TOM DUBRAVEC Cropix
TRAŽENA SU ‘ROBA‘

U Sevilli se stvara hrvatska kolonija: Ivanu Rakitiću stižu čak dvojica hrvatskih reprezentativaca!?

Do kraja prijelaznog roka bivšem hrvatskom reprezentativcu mogli bi se pridružiti sunarodnjaci
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 15:13

Utakmica UEFA-inog Superkupa protiv Manchester Cityja bila je posljednja za Yassinea Bonoa u dresu Seville. Marokanski reprezentativni vratar nije se s ostatkom momčadi vratio u Španjolsku, već je ostao u Ateni kako bi otputovao u suprotnom pravcu, prema Saudijskoj Arabiji.

Andalužani su već dogovorili sve detalje njegovog transfera u Al-Hilal. Najvažnija je stavka u toj priči odšteta koja iznosi 21 milijun eura. Bonou su u Rijadu preostali liječnički pregledi i potpis ugovora.

Što će Fenerbahče?

Za Bonov odlazak znalo se i ranije. Iako je želio ostati braniti na najvišoj razini, zov arapskih milijuna bio je prejak; po sezoni će u Al-Hilalu zarađivati 12 milijuna eura neto. Oprostio se sa stilom, s nekoliko odličnih obrana protiv Cityja, a Marca ga je nazvala najboljim vratarom u povijesti Seville. Klupsko vodstvo sad mora brzo djelovati kako bi pronašlo odgovarajuću zamjenu, a čini se da je prvi kandidat za ‘jedinicu‘ hrvatski reprezentativni vratar Dominik Livaković!

Dinamov čuvar mreže već je dulje vrijeme na prodaju, u svom ugovoru ima i otkupnu klauzulu koja iznosi 10 milijuna eura, što za klub poput Seville ne bi trebao biti problem, tim više što će dobro zaraditi na Marokancu.

Informaciju o Livakoviću kao prvom picku Seville plasirali su Marca i Diario de Sevilla, dok su iz kluba za Hinu poručili kako ‘nema ništa službeno‘... Podsjetimo, dosad je za Livakovića glavni interes pokazivao Fenerbahče, a turski mediji i danas tvrde kako hrvatska "jedinica" stiže u istanbul odmah nakon Dinamova uzvrata s AEK ove subote...

A kada smo kod Seville, Livaković nije jedini koji se spominje kao budući suigrač Ivana Rakitića. Naime, Fabrizio Romano je u četvrtak objavio kako je na putu za Andaluziju i - Borna Sosa. Najpoznatiji svjetski stručnjak za transfere tvrdi da je hrvatski lijevi bek velika želja Seville te da pregovori između Stuttgarta i osvajača Europske lige brzo napreduju. Trener Seville Jose Luis Mendilibar u njemu vidi zamjenu za Matheusa Acunu, nogometaša koji po svemu sudeći odlazi u Aston Villu.

Otvoren koridor

Sevillu je, inače, ranije napustio i švedski lijevi bek Ludwig Augustinsson pa će odlaskom Acune jedini lijevi bek u momčadi biti Adria Pedrosa, Španjolac koji je u ovom prijelaznom roku besplatno stigao iz Espanyola. Potpuno je stoga jasno da je Sevilla u potrazi, a u uži je izbor, eto, upao hrvatski reprezentativac. Cijena oko Sose formirana je već prije nekoga vremena i ona iznosi 15 milijuna eura. To je okvirni iznos koji bi zadovoljio "švabe" da puste jednog od svojih stožernih igrača. Ova bi se priča trebala rasplesti u sljedećih nekoliko dana, no ovaj transfer definitivno bi bio korak unaprijed za našeg igrača, poslije pet godina provedenih u Stuttgartu. Ovoga prijelaznog roka, u kontekstu odlaska spominjao se engleski Nottingham Forest, no brzo su zamrle te glasine. Sosu se, inače, već nekoliko "mercata" provlači kao igrača koji napušta Stuttgart, no čini se da je ovoga puta stvar vrlo kokretnija nego ranije.

Sosa je u Stuttgartu od 2018. godine, kada je stigao iz Dinama u transferu vrijednom šest milijuna eura. Za Stuttgart je skupio 113 nastupa i u njima ostvario učinak od pet golova i čak 35 asistencija. Tim partijama ušao je i krug hrvatske reprezentacije, za koju je ovaj 25-godišnjak dosad skupio 14 nastupa, uz jedan pogodak.

Linker
20. svibanj 2024 00:22