Jose Boto (lijevo)

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
NAPOKON DOLAZI

Veliki majstor stiže u HNL, sada se prvi put oglasio i poslao jaku poruku: Želim sudjelovati u politici kluba!

Bijelo-plavi će nakon gotovo sto dana dobiti sportskog direktora, a Jose Boto već je najavio svoj ‘transfer‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. siječanj 2024. 17:02

Gotovo sto dana Osijek je bez sportskog direktora (u ponedjeljak će biti točno 96 dana otkako je s te funkcije smijenjen Ivica Kulešević), no do konca tjedna, prema neslužbenim informacijama prije nego što momčad krene na pripreme u Istru, ta funkcija u klubu više neće biti upražnjena.

U klubu su s Opus Arene od prvog dana govorili kako neće žuriti s imenovanjem osobe na jednoj od ključnih pozicija u klubu, a početkom prosinca postalo jasno i zašto. Naime, prvi izbor bio je Jose Boto, čovjek koji je stekao silan ugled u nogometnim krugovima zbog odličnog posla kojeg je odradio u Benfici i Šahtaru.

Što će Boto donijeti Osijeku? Puno toga što klub s Opus Arene do sada nije imao, prije svega jer u klupskim strukturama nikad ranije nije radila osoba takve biografije. Od Portugalca se očekuje da postavi čvrste temelje, postavi jasan i dugoročan kurs sportske politike s kojom je klub u posljednjih osam godina, otkako je u privatnim rukama, vrlo često lutao, ustroji skautsku službu i radi ono što najbolje radi - pronalazi talentirane igrače.

image

Jose Boto

ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia

Prije nekoliko dana Jose Boto gostovao je u podcastu Final cut, pričao o iskustvima u klubovima u kojima je do sada radio, ali i o svojoj budućnosti. Nje potvrdio ime novog kluba u kojem će nastaviti karijeru, ali jasno je naznačio kako ondje neće biti samo "jedan od".

- Osjećam se dobro jer mislim kako mogu donijeti nešto novom tom klubu, ne biti samo jedan u strukturi, nego odgovoran za sportsku politiku i sportsku strategiju. Želim u klub koji vjeruje u moje ideje i da zajedno kreiramo strategiju koja će omogućiti klubu da napreduje. Danas većina nogometnih klubova sportskog direktora doživljava samo kao nekoga tko pregovara s igračima, ali ja želim imati aktivan glas u sportskoj politici, postavljati pitanja, razgovarati s trenerima, igračima... - kazao je Boto.

U posljednjih nekoliko mjeseci u portugalskim medijima puno se špekuliralo oko toga gdje će nastaviti raditi. Boto je, međutim, kazao kako je dosta ponuda odbijao jer ne bi imao slobodne ruke u radu.

- Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put kako do njega doći. Ja želim biti onaj koji je odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno i uzbudljivo. Moj idući korak neće biti u smjeru u kojem mnogi očekuju, nego ondje gdje mi vjeruju i gdje će mi dozvoliti da idem putem kojim smatram da je ispravan i gdje ću na kraju moći reći uspio sam ili pao zbog svojih ideja, a ne ideja drugih - kazao je.

O kakvom je kalibru riječ dovoljno govori njegova biografija, odnosno, klubovi u kojima je radio, ali i klubovi koji su bili zainteresirani za njegove usluge. Nakon što je bio šef skautske službe Benfice osam godina, od 2010. do 2018., isti posao je potom tri i pol godine obavljao u Šahtaru. U jesen 2020. talijanski mediji pisali su kako je Boto favorit za fotelju sportskog direktora Rome. Našli su se, pisali su tada, čelnici kluba iz Rima i Portugalac u nekoliko navrata, obavili nekoliko sastanaka, no do konačnog dogovora nije došlo. Također, ljeto ranije postojali su konkretni kontakti između Bota i Evertona, koji je tražio novog šefa skautske službe. Naposljetku je Boto nakon tri i pol godine otišao iz redova ukrajinskog velikana.

U prosincu 2021. preuzeo je ulogu sportskog direktora PAOK-a, iako su ga čelnici Šahtara pokušali zadržati. Međutim, grčki klub isplatio je klauzulu koju je imao u ugovoru.

- Boto je kod nas napravio sjajan posao, praktično svaki igrač doveden na njegovu preporuku sada igra - kazao je tada Šahtarov direktor Sergej Palkin.

Sportsku politiku grčkog kluba Boto je kreirao tek godinu i pol dana, do prošlog ljeta.

"Moje putovanje u PAOK-u je završilo. Odlazim s tugom jer nakon osvajanja naslova prvaka u klubovima u kojima sam radio, prvi put u karijeri nismo uspjeli osvojiti trofeje", riječi su kojima se ljetos oprostio od kluba.

Trenutno je, inače, PAOK vodeća momčad grčkog prvenstva, s bodom više od Panathinaikosa i tri od AEK-a.

Zekić očekuje dobru suradnju

U klubu s Opus Arene do sada se službeno nisu oglašavali o dolasku Bota koji je prije mjesec i pol dana boravio u Osijeku i "snimao" situaciju. Najkonkretniji je bio Zoran Zekić, koji je na izravno pitanje "što očekuje od novog sportskog direktora" rekao sljedeće:

- Da se pojavi - nasmijao se trener Bijelo-plavih, pa nastavio u ozbiljnijem tonu:

- Očekujem dobru suradnju. Čovjek ima puno iskustva, napravio je dosta dobrih stvari. Naravno da mu u počecima neće biti lako. Treba pohvatati mentalitet, ali ako mu budemo pomogli, ako bude iskren i konstruktivan razgovor, svima će nam to donijeti dobro - kazao je Zekić. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 00:12