Federico Pestellini/Panoramic/Profimedia
EKSKLUZIVNO ZA SN

‘Vi Hrvati ste čudo od naroda, a za Dinamo znaju svi u Europi! Poziv s Maksimira mi je zvučao kao san‘

Francuski stoper Maxime Bernauer zasad je jedino novo lice u Dinamu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. lipanj 2023. 14:07

Francuz Maxime Bernauer (24) jedino je do sada novo lice u Maksimiru, uskoro ćemo vidjeti hoće li biti pojačanje ili samo prinova. Čekamo prvu pripremnu utakmicu Modrih, pa da vidimo o kakvom se materijalu radi. Jučer smo porazgovarali s dečkom koji je bio želja Igora Bišćana.

Prvo smo ga pitali kako je uopće došlo do kontakta s Dinamom, tko je probio led?
- Marko Marić je osoba koja je stupila u kontakt sa mnom i mojim agentom. S obzirom da priča tečni francuski, nije bilo problema oko sporazumijevanja ha, ha, ha... Objasnio mi je cilj, viziju kluba, zašto žele mene, što mi mogu ponuditi i odmah na prvu sam bio oduševljen. Iskreno, na prvu mi je zvučalo kao san kad me Dinamo kontaktirao jer sam znao o kakvom se klubu radi - kazao nam je u uvodu Bernauer.

Jeste li se odmah odlučili doći u Dinamo ili ste se prvo raspitivali o zagrebačkom klubu? Je li bivši Dinamov stoper Kevin Theophile-Catherine bio glavni informator?

- Odmah sam znao o kakvom je klubu riječ. Svi u Europi znaju za Dinamo. Nije to ništa čudno. Odlični rezultati u Europi su rekli sve o ovom klubu, svima je poznato koliko se ovdje mladih igrača razvilo i pretvorilo kasnije u odlične igrače. Što se tiče Theophilea, mogu reći da mi je jako puno pomogao i iskreno mu se zahvaljujem na svemu. Nismo se znali privatno već ovako iz profesionalnog svijeta, ali kada sam ga nazvao odvojio je jedno sat vremena i ispričao mi sve o Dinamo i Zagrebu. Bio je jasno pun hvale za klub i grad i jako mi je drago da sam danas ovdje. Također, pomogao mi je i moj suigrač iz Parisa Ivan Filipović koji je također rekao sve ono što sam i znao o Dinamu. Da je riječ o jako velikom i ozbiljnom klubu.

image
GORAN MEHKEK/Cropix

Znači, dobro ste se raspitali?
- Kažem, znao sam dosta i prije. Dinamo je klub koji igra Europu, pobjeđuje neke jako poznate klubove, osvaja redovno prvenstva i stvara strašne igrače. Tako da mogu reći da sam puno toga znao o Dinamu kao i općenito o hrvatskim nogometašima.

Kakvo je vaše mišljenje o hrvatskom nogometu generalno? Koji vam hrvatski igrači imponiraju?
- Zaista mogu reći da ste čudo narod. Tako mala zemlja, a imate toliko uspjeha i to ne samo u nogometu već i u drugim sportovima. Teško je sve nabrojati, ali ne možete ne spomenuti Luku Modrića koji je definitivno jedan od najboljih igrača na svijetu. Ima tu još jako puno sjajnih igrača i stvarno mislim da Hrvatska može biti ponosna na tu činjenicu.

Kakvi su vam prvi dojmovi u Dinamu, kako su vas prihvatili suigrači? Kakav je dojam na vas ostavio trener Bišćan?
- Oduševljen sam sa svime. Točno to sam i očekivao. Uvjeti u klubu su odlični, suigrači i stožer su odlični. Baš sam zadovoljan. Pričao sam dosta i s trenerom Bišćanom i sviđaju mi se ambicije i ciljevi koje imamo. Moram odmah pohvaliti treninge koji su sjajni. Jako naporni, ali u isto vrijeme motivirajući i zabavni. Puno se radi s loptom i to jako volim kao i svaki nogometaš. Vidi se da je trener bio igrač...

Hoće li jezik biti barijera, hoćete li početi učiti hrvatski?
- Mislim da neće. Pričam engleski sasvim O.K. da se razumijem sa svima. Isto tako potrudit ću se naučiti i nešto hrvatskoga kako bih prije svega olakšao sebi.

image

Maxime Bernauer

Baptiste Autissier/Panoramic/Profimedia

Kad biste opisivali sami sebe, koje bi svoje najbolje karakteristike izdvojili? U čemu biste željeli napredovati?
- Ne volim pričati o sebi. To će drugi više reći, a vjerujem i vi mediji kad krenem igrati. Ako baš nešto moram izdvojiti, onda je to dubinski pas koji volim odigravati.

Što od sebe očekujete u Dinamu, hoćete li biti pojačanje za ovu momčad i ovdje postati bolji igrač nego što ste sada?
- Prvo se moram dokazati i uklopiti u momčad. Imamo sad pripreme i dovoljno vremena za sve. Jako sam sretan i ponosan da sam dio ove momčadi i vjerujem da ću se super adaptirati na sve i da ćemo biti još bolji ove godine. Sigurno da je ovo veliki korak naprijed za mene u mojoj karijeri i sretan sam, ali u isto vrijeme gladan uspjeha i dokazivanja.

Nadate li se da ćete igrati Ligu prvaka?
- Da, naravno. San mi je zaigrati Ligu prvaka. Ovaj klub je već nekoliko puta pokazao da mu je mjesto u tom natjecanju i naravno da nam je svima to cilj. Ali idemo korak po korak. Moramo se pripremiti što bolje. Prije kvalifikacija za Ligu prvaka, tu je i Superkup koji jasno želimo osvojiti - zaključio je Maxime Bernauer.

Seniorska karijera

1. francuska liga (kvalifikacije)

Paris FC 1 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

2. francuska liga

Paris FC 65 utakmica, 2 gola, 4 asistencije

3. francuska liga

Concarneau 25 utakmica, 0 golova, 2 asistencije

Le Mans 32 utakmice, 0 golova, 2 asistencije

4. francuska liga

Rennes B 28 utakmica, 1 gol, 0 asistencija

Francuski kup

Concarneau 2 utakmice, 0 golova, 0 asistencija

Paris FC 5 utakmica, 0 golova, 0 asistencija

Volim igrati i stopera i beka

Jeste li oduvijek bili stoper ili možete igrati i na nekim drugim pozicijama?

- Volim igrati obje pozicije, stopera i na beku. Nemam neke posebne preferencije oko pozicije, ali istina je da više igram stopera i da sam prošle godine odigrao većinu utakmica na toj poziciji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 20:38