TOM DUBRAVEC Cropix
DOMAĆE TRŽIŠTE

U HNL-u postoji samo šest pravih pojačanja za Dinamo, ali bilo bi iznenađenje da ti igrači završe na Maksimiru

Maksimirskom klubu pametno bi bilo da fokus ove zime stavi na inozemstvo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. prosinac 2023. 10:07

Dinamo je aktivan na domaćem i inozemnom tržištu, traži rješenja kako bi osnažio momčad za lov na Hajduk i još jednu titulu. S posudbe u Lokomotivi vraća Morena Živkovića te povlači iz Varaždina Frana Brodića. To su prva nova imena u rosteru za nastavak sezone, ali radi se o dvojcu koji je već bio pod ugovorom s Modrima.

Pritom je Živković vrlo talentiran stoper pred kojima bi mogla biti izvrsna budućnost reprezentativne razine, a Brodić iskusan napadač s vrlinama i očitim manama pa je pitanje koliko će točno pridonijeti. Ili će se upisati u plejadu igrača poput Kulenovića, Marina, Tibora Halilovića, Denija Jurića, Menala i drugih koji su bili istaknuti na manjim HNL adresama, a u Maksimiru su na marginama s tek povremenom šansom za igru.

Sergej Jakirović sklon je igračima koji znaju hrvatski jezik radi bržeg i jednostavnijeg uklapanja u momčad pa je logično pitanje ima li u HNL-u pojačanja za Dinamo? Malo. Kad bi Modri mogli dovesti koga god požele i ako bismo gledali isključivo igračku kvalitetu koju nude na terenu, radi se o šestorici - Nediljko Labrović, Marco Pašalić i Marko Pjaca iz Rijeke te Marko Livaja, Niko Sigur i Rokas Pukštas iz Hajduka. Međutim, Modri nikoga od njih neće dovesti jer Riječani su preskupi, a hajdukovci nedostupni.

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

Nediljko Labrović najbolji je golman naše lige i izabranik Zlatka Dalića, iako ima još dobrih čuvara mreže poput Banića, Lučića, Čavline.... no nismo sigurni da je itko od njih, osim Labrovića, bolji od Danijela Zagorca. Kako je Labrović čuvar mreže koji bi mogao braniti u svakoj ligi Petice, njegova je cijena visoka i teško je očekivati da će se Dinamo upustiti u posao da ga plati 4,5 milijuna eura ili slično tome. Zato ne čudi što gleda druge opcije.

Nedostaje lijeva strana

Rijeka ima zanimljivu momčad, a Modrima nedostaje cijela lijeva strana pa bi osim Marka Pjace i Bruno Goda mogao biti kandidat, ali Goda je igrao izvrsno u prvom dijelu sezone, potom nešto lošije te nema jasne informacije kakvo je stanje s njegovom ozljedom ramena. Ipak bi više bio prinova nego sigurno pojačanje. Barem u startu. Kod Pjace je lako vidjeti klasu, premda je zasad nije pratio učinak. Kod Dinama na lijevom krilu igraju Gabriel Vidović i Dario Špikić koji nisu oduševili, Pjaca bi možda mogao biti bolji, pogotovo činiti razliku jedan na jedan. Marca Pašalića su vrlo dobre igre dovele do Vatrenih, no u završnici sezone dosta je pao, suparnici su naučili kako ga zaustavljati, nije više radio prevagu kao ranije. Budući da je Dinamo u međuvremenu dobio Takura Kaneka, desno krilo mu nije prioritet, ali Marco bi svejedno bio pojačanje za Modre. Iako za to mora vratiti formu, a jedino tako može i održati mjesto u reprezentaciji.

image

Marko Pjaca

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Livaja kao zvijezda te Pukštas i Sigur kao igrači koji su sve bitniji najbolje je što ima Hajduk. Koliko će god neki isticati Žapera, Šarliju ili Sahitija. Kako Dinamu trebaju prodorna krila i Sahiti bi mu bio u fokusu da proširi konkurenciju kad bi postojala realna opcija da nekoga dovede s Poljuda. S obzirom da nije tako to se može samo analizirati u novinskom članku.

Velika želja

Od igrača iz ostalih klubova Dinamo ja zagrizao za Arbera Hoxhu iz Slavena Belupa. Je li to dovoljna klasa kakva Modrima treba? Ima Hoxha određene vrline, ali imaju ih i Vidović i Špikić, je li bolji? Dinamo su nužna baš pojačanja koje će to dokazivati od prve utakmice. Plus mu je što pokazuje veliku želju za dolaskom u zagrebački klub, minus prilično visoka cijena za nekoga tko je za Slaven Belupo u 65 utakmica dao 12 golova i imao sedam asistencija. To govori da mu trebaju tri i pol susreta kako bi učinio nešto konkretno, zabio ili dodao za pogodak. Na ljeto je fama bila oko Ante Crnca koji je otišao u poljski Rakow za 1,3 milijun eura te igrao tamo u deset prvenstvenih utakmica, zabio dva gola i dodao dvije asistencije, a sad je oko Hoxhe iz skromne koprivničke momčadi. Spominje se da Farmaceuti traže za njega dva milijuna eura.

Dugoročni plan

Osim navedenih u našoj ligi ima mladih nadarenih igrača koji su zanimljivi za budućnost poput Antona Matkovića i Domagoja Bukvića iz Osijeka, Fabijana Krivaka te Marina Šotičeka iz Lokomotive... no ako će Dinamo nekoga od njih i htjeti dovesti, to će biti zbog dugoročnih planova.

Intrigantno je ime i Riječanin Lindon Selahi, no kako u Dinamu i dalje vide na zadnjem veznom Josipa Mišića, a sve više daju šansu i Petru Sučiću, nema rezona da kupuju Selahija. Za Rijeku je bitan, za Modre ne bi bio toliko...

Kad se zbroji, Živković i Brodić su stigli, možda će i Hoxha, ali zapravo za Dinamo nema sigurnih i bjelodanih pojačanja u HNL-u, među igračima koje mogu dovesti. Osim ako iznenade i kupe nekoga za koga danas mislimo da im je preskup ili nedohvatljiv.

Bilo bi dobro da fokus stave na inozemna tržišta... Ne treba im ovog časa puno igrača nego dva-tri prava.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 22:23