Lovro Majkić

 DAMIR KRAJAC Cropix
TURBULENTNI DANI

Veliki udarac nakon Dinama: Jedan od najvažnih igrača teško ozlijeđen, a čeka ga transfer?

Dinamični su ovo dani za klub s Drosine i oko njega
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 23. listopad 2024. 07:36

Utakmica s Dinamom donijela je novu nevolju. Lovro Majkić teže je ozlijeđen u sudaru s Brunom Petkovićem, kada je za goste dosuđen kazneni udarac. Golmanu Istre 1961 je stradalo rame i prema prvim liječničkim prognozama bit će odsutan najmanje mjesec dana.

Majkića, koji je prije četiri godine operirao rame i pauzirao godinu dana (46 utakmica), tako neće biti u Gorici i na Poljudu, odnosno u domaćem ogledu s Rijekom. Kako nakon toga (10. studenoga) slijedi reprezentativna pauza, a nastavak je 22. studenoga, možda se Majkić oporavi za domaći sraz sa Slavenom Belupom.

Večernji sastanak

Kako god, bit će to važan gubitak za Istru jer se Majkić, nakon par sezona klupe i ambulante, prometnuo u posljednje tri sezone u veliki oslonac standardno ključnog učinka za momčad. Stigao je kao junior na početku ere Baskonia-Alaves 2018. iz omladinskog pogona Rijeke i do Dinama sakupio 93 nastupa za pulskog prvoligaša. Određeni problem, zbog njegova kontinuiteta, može biti činjenica da alternative, Marijan Ćorić (29) i Jan Paus-Kunšt (23) imaju malo utakmica. Ćorić je lani povezao dva nastupa, s Lokomotivom (0:0) i Dinamom (1:4), a Paus-Kunšt branio je u Kupu (Zagora 2:0, Varaždin 2:3). Sve ostalo je branio Majkić, koji je i prije dvije sezone imao samo jedan izostanak, a mijenjao ga je Ivan Lučić. Aktualni vratar Hajduka bio je na golu i u dvije kup-utakmice...

Kome će Paolo Tramezzani ukazati povjerenje u Gorici, presudit će ovotjedni treninzi, jer do sada, kako kaže trener, njih dvojica su odlično trenirali i pozitivno se ponašali.

Što se tiče Lovre Majkića, treba dodati kako je njegov status u Istri na “kušnji”. Naime, ugovor mu istječe u lipnju iduće godine, a do sada se klub i vratar nisu dogovorili za nastavak. Kako nam kažu u Istri, s Majkićem i njegovim predstavnikom dogovoren je razgovor nakon Dinama, što znači da bi idućih dana trebalo biti sastanka.

Koliko je vjerojatno da bi Majkić odbio produžiti ugovor te da u statusu slobodnog igrača na ljeto ode bez odštete? Po pravilima bi Majkić mogao potpisati za drugi klub već u siječnju, pa ili otići odmah (uz odštetu) ili na ljeto bez obaveza prema Istri. Ukoliko se taj status zakomplicira u idućem razdoblju, jasno je da bi Istra trebala tražiti novog vratara već u siječanjskom prijelaznom roku. Možda je realnije očekivati opciju da Majkić produži ugovor na godinu dana (do 2026.) uz otvorenu opciju da može ići ako se pojavi zainteresirani kupac.

Osjećaj nesigurnosti i nestabilnosti

Objektivno je da igrači, pogotovo u SHNL-u, nakon 6-7 godina na jednom mjestu osjete zasićenost. U svakom slučaju, ako još prilično mlađahni golman (25) bude tražio nove izazove, dugi odnos Majkića i Istre zaslužuje pozitivno zaključenje, jer jedan drugom dali su puno. Bit će sve jasnije nakon skorašnjeg sastanka Saše Bjelanovića i Majkića s agentima.

U utorak su pak Zeleno-žuti nastavili s radom nakon dva dana pauze. U kojima se najviše strasti utrošilo na sudačke problematike i razna navijačka pozicioniranja. Kako stvari idu u SHNL odnosima i okruženjima, za još koji dan ispast će da se Istra stalno nešto žali, a da je zapravo to klub koji dobiva bodove sudačkim pogurancima...

U utorak poslijepodne u Zagreb je doletio Haritz Kuerejeta, koji se potom uputio prema Puli. U večernjim satima imao je dogovoreni sastanak s delegacijom iz Turske, koju je predvodio poduzetnik Faruk Koca. Nakon tog sastanka se očekuje definiran stav o vlasničkoj perspektivi Istre 1961. Svako daljnje lamentiranje oko toga za pulski klub, a i vlasnika, nije dobro jer se stvara osjećaj nesigurnosti i nestabilnosti. I to u periodu kada se Istra diže u natjecateljskoj formi. Istina je da je momčad sa strukom “izolirana i fokusirana” u kampu, no zaposlenici i sponzori, razne pokrenute akcije i suradnje su ipak opterećene pitanjem statusa kluba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. listopad 2024 07:37