RONALD GORSIC Cropix
ODLAZAK ‘DOBROG DUHA‘

Vatreni se želi vratiti na Rujevicu? U Rijeci bi mogao zamijeniti jednog od ključnih igrača

Hrvatski doprvak može bezbolno ‘pokrpati‘ mogući odlazak Nediljka Labrovića
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. lipanj 2024. 21:25

Vjerojatnim odlaskom kapetana Nediljka Labrovića, Rijeka će sigurno ostati bez velikog čovjeka, dobrog “duha” svlačionice i vrlo kvalitetnog vratara, uostalom, kapetanska traka koja mu je dodijeljena možda i dovoljno govori o tome kakav je popularni Nedo i koliko znači za ovu momčad Rijeke.

Odlazak kvalitetnog vratara nije nešto što se Rijeci dogodilo prvi put, klub s Kvarnera poznat je po tome da je posljednjih godina iznjedrio nekoliko kvalitetnih vratara koji su, kad je za to došlo vrijeme, svoje karijere nastavljali uglavnom u boljim, prije svega financijski moćnijim klubovima i to još od vremena odlaska nedavno umirovljenog Ivana Vargića u Lazio, pa do odlazaka Simona Sluge ili Ivora Pandura, mladih i kvalitetnih vratara koji su svoju sreću krenuli tražiti na Otoku, odnosno, u talijanskoj Serie A.

Iznimka koja potvrđuje to pravilo bio je odlazak Ivana Nevistića u Dinamo, no ono što je isto u svim tim transferima jest činjenica da je Rijeka, do sada, uvijek znala nadomjestiti te odlaske i da su riječki vratari postali svojevrsni zaštitni znak Rijeke.
Slična stvar dogodila se i s Nediljkom Labrovićem 2021. On i Martin Zlomislić istog su ljeta stigli iz svojih prijašnjih klubova, Šibenika i Širokog Brijega, kad je Rijeku i formalno napustio Ivan Nevistić, koji je šest mjeseci prije toga potpisao ugovor s Dinamom, no ostao je na posudbi u gradu koji teče.

Tadašnji trener momčadi Goran Tomić isticao je kako je Rijeka u vidu Labrovića i Zlomislića dobila dva podjednako kvalitetna vratara. I dok je na početku sezone upravo Labrović bio prvi Tomićev i Mrčelin izbor, nakon nekoliko utakmica to je postao Zlomislić sve tamo do kraja studenoga 2021. kad je Labrović u konačnici “zapečatio” svoju poziciju prvog vratara i zadržao ju je do danas.

Znajući koliko je bitno da vratari brane, a ne samo treniraju, trener Željko Sopić početkom netom završene sezone Zlomislića je “etiketirao” prvim vratarom u kup-utakmicama, a tako je ostalo do samog finala, u kojem je Rijeka u konačnici imala priliku doći do trofeja, no u tome nije uspjela u dvomeču protiv Dinama. Analizirajući primljene pogotke, kao i obrane koje je 25-godišnji Zlomislić imao kroz šest utakmica Kupa i ligaški dvoboj protiv Slavena u posljednjem kolu, nominalno pričuvni riječki vratar nije napravio nikakvu kardinalnu pogrešku koja bi se pamtila. Upravo suprotno, upisao je i nekoliko vrlo dobrih intervencija koje su momčad u konačnici i dovele do finala Kupa, pa se Rijeka ne treba bojati za vratarsku budućnost, Zlomislić je svojim radom tu priliku zaslužio, dok je 20-godišnji Aleksa Todorović budućnost kluba.

Naravno, ne treba odbaciti niti mogućnost koja je u posljednje vrijeme aktualna u medijima. Naime, reprezentativni vratar Ivica Ivušić je nedavno, osim što je bio navijač u kup-susretu protiv Dinama na Rujevici, ponovio kako bi se jednom volio vratiti i stati među vratnice Rijeke, kluba u kojem nikad nije dobio pravu priliku i koji je napustio još 2009. godine te otišao u omladinski pogon Intera. Doduše, ugovor s ciparskim Pafosom traje mu još dvije godine, a Ivušić je ušao i u 30. godinu života...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. lipanj 2024 22:21