Privatni album
NOVO DOBA

Upoznajte stranicu koja je donijela revoluciju u svijetu nogometa: ‘Jedan klik vas dijeli do 650 klubova‘

Više od 650 klubova u 100 liga svijeta koristi ovu aplikaciju koja je s radom počela 2017. godine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 08. svibanj 2023. 12:46

Prije nekoliko tjedana napisao sam tekst o tome kakve igrače Hajduk traži na tržištu, te koliko je za njih spreman platiti. Izvor s kojim sam se poslužio zove se TransferRoom, internetska stranica koja je na donijela malu revoluciju u svijetu nogometa po pitanju transfera, a onda i odnosa između igrača i samih agenata koji posreduju u transferima igrača.

Ukratko, TransferRoom je stranica na kojoj stotine klubova diljem svijeta iznosi svoje želje po pitanju dovođenja igrača. Kakav profil igrača im treba, koliku odštetu mogu platiti, te kakvu mu plaću nude. Na toj stranici “učlanjeni” su i mnogi eminentni klubovi kao što su Barcelona, PSG ili Liverpool, kao i nekoliko klubova iz HNL-a.

Preuzimanje kontrole

Jonas Ankersen osnivač je i izvršni direktor TransferRooma, čovjek koji je osmislio i pokrenuo ovu aplikaciju. Gospodin Ankersen spremno nam je ispričao povijest i viziju TransferRooma.

- Uvijek su me zanimali nogomet i biznis, pa sam počeo istraživati zašto je većini klubova tako teško poslovati profitabilno. Također, jako me zanimaju internetska tržišta koja su već promijenila mnoge industrije i učinila ih učinkovitijima. Prije TransferRooma tržište nogometnih transfera bilo je uglavnom offline industrija i stoga sam vidio ogroman potencijal u digitalizaciji. Još 2016. započeo sam intenzivnije istraživanje tržišta i putovao okolo kako bih upoznao sportske direktore diljem Europe i razgovarao o njihovim izazovima na tržištu transfera, te testirao svoje ideje na njima.

I što ste spoznali?

- Naučio sam kroz brojne posjete klubovima da se bore s pristupom vjerodostojnim tržišnim informacijama i sveukupnim nedostatkom transparentnosti. Odgovorni za donošenje odluka o milijunima eura radili su u crnom, a vrlo često nije bilo izravne komunikacije između donositelja odluka. Zbroj mojih istraživanja pokazao je da klubovi koji kupuju igrače često nisu imali pouzdanu metodu da saznaju koji su igrači dostupni za transfer, a klubovi koji prodaju nisu znali kakav profil igrača traže klubovi koji kupuju. Stoga sam želio stvoriti nešto što bi moglo pomoći klubovima da postanu učinkovitiji na tržištu transfera i dati im priliku da ponovno preuzmu kontrolu na tržištu. Način na koji su se odvijali transferi bio je zastario i neučinkovit.

Koji je prvi transfer napravljen preko vaše aplikacije?

image
Privatni album

- Prvi ugovor koji je omogućio TransferRoom bio je Jon Dadi Bödvarsson, koji je iz Wolvesa prešao u Reading 2017. godine. Transfer Bödvarssona bio je veliki izniman trenutak za mene jer je istaknuo pravi potencijal TransferRooma. Tijekom sastanka s Readingom saznao sam da su pregovori o transferu pokrenuti na temelju prijedloga na platformi. Bilo je fascinantno svjedočiti tome kako su se dva kluba, udaljena samo dva sata voženje, i sa sportskim direktorima koji su se već poznavali, oslonili na TransferRoom da realiziraju posao. Taj je događaj pokazao da se djelokrug naše platforme proteže izvan umrežavanja. Ponekad vam je potreban pristup tržišnim podacima u stvarnom vremenu kako biste postigli dogovor i napravili posao.

Koje su ključne pogodnosti koje nudite klubovima?

- TransferRoom je internetska platforma koja omogućuje klubovima da provjeravaju igračevu dostupnost, vrijednost i očekivanu plaću, sve u stvarnom vremenu. Članovi na platformi mogu vidjeti koje igrače klubovi žele kupiti ili prodati, predložiti potencijalne ponude i komunicirati izravno jedni s drugima putem sustava za razmjenu poruka. Ljepota TransferRooma je u tome što donositeljima odluka omogućuje dijeljenje informacija s drugim klubovima i agentima pritiskom na tipku. Umjesto da pojedinačnim agentima morate telefonom ili e-poštom objašnjavati što tražite, svoje zahtjeve jednostavno objavite putem platforme i tako potencijalno doprete do stotine agenata, koji bi mogli imati igrače od vašeg interesa. Tada možete slobodno odabrati koje ćete ponude pratiti i s kojim ćete agentima razgovarati, virtualno, telefonom ili osobno.

Tu se smanjuje prostor za moguće manipulacije i “rušenje” transfera?

image

Hajdukove igračke želje na nogometnom tržištu koje se mogu pronaći na stranicama TransferRooma

- TransferRoom možete vidjeti kao izravan pristup tržištu transfera bez uplitanja trećih strana. Na platformi vas doslovno samo jedan klik dijeli od pristupa do 650 klubova. U nogometu zna biti puno hitnih slučajeva i možete uštedjeti mnogo novca ako možete stupiti s nekim u kontakt u kratkom roku. Sve ovo daje klubovima veću kontrolu jer sada imaju način da pokažu svoja očekivanja tržištu, bilo da žele kupovati ili prodavati igrače. Kada prodajete igrača želite se obratiti što većem broju potencijalnih kupaca, a kada kupujete želite biti izloženi što većem broju relevantnih opcija. To je u biti ono što TransferRoom jest - veći pristup tržištu i veća transparentnost. Postoji i stvarni element TransferRooma kada se stotine klubova okupe na našim sastancima. Odveli smo tržište prijenosa u digitalno doba, ali susreti lice u lice nešto je što nikada neće izaći iz mode. Naši kupci to cijene. To je ključno za izgradnju jakih odnosa. Razgovor često počinje ovdje, na našoj platformi. Klubovi i agenti nam govore da štede vrijeme, novac i gnjavažu.

Gdje imate te svoje sastanke?

- Ove godine organizirali smo jedan u Londonu, u lipnju idemo u Sao Paulo, a u studenome ćemo biti u Lisabonu. Više od 630 sudionika održalo je oko 3800 sastanaka na našem summitu u Londonu na Stamford Bridgeu u ožujku. Susrećući brojne ljude tijekom dva dana, agenti i predstavnici klubova mogu drastično ubrzati rast svoje mreže. Bilo da se radi o izgradnji novog odnosa, njegovanju postojećeg ili razgovoru o igračima, naš format olakšava izravne i učinkovite poslovne rasprave. Neki od klubova putuju 10.000 km kako bi bili na našim sastancima, ali će tamo imati 25 sastanaka lice u lice. Inače bi im trebala tri tjedna da to postignu.

Koliko se transfera napravi kroz TransferRoom tijekom godine? Koliko se novca troši na te transfere?

- Od našeg pokretanja 2017. godine klubovi su preko TransferRooma napravili više od 3000 transfera.

Koje lige najviše koriste TransferRoom? Bogatije ili siromašnije?

- Više od 650 klubova u 100 liga iz 60 zemalja koristi našu platformu. I ta brojka neprestano raste. Među najpoznatijim klubovima koji koriste TransferRoom su Liverpool, Manchester City, PSG i Barcelona. Koriste nas lige diljem svijeta. U nekim zemljama cijele lige su na platformi. na primjer u SAD-u svi MLS klubovi koriste TransferRoom. Cijela ideja TransferRooma je cjeloviti sustav koji klubovima svih veličina, iz različitih zemalja i različitih razina nogometa, omogućuje da rade zajedno. Manje poznati igrači ponekad samo trebaju napraviti pravi potez u pravo vrijeme da ih odvede na novi put u karijeri. Mario Gonzalez je iz SC Brage ljetos otišao u Leuven u Belgiji. Ušao je u uži izbor od strane Leuvena na našoj platformi. I za nekoliko dana sklopljen je posao u kojem su svi profitirali. Gonzalez je zabio 15 golova u 24 utakmice u novom klubu.

Tko može postati vaš korisnik?

- Platforma je ispočetka bila dostupna samo klubovima, ali 2021. počeli smo primati odabrane agente i sada imamo više od 200 članova iz tog sektora, od multinacionalnih agencija do pojedinaca. Više od 3000 igrača potvrdilo je svoj ugovorni odnos s agentima koji su na platformi. Svaki igrač kojeg agent prijavi na našu platformu mora osobno potvrditi da ga on doista zastupa. I zato nema prostora za manipulacije i laži.

Naravno, mnoge od informacija koje kolaju na aplikaciji nisu dostupne svima, odnosno, zaštićene su?

- Igrači će imati pristup personaliziranom feedu, koji im odmah pokazuje koji su klubovi zainteresirani za njih, u koje klubove su ih njihovi agenti ubacili i kakve su bile povratne informacije. Dijeljenjem tih informacija agenti će moći pokazati što točno rade i koje su stvarne prilike dostupne njihovim igračima. Njihova otvorenost i poštenje izgradit će povjerenje s njihovim trenutnim igračima, dok će u isto vrijeme razvijati reputaciju koja će privući nove klijente.

Koji su hrvatski klubovi na TransferRoomu?

- Dinamo Zagreb, Hajduk Split, HNK Rijeka, HNK Gorica, HNK Šibenik, te sedam agenata i agencija agencija. Ivan Mance, sportski direktor turskog kluba Göztepe SK, također je korisnik, a znamo da je Hrvat. Uz pomoć naše aplikacije je napravljen i transfer Lauritsena iz Dinama u Bröndby. Transfer je bio “težak” 2,5 milijuna eura.

TransferRoom je donio veliki iskorak i za nas agente

Matej Škegro pripada krugu hrvatskih agenata koji se koriste TransferRoomom. Je li nova platforma stvarno dobra za vas menadžere i što vam ona donosi?
- Platforma TransferRoom je zapravo jedna mala revolucija u svijetu transfera. Donosi nam direktan kontakt s odgovornim osobama u preko 650 klubova na svijetu i uvid u njihove potrebe, koje pozicije traže i koji su im budžeti za igrače. I sve to u realnom vremenu. To agentima poput mene, koji imaju pristup TransferRoomu, omogućava da svojim igračima ponudim što bolju uslugu, da im povećam mogućnost transfera, te da ih transferiram u navedene klubove.
Koliko ipak ostaje važno imati relacije s klubovima, s važnim ljudima, te sjediti s njima uživo?
- Naravno da je osobni kontakt od presudnog značaja, bio je i bit će, ali preko ove platforme se stvaraju isto novi kontakti i svaki klub vas može konkretno kontaktirati. Recimo, za mog igrača Marka Capana iz Hajduka sam dobio jako puno upita i sportske direktore koje nisam poznavao sada sam upoznao. Sutra ću taj kontakt koristiti za transfer Capana ili nekog trećeg.
Zašto je tako malo hrvatskih klubova u toj aplikaciji?
- TransferRoom postoji tek nekoliko godina i još se razvija. U svijetu su članovi giganti poput Milana, Barcelone… Svakako da se korištenje i sudjelovanje na platformi plaća, vrijedi to i za klubove i agente, a očito je da nisu svi spremni investirati…
Kakvo se inače ljeto očekuje po pitanju transfera? Korona, rat u Ukrajini, pa velika inflacija... ostavili su tragove u klubovima.
- Očekujem da će ovo ljeto biti spektakularno jer je zadnje ljeto prije uvođenja novih FIFA-inih pravila za agente, gdje će provizije biti ograničene na 3 posto. Puno njih, pa i ja, pokušat će odraditi što više poslova. TransferRoom će mi u tome sigurno mnogo pomoći. Nogomet ide naprijed i razvija se u svim segmentima usprkos koroni i svim nedaćama.

Pokreće se aplikacija Agent Finder, igrači će sami pronalaziti agente koji im najbolje odgovaraju

Po pitanju odnosa agenata i igrača, TransferRoom priprema novi veliki iskorak.

- Pokrećemo aplikaciju Agent Finder. Nogometaši koji traže novog agenta moći će odmah pronaći agente koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama. Vjerujemo da je otvaranje platforme igračima najuzbudljiviji i najznačajniji iskorak do sada. Igrači koji nemaju agenta ili žele promjenu u zastupanju moći će koristiti značajku Agent Finder za dobivanje pouzdanih informacija o agentima i njihovoj evidenciji, kako bismo im pomogli da odluče tko bi ih trebao zastupati u budućnosti. Najveća prednost je jednostavnost. Igrači koji su registrirani kod određenih agenata na TransferRoomu privlače pet puta veći interes klubova, uglavnom zato što klubovi više žele istraživati ponude kada su sigurni tko zastupa igrača. Pružanje izravnog pristupa nogometašima pouzdanim, ažurnim informacijama, pomoći će im da preuzmu kontrolu nad svojim karijerama na načine koji do sada nisu bili mogući.

Najveći transferi napravljeni preko TransferRooma

Carlos Alcaraz

- iz Racing Cluba u Southampton za 14 milijuna eura

Chidera Ejuke

- iz Heerenveena u CSKA Moskva za 11,5 milijuna eura

Evander

- iz FC Midtjyllanda u Portland Timbers za 10 milijuna eura

Linker
08. srpanj 2024 21:32