GORAN MEHKEK/Cropix
SJAJAN POSAO MODRIH

U Maksimiru trljaju ruke: Dinamo bi mogao zaraditi 29 milijuna eura bez da proda ijednog igrača

Hrvatski prvak nada se da će tijekom ljetnog prijelaznog roka do vrha napuniti blagajnu
Piše: SNObjavljeno: 24. lipanj 2023. 19:45

Dinamo bi ovog ljeta mogao do vrha napuniti blagajnu bez da proda ijednog igrača. Njegovi bivši igrači mogli bi mu donijeti pravo bogatstvo. Jedan transfer je već riješen i Dinamu stiže oko 600.000 eura.

Mateo Kovačić je iz Chelseaja otišao u Manchester City za 30 milijuna eura, uz dodatnih pet milijuna na ime bonusa. Prema pravilniku UEFA-e, klubovi u kojima je igrač igrao od 12. do 23. rođendana dijele pet posto vrijednosti transfera. U Kovačićevom slučaju Dinamo ima pravo na dva posto što znači da će zaraditi 600.000 eura.

Sve su glasnije i priče o tome da će klubove promijeniti i Joško Gvardiol i Marcelo Brozović. Broza žele Barcelona i Al-Nassr, a Inter traži 25 milijuna za njegov ugovor. Špekulira se da će Marcelo na kraju otići za oko 20 milijuna eura, a od tog postotka Dinamu će pripasti 10 posto na ime klauzule u ugovoru koja im to jamči.

Gvardiol ruši rekorde

Modri će tako od Broza dobiti dva milijuna eura, a tu je i novac od naknade za razvoj koji će biti dodan tom iznosu. Još više bi Dinamo trebao zaraditi na Gvardiolu. I u njegovom slučaju će na ime naknade za razvoj stići neki postotak, no ono što veseli Modre je činjenica da bi Joško mogao otići iz Leipziga za 110 milijuna eura.

Ugledni Times je prije koji mjesec otkrio da je Gvardiolu u ugovor s Leipzigom ugrađena odštetna klauzula koja vrijedi od 1. srpnja 2024. od kada će klubovi morati dati 110 milijuna da ga odvedu iz kluba. Ranije je Leipzig odbijao i ponude od oko 100 milijuna, pa se vjeruje kako je upravo tih 110 milijuna minimum koji će prihvatiti u Leipzigu.

Među zainteresiranima se spominju gotovo svi europski velikani, a nekako u zadnje vrijeme prednjači Manchester City koji je već kupio Matea Kovačića i koji Gvardiola prati već neko vrijeme. Ode li hrvatski branič za 110 milijuna eura, Dinamu će pripasti pravo malo bogatstvo.

Modri su Gvardiola prodali za 18.8 milijuna eura, a u tom ugovor s Leipzigom je i klauzula prema kojoj Dinamu pripada i 20 posto od idućeg transfera. Ode li Joško za 110 milijuna Leipzigova zarada će biti 91.2 milijuna eura što znači da će Dinamu pripasti novih 18.2 milijuna eura.

Majer odlazi na Otok?

Tu već dolazimo do više 20 milijuna eura u modroj blagajni, a taj cifra mogla bi biti i puno veća. Lovro Majer mogao bi otići iz Rennesa. Među zainteresiranima se spominje i Newcastle United, a prema pisanju medija u francuskoj njegov sadašnji klub će tražiti oko 40 milijuna eura.

Dinamo i u slučaju njegovog transfera ima pravo na 20 posto od zarade. Modri su Majera Rennesu prodali za 12 milijuna što znači da će Rennesova zarada, u slučaju da Lovro ode za 40 milijuna, iznositi 28 milijuna eura. Prema toj računici Dinamo će zaraditi dodatnih 5.6 milijuna eura.

Borna Sosa bi mogao još malo popuniti budžet Modrih. Spominje se njegov odlazak iz Stuttgarta koji će tražiti oko 25 milijuna eura, a Dinamu bi trebalo pripasti pet posto za razvoj igrača što je u ovom slučaju oko 1.2 milijuna eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. svibanj 2024 23:34