DARREN STAPLES/AFP/PROFIMEDIA Darren Staples/Afp/Profimedia
POSTAJE NEBESKOPLAVI

Vatreni je povukao odličan potez: ‘Ovo je bilo idealno vrijeme za transfer, zaslužio je, ovo je kruna karijere‘

Bivši reprezentativci komentirali su Kovačićev odlazak u moćni Guardiolin stroj
Piše: Andro PolićObjavljeno: 23. lipanj 2023. 09:40

Svježe okrunjeni europski prvak u utrobu je ugradio novi "motor" s hrvatskim štihom, a životopis Matea Kovačića postaje bogatiji za još jedno elitno nogometno utočište. Nakon odskočne daske u Dinamu, a zatim epizoda u Interu, Real Madridu i Chelseaju, veznjak "vatrenih" iduće će sezone odjenuti nebeskoplavo ruho Manchester Cityja. Iako će moćni stroj Pepa Guardiole u nove pobjede krenuti bez İlkayja Gündoğana, koji je odlučio ispuniti dječački san i zaigrati za Barcelonu, bezbolnu prilagodbu u sredini veznog reda katalonskom trenerskom mastermindu pružit će upravo Kovačić. Rekao nam je to i naš prvi sugovornik i bivši reprezentativac, Jerko Leko.

- Pravi potez, apsolutno. Odgovarat će mu Cityjev stil igre, a i bilo mu je idealno vrijeme za odlazak iz Chelseaja, s obzirom na to što se tamo događa. Tko ga poznaje dobro, mogao je vidjeti kako je i rasterećeno igrao na turniru Lige nacija, da je zadovoljan razvojem situacije, a Guardiola je dobio klasu koja će mu definitivno pomoći - kaže Leko.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Puno sitnih dodavanja

Iako će do 30. lipnja službeno biti član londonskih "bluesa", jasno je kako će Etihad biti njegov dom na iduće četiri godine, koliko bi mu trebao trajati ugovor. Odšteta od 30-ak milijuna eura (uz bonuse), koju će "građani" isplatiti Chelseaju, čini se kao "sitnica", s obzirom na nemoralne iznose kakvi su preplavili tržišta prethodnih godina, i to za neprovjerena nogometna imena. Da najbolje od Kovačića tek slijedi, kaže nam i njegov bivši kolega iz nacionalne vrste, Ognjen Vukojević.

- Kova je to zaslužio. Igrao je već u velikim klubovima, ali ovo je kruna njegove karijere. "Šlag na tortu". Odlazi kod velikog Guardiole, a poznavajući Matea, mogao bi trajati još dugo. Ne bih se čudio da i nakon Cityja za nekoliko godina ode u novi veliki klub, ali nadam se da će tamo dugo ostati - kaže Vukojević.

image

Mateo Kovačić u Chelseaju by Sofascore

SOFASCORE

Sukladno broju na dresu, Gündoğan je na travnjaku obavljao dužnost "osmice", dok je prvi izbor na "šestici" bio Rodri, čiji je partner u posljednje vrijeme najčešće bio John Stones, stoper prema vokaciji. Upravo bi Kovačić mogao "plesati" između te dvije pozicije, no, naše procjene, ali i razmišljanje engleskih medija, upućuju kako će Hrvat uskočiti upravo na mjesto Gündoğana. Slične vizije imaju i naši sugovornici.

- Dosta momčadi se povuče protiv Cityja, zatvore se u blok, a onda nema puno prostora za proboje. Kovačić bi tu mogao donijeti novu razinu. Zna napraviti višak već u primanju, radi prirodnu razliku, a i igra s puno sitnih dodavanja, kakvu gaji Guardiola, također mu ide na ruku - rekao je Leko, koji je s Kovačićem svlačionicu dijelio u Dinamu prije više od deset godina.

S druge strane, Vukojević je s njim zaigrao u kockastom dresu. No, u tek dvije službene utakmice upisali su minute u isto vrijeme na terenu. Zanimljivo, obje te utakmice bile su protiv Srbije, u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, dok su jednu odigrali u prijateljskom dvoboju protiv Malija u Osijeku.

image
OZAN KOSE Afp

- Njegova prirodna pozicija je "osmica", vjerujem da će ga tu najviše koristiti te kako će do izražaja doći i njegova lucidnost i dodavanja. Ušao je kao mlad igrač u reprezentaciju, a igrali smo jedan protiv drugog u Ligi prvaka, dok sam bio u kijevskom Dinamu, a on u zagrebačkom. Već tada igrao je zrelo, uvijek je bio vrhunski odgojen, ali u utakmici nikada nije pokazivao respekt, naravno, s pozitivne strane. Bio je neustrašiv - rekao je Vukojević.

No, vjerojatno najveća razlika između Kovačića i Gündoğana ogleda se u broju pogodaka. Njemački veznjak u svježe završenoj sezoni zabio je 11 pogodaka.

Bit će konkretniji kod Pepa

S druge strane, Kovačić je u proteklih osam sezona, dakle, kombinirano u erama u Realu i Chelseaju, zabio ukupno devet pogodaka. Međutim, ispod radara je prošao podatak kako je City, uz trostruku krunu, u sva četiri natjecanja, postigao ravno 150 pogodaka. U takvoj raspucanoj momčadi, trebalo bi se otvoriti i našem reprezentativcu…

image
IRINA R HIPOLITO Dppi Via Afp

- Cityjev stil igre mogao bi mu stvoriti priliku da ponovi sličan učinak poput Gündoğana. Kovačić više voli ići prema golu s loptom u nogama. Vjerujem da će biti konkretniji, Guardiolin sustav trebao bi mu odgovarati - kaže Leko.

Dok Hrvatska nestrpljivo iščekuje odluku Luke Modrića o mandatu u taboru "vatrenih", za koji vjerujemo da će potrajati sve do Europskog prvenstva u Njemačkoj, upravo je novi veznjak Cityja prolongiran kao Lukin nasljednik. Odlaskom još pokojeg "senatora", možda i kao budući kapetan reprezentacije.

- Kova će još više stasati u Manchester Cityju. I igrački i karakterom je na vrhuncu karijere, imao je i sreću što je tijekom cijele karijere uz Luku. Reprezentacija će također imati koristi od njegova odlaska u City - optimističan je Vukojević.

U isto je uvjeren i Leko.

- Brozović, Kovačić i Modrić odavno su opjevani. Taj vezni red bi svatko poželio. Mateo bi trebao preuzeti konce nakon Lukina odlaska i preuzeti njegovu ulogu, možda postati i kapetan.

Linker
12. svibanj 2024 13:58