THOMAS COEX Afp
STRPLJENJU JE STIGAO KRAJ

Ušao u povijest, ali sada je gotovo: Niti jedan napadač nije bio toliko dugo u Madridu s tako malo utakmica i golova

S kraljevskim klubom osvojio je čak 10 trofeja što je više od brojnih klupskih legendi
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 04. lipanj 2023. 18:05

Real Madrid priprema ‘čistku‘ za ljeto. To su dokazali raskidanjem ugovora sa skupocjenom zvijezdom Edenom Hazardom, odlaze i Marco Asensio, Karim Benzema, ali i još jedan igrač koji će zauvijek ostati zapamćen u povijesti Kraljevskog kluba. Ali ne u pozitivnom tonu... U više od 120 godina Real Madrida nema sličnog slučaja. Stotine napadača prošlo je kroz klub, ali nitko nije imao toliko sezona da dokaže svoju vrijednost i svaki put u tome kiksa.

Potvrđeno je službenim priopćenjem iz kluba. Mariano Diaz (29) napušta Real, u kojem je od 2011. do 2016. kroz rezerne ekipe uspio izboriti mjesto u prvoj momčadi. Nakon jedne sezone među najboljima, Diaz je prešao u Lyon gdje je pokazao zaista zavidnu kvalitetu. U paru s Memphisom Depayem doveo je Lyon do trećeg mjesta. S 18 pogodaka bio je peti najbolji strijelac prvenstva. Real Madrid na ljeto ga je odlučio vratiti kući, a zanimljivo je kako je došao je u istom prijelaznom roku kad se prvoj momčadi priključio Federico Valverde i kad su iz Flamenga odnosno Chelsea doveli Viniciusa Juniora i Thibauta Courtoisa. Trebao je zajedno s njima biti zalog za budućnost, ali je umjesto toga postao promatrač s klupe. Osim u prvoj sezoni kad je tri puta zatresao protivničku mrežu u svakoj idućoj zabio je samo jedan pogodak. Ove godine, ni to.

Od povrataka pa sve do danas sudjelovao je u 84 utakmice, odigrao je 2217 minuta (26 po utakmici), startao je 18 (tri po sezoni) i zabio gol svakih 185 minuta. Samo ove sezone, Mariano je za Real Madrid nastupio u 11 utakmica. U La Ligi je kroz njih devet odigrao 150, u Ligi prvaka pet minuta, a na Svjetskom klupskom prvenstvu je ušao u posljednjoj minuti. Kad se sve zbroji, Diaz je ove sezone na terenu proveo nešto više od dva i pol sata bez ikakvog učinka. Kraljevi će od iduće sezone tako biti lakši za igrača kojemu godišnje plaćaju 8 i pol milijuna eura.

Naravno, Mariano napušta Madrid s impresivnim rezultatima: dvije Lige prvaka, dva Svjetska klupska prvenstva, tri Europska superkupa, tri Lige, jedan Kup kralja i dva španjolska Superkupa. Bizarno, ali ima više naslova od Puškaša, Riala, Santamarije, Juanita, Velázqueza, Juanita, Huga Sáncheza...

Linker
21. travanj 2024 03:36