Kemal Ademi

 UWE ANSPACH Dpa Picture-alliance Via Afp
NOVO POJAČANJE

U Osijek stiže ‘novi‘ Ademi. Mierez dobio zamjenu, Bjeličina momčad se potpuno raspala

Nogometaši Osijeka otputovali su danas u Austriju na središnji dio priprema
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 01. srpanj 2024. 21:26

Nogometaši Osijeka otputovali su u Bad Kleinkirchheim, poznato austrijsko skijalište koje će im iduća dva tjedna biti baza. Na središnji dio priprema trener Federico Coppitelli poveo je 28 igrača, u utorak bi kao 29. u rosteru trebao biti predstavljen 28-godišnji švicarski napadač Kemal Ademi koji je doveden kao back-up Ramonu Mierezu nakon što je prethodno raskinuo ugovor s Luzernom.

Već šesti Osijekov ovoljetni potpis imat će, dakle, ulogu koju je proljetos imao Ladislav Almasi, no Slovak nije uvjerio struku na Opus Areni da se isplati otkupiti njegov ugovor. Među putnicima u Korušku našla su se i sva četiri vratara iako je izvjesno da će barem jedan od njih iduću sezonu provesti na posudbi, a mjesto u autobusu dobile su, naravno, i mlade snage - Krešimir Vrbanac, Filip Živković, Dominik Babić, Ivan Cvijanović, Šimun Mikolčić, ali i Ivano Kolarik, branič koji je tek prije mjesec i pol dana proslavio 17 rođendan i kojemu su ovo prve pripreme sa seniorskom momčadi. Među ostalim zanimljivostima s popisa uočili smo i kako Osijek konačno ima "desetku" u kadru. Broj kojeg nitko među bijelo-plavima nije nosio godinu dana zadužio je novopridošli brazilski veznjak Pedro Lima.

Slučaj ‘Lovrić‘

Osijek je i prije početka priprema napravio veliki "rebuilding" momčadi, potpisano je šest novih igrača, a izvjesno je kako se na tom broju neće stati, a istovremeno je zanimljivo i vidjeti i koga nema, odnosno na koje se igrače se u idućoj sezoni ne računa iako su i dalje vezani ugovorom. Od ranije je bilo poznato kako je Kristijan Lovrić pokupio stvari iz svlačionice te da je dobio slobodne ruke u potrazi za novim klubom. Sportski direktor Jose Boto prelomio je oko teme koja je dugo vremena bila aktualna.

image

Trener Federico Coppitelli

VLADO KOS Cropix

- S Kikijem sam cijelo vrijeme dok sam bio ovdje, svih šest mjeseci, imao dosta razgovora i uvijek me pitao za odlazak. Nije se vidio u Osijeku, već je tražio novi izazov u karijeri. I ja sam mu rekao - O.K., potražit ćemo klub i pronaći ćemo način. Koliko znam, on je trenutno u razgovoru s nekoliko klubova i dopustili smo mu da ne bude ovdje, nego da riješi svoju situaciju. Ne želim jednostavno ni jednoga igrača koji ne želi biti ovdje - objasnio je Boto svoju odluku na prvom okupljanju po početku priprema.

Međutim, uz Lovrića na popisu putnika u Austriju nema niti Nikole Janjića koji je prošlu sezonu proveo na posudbi, no nije se uspio nametnuti niti u slovenskom Bravu, pa onda ni slovačkom drugoligašu Komarnu, potom Luke Zebeca koji je lani bio u kadru Osijeka te dobio pola sata prvenstvenog nogometa uz još dva nastupa u ranoj fazi Kupa te Vinka Petkovića iza kojeg je sezona koju je proveo na posudbi u Rudešu.

Raspad Bjeličine momčadi

S obzirom na imena igrača na koje Coppitelli neće računati u idućoj sezoni možemo komotno zaključiti kako su u Osijeku zaključili s vremenom Nenada Bjelice jer u kadru su ostala samo još dvojica igrača (Darko Nejašmić i Kristian Fućak) dovedenih u vrijeme dok je obnašao dužnost trenera/sportskog direktora i vodio sportsku politiku kluba. Njih sedmorica su ovog ljeta ili već otišla ili su pred odlaskom - trojica (Petar Brlek, Šime Gržan i Slavko Bralić) već su napustila klub, a na kvartet (Lovrić, Petković, Zebec i Janjić) se očito više ne računa s obzirom da niti jednog od njih neće biti na pripremama u Austriji.

Petković, inače, ima ugovor do ljeta 2025., a Lovrić, Zebec i Janjić još su dvije godine ugovorno vezani za Bijelo-plave. Dakle, unatrag godinu dana, odnosno u posljednja tri prijelazna roka, otišli su ili su pred odlaskom iz redova bijelo-plavih čak 17 igrača dovedenih u Bjeličinom mandatu na čelu sportskog sektora. Transferiran je samo Jevhen Čeberko (u Columbus za milijun eura, što je prema Transfermarktu 100.000 eura više nego što je koštala njegova posudba i transfer iz LASK-a), klub su po isteku ugovora napustili Jose Antonio Caro, Petar Brlek, Šime Gržan, Slavko Bralić, Mihret Topčagić, Diego Barri, Marin Leovac i Mario Jurčević, a ugovorna obveza sporazumno je raskinuta s Mijom Caktašem, Ivanom Fiolićem, Ognjenom Bakićem i Amerom Hirošem. Ostaje još za vidjeti što će u bliskoj budućnosti biti s Lovrićem, Zebecom, Petkovićem i Janjićem, odnosno koji modalitet će biti u njihovom slučaju, raskid ugovora ili možda posudba. Kako god, u idućoj sezoni neće biti dio svlačionice.

Tko sve ide na pripreme

Uz vratare Čavlinu, Sajka, Malenicu i Kolića na popisu putnika za središnji dio priprema našli su se još i Duarte, Vrbanac, Mkrtčjan, Nejašmić, Jugović, Fućak, Lima, Kewal, Mierez, Soldo, Prekodravac, Jurišić, Živković, Jelenić, Matković, Omerović, Bukvić, Guedes, Babić, Kolarik, Cvijanović, Pušić i Mikolčić. Osječani će u u Bad Kleinkirchheimu boraviti do 13. srpnja i odigrati tri utakmici. Protivnici će biti češki Jablonec (3. srpnja), novi mađarski prvoligaš Spartacus iz Nyiregyhaze (7. srpnja) te za kraj na dan povratka u Slavoniju Ruh Lavov (13. srpnja), a utakmica će se igrati u Ljubljani.

Evangelou u Mađarskoj

Stefanos Evangelou potpisao je ugovor s mađarskim ZTE u kojem je prošlu sezonu odigrao na posudbi. Grčkog braniča Osječani su potpisali prošlog ljeta kao slobodnog igrača na ugovor 1 + 1, no brzo se pokazalo kako to nije to.

Nakon svega šest odigranih utakmica, odnosno jedva dva mjeseca nakon što je stavio potpis na ugovor, Evangelou je poslan u ZTE s kojim su Bijelo-plavi netom igrali kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Na Opus Areni očekivano nisu iskoristili opciju automatskog produženja suradnje na još godinu dana pa je Grk bez odštete s 1. srpnjom potpisao jednogodišnji ugovor s ZTE-om za kojeg je prošle sezone upisao 24 nastupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. srpanj 2024 21:30