tog ljeta nije imao zajamčenu minutažu, otišao je na dvojnu registraciju u redove drugoligaša Solina. Zabijao je te jeseni za Modre s Jadra, za prvu momčad Hajduka i juniore. Igrao je u pet različitih natjecanja i ništa mu nije bilo teško. Uz to je letio u SAD gdje je igrao za reprezentaciju U-20. Pukštas je od starta pokazivao silnu energiju. Zato ne čudi da Karoglan uvijek za njega kaže “Pukštas je poseban igrač”.

Hajduk je proigrao s Pukštasom koji s Bijelima ima upisanu i Ligu prvaka mladih, odnosno ženevsko finale. Stoga je realno očekivati eksploziju cijene na TM-u, ali i stvarnom životu. Kakve posljedice napredak u karijeri može imati na Pukštasa? Male i skromne. S pravom se to može kazati, jer igrač koji je odrastao uz oca Mindaugasa, olimpijskog maratonca iz Atene 2004. i majku troskokašicu, ima posebnu radnu etiku.

- Jako sam sretan, ovo je samo početak putovanja, potpis na papiru, ništa se kod mene neće promijeniti. Nastavit ću raditi i trenirati s istim entuzijazmom - kazao je Pukštas prilikom produljenja ugovora.

Zasjenio Brazilce

Pukštasa je Hajduk pronašao 2020. godine kada mu je Karoglan dao pečat, a sedam godina ranije Bijeli su na probu dobili tada anonimnog Jeana Evrarda Kouassija. Na probu je stigao 18-godišnji hitri napadač i Mišo Krstičević ga je poveo na utakmicu u Čitluk. Po pljusku je protiv Brotnja briljirao mladi Bjelokošćanin, toliko je bio uvjerljiv da su mu navijači klicali “Drogba, Drogba”.

Dvije godine kasnije Hajduk je zaradio dva milijuna eura na prodaji Kouassija u kineski Shanghai Port. Novac kojem se ni najveći optimisti nisu nadali, jer dobro se sjećamo kako je Kouassi došao u velikoj sjeni brazilskog dvojca Patinha i Cassija. Dva igrača Fluminensea dočekani su kao zvijezde, a da pritom nisu ni zaigrali za Bijele u prvenstvenim dvobojima. Kouassi se pak pokazao kao pravi bingo za Hajduk. Igrač koji je imao sve karakteristike pravog, modernog napadača.

Kako pronaći nove Pukštase i Kouassije, pitanje je na koje nema preciznog odgovora. Rijetko se takve šanse pružaju, ali bitno je u pravom trenutku prepoznati u koga se isplati ulagati. Pred tri godine na Poljudu su prepoznali plavokosog dječaka koji je po svim karakteristika plijenio pažnju. Karoglan je imao “oko”, uzeo je u kadete igrača koji mu na povjerenje danas vraća s kamatama. Ne samo Karoglanu, nego kompletnom Hajduku i navijačima također. Puki je “hot”, jako “vruća roba” na tržištu.

Pukštas za Hajduk

2021./22.

1 nastup, 82 minute,

0 golova, 0 asistencija

2022./23.

26 nastupa, 1832 minute,

4 gola, 4 asistencije

2023./24.

9 nastupa, 720 minuta,

3 gola, 1 asistencija

Linker
17. studeni 2023 22:44