Željko Petrović

 KARIM SAHIB Afp
PO KRATKOM POSTUPKU

Velika čistka u svlačionici BiH prvaka: Novi trener otpisao devetoricu igrača, četvoricu bivših Hajdukovaca

Dolaskom novog trenera Željka Petrovića napravljena čistka u svlačionici dvostrukog uzastopnog prvaka
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 10. siječanj 2024. 22:28

S početkom priprema za novu sezonu počela je i nova era u mostarskom Zrinjskog, barem što se tiče novog šefa struke. Crnogorac Željko Petrović po mnogo toga drugačiji je od svojih prethodnika iz Hrvatske, Sergeja Jakirovića i Krunoslava Rendulića. Prije svega ogromnim iskustvom, što kao pomoćnik ili kao glavni trener u brojnim klubovima koje ni sam ne može pobrojati. Karakterom je puno sličniji Jakiroviću nego Renduliću. Karizmatični Petrović držao je skoro 40-minutnu "presicu" na predstavljanju, a i u svakom kontaktu s novinarima odaje dojam čovjeka koji ima puno prijatelja i koji želi biti prijatelj sa svima. Kakav će biti s igračima osmerostrukog prvaka BiH tek će se vidjeti.

- Želja mi je da se što bolje i što brže se upoznamo i što brže se upoznamo bit će lakše u nastavku sezone. U kratkim crtama objasnio sam igračima svoj način rada. Ovaj klub ima puno pozitivnih stvari i nisam došao ovdje ja da mijenjam stvari, nego da ih nadogradim - kazao je Petrović poslije sastanka, podijelivši komplimente i svojim prethodnicima.

- Rendulić je napravio nevjerojatan uspjeh, kao i Jakirović prije njega. Podigli su stvari na veći nivo. Klub je dostigao jako visok nivo, jer igrati Europu u grupi zaslužuje ogromno poštovanje. Bit će teško ponoviti, ali truditi ćemo se da ponovimo isti standard - dodao je.

Novi trener poveo je na pripreme 24 igrača i četiri vratara. Među vratarima je i povratnik u ekipu Goran Karačić, najmlađi brat rukometne braće Karačić, koji se vraća u Zrinjski nakon 2016. godine, kada je zaradio transfer u Adanaspor. Povratnik je i Igor Savić, veznjak kojeg je Zrinjski 2022. prodao u Rusiju, a sada se vraća preko Belgije. Među novacima je lijevi bočni zagrebačkog Dinama Filip Brekalo, inače mlađi brat Josipa Brekala, koji ostaje na posudbi do kraja sezone.

Ipak, puno veća je lista onih koji su otpali s tog popisa. Devetoricu igrača iz prvog dijela sezone otpisani su za nastavak, a zanimljivo da su svi došli uoči ili tijekom ove sezone. Nema više ni Zvonimira Kožulja čija je epizoda u Zrinjskom kratko trajala.Kožulj je junaka pobjede nad Alkmaarom iz ekipe odstranio Krunoslav Rendulić, vratio ga je Mario Ivanković, a čini se da Petrović na njega ne računa.

Pored Kožulja nema ni Andrije Balića, zvučnog pojačanja koje se nije nametnulo, te još jednog bivšeg Hajdukovca Antona Maglicu koji je upio ubilježiti samo tri nastupa. Petrović, odnosno Danko Šulenta, izvršni dopredsjednik kojemu je crnogorski trener prepustio igračku križaljku, otpisao je Matu Stanića, Ivicu Batarela, Luku Marina i Petra Mišića.

Od igrača čiji izostanak nije iznenađenje svakako je otpisivanje izraelskog vratara Omera Nirona, te mladog Nikole Marića. Iznenađenje je možda to što se na popisu našlo ime Luke Lukanića, mladog veznjaka Dinama koji je u prošloj polusezoni upisao nastup i asistenciju protiv Tuzla Cityja. Ipak, igrači poput 19-godišnjeg Lukanića važni su zbog pravila "zaštićenog" mladog igrača koji mora početi utakmicu, pa će mladi Zagrepčanin vjerojatno više prilika dobiti na proljeće.

Linker
07. travanj 2024 15:08