RONALD GORSIC Cropix
U REŽIJI ŠIMIĆA I BIŠĆANA

Velika rekonstrukcija Dinama i zaokret. Evo tko bi mogao otići, a tko stići Modrima: ‘Jednu stvar zaboravite‘

U klubu su čvrsti u nastojanju da ni za koga neće platiti velik iznos, ali daleko je kraj prijelaznog roka
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. travanj 2023. 06:03

Frigan, Vipotnik, Kačavenda, Stojković, Omeragić, Pašalić... u posljednjih nekoliko tjedana puni se polako lista željenih Dinamovih pojačanja. Logično jer kadar je desetkovan, roster tanak, a na ljeto se očekuje još važnih odlazaka. Uz Theophilea, kojem istječe ugovor, Dinamo blagajnu kani napuniti prodajom Livakovića i Josipa Šutala prije svih, no prema "van" gledaju i Ivanušec te Petković. Usto, treba se analizirati i situacija oko Bočkaja, Moharramija, Menala, ali i niza igrača koji su na posudbama...

Šimić došao s Kajzerice

Dinamo ulazi u rekonstrukciju, Šimić i Bišćan iz odijela uskaču u radne odore, a najveći problem je to što je od kraja sezone i početka mercata, pa sve do kvalifikacija za Ligu prvaka vrlo malo vremena. Stručni dio kluba mora biti konkretan, minuciozan i brz, kako bi se momčad adekvatno ekipirala za nove izazove, i koji opet kao ambiciju imaju minimalni ulazak u play-off Lige prvaka. Taj će proces, bez sumnje, biti silno zahtjevan, jer, nije tajna, svi klubovi prema Dinamu nastupaju licitirajući od 3, 4, 5... pa sve do 11 milijuna eura, koliko je Božidar Šikić istaknuo cijenu za paket-aranžman Kačavende i Stojkovića. Hoće li Šimiću ići na ruku činjenica što je još donedavno bio član UO-a kluba s Kajzerice, pa će uspjeti dogovoriti određeni "sconto" uz razne bonuse? Vidjet će se uskoro...

U idealnom svijetu Dinamu bi trebalo minimalno 15-ak milijuna eura kako bi doveo većinu željenih igrača, a ovisno o prodajama, "modri" gledaju prema vratarima, stoperu, bekovima, veznjaku, krilima, napadaču... Puno je meta, još otprije, stoga je suludo što je zimus doveden tek Perković, ali to je završena priča. Dinamovi "mokri snovi" - Frigan/Vipotnik, Kačavenda, Stojković - iznimno su skupi, a dok se i u medijima špekulira kako će Dinamo razbiti blagajnu i ovoga ljeta potpisati najveći ulazni transfer nakon Marka Roga, početkom tjedna smo za Jutarnji iz kluba dobili neslužbeni, ali vrlo jasan stav, kojeg će se Uprava držati odsad nadalje:

Borba protiv provizija

"Ne, nećemo ni za koga dati pet ili više milijuna, to zaboravite. Nećemo pristati na licitiranje. Primarno ćemo se koncentrirati na naš roster, gdje ima prostora za napredak, potom napraviti opsežnu analizu igrača na posudbama, zatim uzeti u obzir tko od naše talentirane djece može sada već egzistirati na najvišoj, Dinamovoj razini, a tek potom ćemo posezati za pojačanjima. Njih će, naravno, biti, ali u poslove nećemo ući bezglavo", rečeno nam je, uz još jedan znakovit dodatak: "Nismo spremni ući u svojevrsne ucjene (oko ugovora). Smatramo da je Dinamo sjajan trampolin za daljnji napredak, i klub koji nudi igranje u Europi, borbu za trofeje, pod sjajnim trenerom i podrškom s tribina. I tu nema mjesta alternativi: želimo one igrače koji sanjaju i žele doći u Dinamo."

Nije teško iščitati kako se novi Dinamo želi odmaknuti od iznimno štetnih i suspektnih provizija i preplaćivanja ugovora, mahom mladim igračima, ali i spriječiti isplatu velikih odšteta. Može li doista samo tako okrenuti list i krenuti ispočetka, bez patnje na tržištu nogu? Vidjet će se uskoro, no neka saznanja sugeriraju taj smjer. Istina, Dinamo bi ovoga ljeta od prodaje igrača, ali i bonusa od transfera Gvardiola, Olma, Brozovića..., mogao uprihoditi 50-ak milijuna eura, što se može investirati u pojačanja, no dojam je da Uprava traži racionalizaciju poslovanja, koje je sada u svojevrsnom životu na kredit, od godine do godine.

Usto, prema prilično čvrstim informacijama kojima raspolažemo, glavna HNL-meta, riječki dragulj Matija Frigan u ovome času na putu je ipak prema - Portugalu. U klub se javila Braga, pregovori su poodmakli, i na račun kluba trebalo bi sjesti oko četiri milijuna eura, plus bonusi. Dinamo, pak, nije baš siguran bi li za pet milijuna ostavio na Rujevici pod račun i Marina i Jankovića, koji bi klubu mogli donijeti širinu rotacije.

Upravo stoga, u napadu se nameće ime Jana Vipotnika, pogotovo jer Mariborčani žele ostvariti suradnju sa zagrebačkim klubom, koji bi im zauzvrat ostavio Marka Tolića, koji je za slovenske prilike top-igrač, uz tri milijuna eura. Kako je na klupi Krznar, vjerojatno bi i nakon skautinga igrača na posudbi, možda još kojeg igrača pustili prema Ljudskom vrtu. Ako "riješe" Vipotnika, a sada se taj posao čini mogućim, Dinamo bi potom krenuo po tandem iz Lokomotive. Jasno je da Šikić "bilda" početnu poziciju pregovora izjavama o 11 milijuna eura, te kako bi se ovdje moglo naći kompromisno rješenje s određenim postotkom od prodaje te ponekim igračem iz maksimirskog kadra. I povijest nas, konačno, uči da se na relaciji Kajzerica - Maksimir uvijek pronašlo adekvatno, zadovoljavajuće rješenje za obje strane.

Uz ta tri igrača, Dinamo razmišlja i o Lokomotivinom vrataru Čavlini (prema klauzuli stoji za 500 tisuća eura), ali i prema Marcu Pašaliću, mladom reprezentativcu kojem istječe ugovor s Borussijom ovoga ljeta. Njegov agent i on nisu (bili) skloni opciji HNL-a, ali dolazak Bišćana i ljeta lako promijeni perspektive...

E sad, kako će se sve rasplesti, i tko je od navedenih igrača istinsko pojačanje za Dinamo, a ne prinova, o tome se može razgovarati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 22:44