Franjo Ivanović, Marko Pjaca i Ivan Rakitić

 Cropix
SKROMNA LJETNA TRGOVINA

Veliki pregled prijelaznog roka u HNL-u: Dinamo je svijet za sebe, ali evo tko je zaradio najviše

Završena još jedna maratonska ljetna tržnica u Hrvatskoj nogometnoj ligi
Piše: Toni RoićObjavljeno: 06. rujan 2024. 13:44

Završen je još jedan maratonski ljetni prijelazni rok u HNL-u, čijem kraju se najviše raduju desetorica trenera jer nemali broj njih je pripreme započeo u jednom sastavu, a sada ima i po desetak i više promjena, što odlazaka starih, što dolazaka novih igrača. Gledano s financijske, bolje reći prihodovne strane klubova, ovo je bio najskromniji transfer period između dvije sezone u zadnjih dosta godina jer nije bilo igrača, koji bi dostigao prodajnu vrijednost ni od pet milijuna eura, a kamoli dvoznamenkastu brojku kao primjerice prošloga ljeta Josip Šutalo (iz Dinama u Ajax za 20 milijuna eura) i Luka Vušković (iz Hajduka u Tottenham za 11 milijuna eura).

Ako je vjerovati neslužbenim podacima, a u njih često ima razloga i sumnjati, najunosniji posao napravila je Rijeka prodajom napadača Franje Ivanovića u belgijski Union Saint Gilloise za četiri milijuna eura, dok je Osijek dobio tri milijuna eura za svog najboljeg igrača Ramona Miereza, koji je prešao u Al Jaziru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Riječani su i ukupno najviše zaradili jer su još uprihodili 2,5 milijuna za Nediljka Labrovića (Augsburg) i 1,5 milijun za Marka Pjacu (Dinamo).

image

Ramon Mierez

VLADO KOS Cropix

Najmoćniji i najbogatiji klub lige Dinamo odlučio je sačuvati svoje najbolje igrače, što mu je omogućio i plasman u završnu skupinu Lige prvaka i preko 20 milijuna eura već pospremljenih u blagajnu. Martin Baturina i Petar Sučić naoko su bili najbliži odlasku, ali za Baturinu nije došla dovoljno dobra ponuda (Dinamo tu ide na zaradu od barem 20 milijuna eura), dok je slično bilo i za Sučića. Ostao je i Bruno Petković, što je samo potvrdilo tezu kako je Zagrepčanima u ovom trenutku prioritet rezultat, a ne zarada, što bi trebao biti i jedini pravi sportski pristup, ali nažalost nije jer zapravo svi ostali klubovi HNL-a prvo moraju misliti kako će do novca za redovnu isplatu plaća, a prodaja igrača najčešći je izbor za napuniti blagajnu.

image

Martin Baturina ostao je u Dinamu iako se mjesecima pričalo o mogućem rastanku

RONALD GORSIC Cropix

Hajduk je vjerojatno i najbolji primjer za ovakvu tezu jer cijelo ljeto u splitskom klubu najviše se pričalo o tome može li se prodati Rokasa Pukštasa i još pokojeg prvotimca, a pritom zaraditi najmanje 10 milijuna eura prijeko potrebnih za tekuće poslovanje. Na kraju niti je Pukštas prodan (ponuda Parme je navodno išla maksimalno do šest milijuna eura), niti je Hajduk išta ozbiljno zaradio osim 1,2 milijuna eura od odlaska Emira Sahitija u Hamburger SV.

Dojam je da su teška vremena pred splitskim klubom kada su financije u pitanju, ali barem je ostvaren najglamurozniji transfer ljeta, za neke i cijele povijesti lige započete 1992. godine. Slavni Ivan Rakitić, koji je najveće trofeje osvajao u dresu još slavnije Barcelone, odlučio je Saudijsku Arabiju zamijeniti Splitom. Golema je to stvar za Hajduk i cijeli hrvatski klupski nogomet, makar je u isto vrijeme Poljud napustio Ivan Perišić, koji je na zimu dočekan kao spasitelj, a sedam mjeseci kasnije otišao bez da je Hajduku dao išta značajno, ponajprije zbog problema s ozljedom i dugim procesom oporavka.

image

Ivan Rakitić

ANTE CIZMIC Cropix

Što se zarade ostalih klubova tiče, već tradicionalno je Lokomotiva znala naplatiti talente Marina Šotičeka, Nikole Čavline i Lukasa Kačavende, a Šotičekov prijelaz u švicarski Basel s odštetom od tri milijuna eura, smješta ga na diobu drugog mjesta s već spomenutim Mierezom. Dobro je potegnuo i Varaždin s prodajom Jelenića, Lusavca i Postonjskog za skoro dva milijuna eura ukupno, dok je nakon dvije godine teškog posta konačno i Gorica nešto naplatila za Josipa Mitrovića, Antu Mateja Jurića i Nikolu Vujnovića.

Drugo poglavlje priče o ljetnom mercatu su dolasci igrača u 10 hrvatskih prvoligaških klubova. Ako izuzmemo specijalni primjer Ivana Rakitića i njegovog potpisa za Splićane u režiji njegovih kumova i prijatelja s jakom sponzorskom pozadinom, onda opet dolazimo na podjelu Dinamo i svi ostali s pokojim izuzetkom, koji potvrđuje pravilo. Dinamo je jedini hrvatski klub, koji je u mogućnosti isplatiti odštetu za dovođenje igrača, dok su u pokojem rijetkom primjeru to još uspjeli Hajduk i Osijek. Za Rijeku se ne sjećamo kada je zadnji put za nekoga nešto platila, dok za ostale ne treba ni previše govoriti da to uopće mogu. Ostaje za podsjećanje samo onaj primjer iz ljeta 2022. kada je Gorica vještim manevrom od Ajaxa otkupila vratara Dominika Kotarskog za milijun eura, a onda ga odmah prodala grčkom PAOK-u za dva.

Stranci i povratnici

Pri dovođenju zamjetni su trendovi dolazaka stranaca i povrataka igrača koji bi željeli oživjeti karijere na hrvatskim travnjacima ili su već veterani. Pritom je uglavnom očekivano da igrače iz drugih država dovodi Dinamo jer smatra da nema ovdje adekvatnu kvalitetu koja mu treba za Ligu prvaka, ali hoće li Cordoba, Mmaee, Torrente, Mbuku i Oliveras biti baš svi pogođeni, teško se na to kladiti. Osijek je također posegnuo za četiri-pet stranih akvizicija na čelu s bosanskim Austrijancem Jakupovićem i nekoliko Portugalaca, Istra 1961 već tradicionalno dovodi dosta internacionalaca Alavesovom linijom, Hajduk je odštetu platio samo za Abdouliea Sanyanga Bambu iz Gambije, Rijeka je dovela srbijanskog centarfora Komnena Andrića, a Slaven Belupo makedonskog veterana Iliju Nestorovskog s tim da ova zadnja dvojica imaju veliko HNL iskustvo od ranije.

image

Samy Mmaee

GORAN MEHKEK Cropix

Velikog povratnika u hrvatski nogomet ima i Šibenik u liku Ivana Santinija, u Gorici je to Marko Kolar, u Hajduku su golema očekivanja od 21-godišnjeg Stipe Biuka nakon što je bio u Americi i Španjolskoj, dok su se u Lokomotivu iz inozemstva vratili iskusni Domagoj Antolić i Denis Kolinger. U Varaždin je pak stigao nekad čudesni Dinamov talent Ante Ćorić, ali i Thierry Nevers podrijetlom s Jamajke.

Kad se sve ovo gleda i analizira sa strane uspoređujući s jačim ligama, lako je zaključiti da je metoda pokušaja i pogreške sveprisutna u sportskim politikama hrvatskih klubova, ali da su na to osuđeni po onoj “koliko para, toliko muzike”. Kako je novca sve manje, osim u Dinamu, tako i sve manje ozbiljnih igrača pristiže na hrvatske travnjake. I tako, nažalost, već godinama...

Ljetni prijelazni rok u deset članova Hrvatske nogometne lige

SLAVEN BELUPO

DOŠLI: Luka Lučić (Posušje, bez odštete), Marko Lešković (Kerala Blasters, bez odštete), Lucas Fernandes dos Passos (Bjelovar, bez odštete), Igor Lepinjica (Jadran Poreč, ?), Ivan Ćubelić (Hajduk, ?), Ernis Qestaj (Phoenix, bez odštete), Karlo Butić (Feralpisalo, bez odštete), Ljuban Crepulja (Voluntari, bez odštete), Alen Grgić (Rijeka, bez odštete), Ilija Nestorovski (Ascoli, bez odštete), Dominik Martinović (Elversberg, ?), Ivan Dolček (Dunajska Streda, posudba).

OTIŠLI: Ivan Lepinjica (Sabah, 500.000 €), Abdu Lumala (Gokulam, bez odštete), Gabriel Eškinja (Zorja, bez odštete), Benedik Mioč (Miedz Legnica, bez odštete), Daniel Štefulj (Dinamo, kraj posudbe), Samuel Nongoh (Adana Demirspor, kraj posudbe), Matija Vuić (Tehničar, bez odštete), Fran Žuškin (Koprivnica, posudba), Tomislav Štrkalj (Tractor, ?), Bujar Pllana (Lechia, ?), Vinko Međimorec (Aalesund, posudba), Fabijan Šašek (Koprivnica, posudba), Jakov Krstanović (Koprivnica, posudba), Antun Marković (Karlovac, posudba).

ISTRA 1961

DOŠLI: Giorgi Gagua (Alaves, bez odštete), Stephane Keller (Alaves, posudba), Andres Ferro (Metropolitanos, bez odštete), Beyatt Lekouery (AS Douanes, bez odštete), Marcel Heister (Ludogorec, bez odštete)

OTIŠLI: Ante Majstorović (Rijeka, bez odštete), Frano Mlinar (Zrinjski, bez odštete), Tomislav Duvnjak (Varaždin, ?), Luka Hujber (Vejle, ?), Sebastian Nebyla (Jablonec, ?), Emmanuel Ekong (Empoli, kraj posudbe), Mladen Devetak (Palermo, kraj posudbe), Tomislav Glavan (Opatija, bez odštete), Terrence Douglas (FC Eindhoven, bez odštete).

ŠIBENIK

DOŠLI: Marin Prekodravac (Osijek, bez odštete), Duje Dujmović (Rijeka, posudba), Patrik Mohorović (Orijent, bez odštete), Zlatan Koščević (Dinamo, bez odštete), Jakov-Anton Vasilj (Dinamo, bez odštete), Lucas Falcao (Viktoria Berlin, bez odštete), Ivan Santini (Zürich, bez odštete), Ivan Baković (Osijek, bez odštete), Ognjen Bakić (Trabzonspor, bez odštete), Kayky Alves (Operario, bez odštete), Leonard Žuta (Brommapojkarna, ?), Bruno Zdunić (Dugopolje, posudba).

OTIŠLI: Diego Sekulić (BSK, posudba), Luigi Mišević (Solin, dvojna registracija), Zlatan Košćević (Dugopolje, posudba), Robert Marijanković (CSKA 1948 II, bez odštete), Kemal Osmanković (Sloboda Tuzla, bez odštete), Kristijan Pavičić (Vukovar 1991, bez odštete), Ivan Cvijanović (Osijek, kraj posudbe), David Toševski (Austria Klagenfurt, kraj posudbe), Stipe Bačelić Grgić (kraj karijere).

DINAMO

DOŠLI: Lukas Kačavenda (Lokomotiva, 2.000.000 €), Marko Pjaca (Rijeka, 1.500.000 €), Nikola Čavlina (Lokomotiva, 750.000 €), Samy Mmaee (Ferencvaros, bez odštete), Raul Torrente (Granada, bez odštete), Ivan Filipović (Paris FC, bez odštete), Juan Cordoba (Deportivo Cali, 2.000.000 eura), Jan Oliveras (Roma, posudba), Nathanael Mbuku (Augsburg, 470.000 €).

OTIŠLI: Fran Brodić (Ujpest, 1.500.000 €), Marko Soldo (Osijek, 400.000 €), Nikola Čavlina (Osijek, posudba), Gabriel Rukavina (Rijeka, bez odštete), Boško Šutalo (Standard, bez odštete), Marko Bulat (Standard, posudba), Ivan Šaranić (Al Bataeh, bez odštete), Luka Vrbančić (Lokomotiva, posudba), Fran Topić (Zrinjski, ?), Luka Lukanić (Genk, ?), Filip Brekalo (Reggiana, ?), Moreno Živković (Lokomotiva, posudba), Josip Drmić (slobodan), Gabriel Vidović (Bayern, kraj posudbe), Takuro Kaneko (Sapporo, kraj posudbe), Deni Jurić (raskid ugovora), Zlatan Koščević (Šibenik, bez odštete), Mahir Emreli (Nürnberg, bez odštete).

HAJDUK

DOŠLI: Abdoulie Sanyang (Grenoble, 700.000 €), Stipe Biuk (Valladolid, posudba), Ivan Rakitić (Al Shabab, bez odštete), Mate Antunović (Monza, kraj posudbe), Madžid Šošić (Radomlje, kraj posudbe).

OTIŠLI: Francisco Ferro (Estrela Amadora, bez odštete), Tino Blaž Lauš (Velež, bez odštete), Dino Mikanović (Gorica, bez odštete), Karlo Sentić (Diosgyor, bez odštete), Filip Čuić (Lokomotiva, bez odštete), Mateo Jurić-Petrašilo (Spartak Varna, bez odštete uz postotak), Ivan Krolo (Lokomotiva, ?), Ivan Ćubelić (Slaven Belupo, ?), Vadis Odjidja-Ofoe (kraj karijere), Nikola Kalinić (kraj karijere), Laszlo Kleinheisler (Panathinaikos, kraj posudbe), Josip Brekalo (Fiorentina, kraj posudbe), Ivan Perišić (bez odštete), Mateo Bačić (Sampdoria, ?), Duje Reić (Lokomotiva, ?)

VARAŽDIN

DOŠLI: Thierry Nevers (Šerif, bez odštete), Frane Maglica (Posušje, bez odštete), Luka Mamić (Široki Brijeg, bez odštete), Mario Mladenovski (Škupi, bez odštete), Vane Jovanov (Bregalnica, bez odštete), Tomislav Duvnjak (Istra 1961, bez odštete), Novak Tepšić (Voždovac, bez odštete), Enes Alić (Kisvarda FC, bez odštete), Ante Ćorić (Rudeš, bez odštete), Aleksa Latković (Rudeš, ?).

OTIŠLI: Luka Jelenić (Osijek, 800.000 €), Karlo Lusavec (AC Horsens, 700.000 €), Igor Postonjski (Tractor, 200.000 €), Borna Lesjak (Radnik Križevci, bez odštete), Noa Vugrinec (Drava Ptuj, bez odštete), Lovro Banovec (Sesvete, bez odštete), Ante Vukušić (Zrinski Osječko, bez odštete), Kruno Bašić (slobodan), Marko Vukčević (Borac, bez odštete), Domagoj Drožđek (Apollon Limassol, bez odštete), Tomislav Gudelj (Vitesse, bez odštete), Filip Kirić (Varteks, bez odštete), Tin Levanić (Jarun, posudba), Vito Težak (Beltinci, posudba).

OSIJEK

DOŠLI: Luka Jelenić (Varaždin, 800.000 €), Marko Soldo (Dinamo, 400.000 €), Ricuenio Kewal (AZ Alkmaar, bez odštete), Kemal Ademi (Luzern, bez odštete), Nikola Čavlina (Dinamo, posudba), Pedro Lima (Palmeiras, posudba), Ivan Cvijanović (Šibenik, kraj posudbe), Arnel Jakupović (Maribor, 1.000.000 €), Alessandro Tuia (Cremonese, bez odštete), Jorge Santos Hernani (Al-Najma, bez odštete), Tiago Dantas (Benfica, ?), Emin Hasić (Värnamo, 400.000 €)

OTIŠLI: Ramon Mierez (Al-Jazira, 3.000.000 €), Darko Nejašmić (Sharjah, 1.000.000 €), Andre Duarte (Ujpest, 400.000 €), Kristijan Lovrić (?, raskid ugovora), Slavko Bralić (Celje, bez odštete), Ivan Baković (Šibenik, bez odštete), Nikola Janjić (Sutjeska, bez odštete), Šime Gržan (slobodan), Vinko Petković (slobodan), Oleksandr Drambajev (Šahtar, kraj posudbe), Ladislav Almasi (Banik Ostrava, kraj posudbe), Enis Cokaj (Panathinaikos, kraj posudbe), Stefanos Evangelou (ZTE Zalaegerszeg, kraj ugovora), Kristian Fućak (ZTE Zalaegerszeg, posudba), Franko Kolić (Mura, bez odštete), Luka Zebec (BSK Bijelo Brdo, posudba), Marin Prekodravac (Šibenik, bez odštete).

LOKOMOTIVA

DOŠLI: Ilija Mašić (Široki Brijeg, bez odštete), Luka Dajčer (Jarun, bez odštete), Filip Čuić (Hajduk, bez odštete), Ivan Krolo (Hajduk, ?), Fran Karačić (Rudeš, bez odštete), Moreno Živković (Dinamo, posudba), Kristijan Čabrajić (Vukovar 1991, kraj posudbe), Mirko Sušak (Sesvete, kraj posudbe), Luka Vrbančić (Dinamo, posudba), Marko Pajač (Genoa, bez odštete), Domagoj Antolić (Damac FC, bez odštete), Denis Kolinger (Vejle, bez odštete), Mody Boune (Kustošija, bez odštete), Pedro Henrique Oliveira da Dalto (Lokomotiva, bez odštete).

OTIŠLI: Marin Šotiček (Basel, 3.000.000 €), Nikola Čavlina (Dinamo, 750.000 €), Matej Matić (Polisja, bez odštete), Karlo Bartolec (Astana, bez odštete), Branimir Kalaica (Astana, bez odštete), Vladan Bubanja (Sarajevo, ?), Mateo Marić (Omonia, ?), Lirim Kastrati (Fehervar, kraj posudbe), Gabriel Groznica (Koper, bez odštete), Dashmir Elezi (Priština, bez odštete), Lovre Borovičkić (Zagora, bez odštete), Vladan Bubanja (Sarajevo, bez odštete), Mateo Marić (Omonia, bez odštete), Ivan Kukavica (Sesvete, posudba).

GORICA

DOŠLI: Martin Šlogar (AEZ Zakakiou, bez odštete), Dino Mikanović (Hajduk, bez odštete), Marko Kolar (Maribor, bez odštete), Damjan Pavlović (Rijeka, bez odštete), Vito Čaić (Dinamo, posudba), Toni Majić (Dinamo, posudba), Ante Šušak (Dinamo, posudba), Jakov Gurlica (Dinamo, bez odštete), Karlo Žiger (Sesvete, kraj posudbe), Patrik Jug (Beltinci, kraj posudbe), Vinko Skrbin (Tolmin, kraj posudbe).

OTIŠLI: Josip Mitrović (Fortuna Sittard, 500.000 €), Ante Matej Jurić (Brescia, 400.000 €), Tim Matavž (ND Gorica, bez odštete), Filip Mrzljak (Punjab, bez odštete), Alexander Munksgaard (Banik Ostrava, bez odštete), Sven Blummel (Eindhoven, bez odštete), Nikola Vujnović (Sumgayit, 100.000 €), Gabriel Rukavina (Dinamo, kraj posudbe), Marko Soldo (Dinamo, kraj posudbe), Lenny Ilečić (slobodan), Andrej Lazarov (slobodan), Paolo Debijađi (slobodan), Nathan Cruce-Corcy (Sutjeska, bez odštete), Caio Cruz (Sesvete, posudba), Ino Vuko (Karlovac 1919, posudba), Luka Brlek (Karlovac 1919, posudba), Lovro Nezirović (Karlovac 1919, posudba).

RIJEKA

DOŠLI: Dominik Dogan (Zrinski, bez odštete), Stipe Perica (Standard Liege, bez odštete), Amer Gojak (Ferencvaros, bez odštete), Komnen Andrić (Clermont Foot, bez odštete), Mladen Devetak (Palermo, bez odštete), Gabriel Rukavina (Dinamo, bez odštete), Josip Posavec (Aalborg, bez odštete), Ante Majstorović (Istra 1961, bez odštete), Silvio Ilinković (Zrinjski, kraj posudbe), Andro Babić (Posušje, kraj posudbe).

OTIŠLI: Franjo Ivanović (Union Saint-Gilloise, 4.000.000 €), Nediljko Labrović (Augsburg, 2.500.000 €), Marko Pjaca (Dinamo, 1.500.000 €), Matej Mitrović (Al Ahli, bez odštete), Mirko Marić (Monza, kraj posudbe), Momo Yansane (Torpedo Kutaisi, ?), Danilo Veiga (Estrela Amadora, ?), Niko Gajzler (Radomlje, posudba), Dominik Simčić (Koper, posudba), Damjan Pavlović (slobodan), Emir Dilaver (slobodan).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 13:44